De snoekenbijbel – Snoekicoon Jens Bursell legt al zijn tips & tricks bloot

09/10/2019
De snoekenbijbel – Snoekicoon Jens Bursell legt al zijn tips & tricks bloot

Je kunt vissen en het daadwerkelijk vangen als bijzaak beschouwen. Of je bent iets fanatieker zijn en een sessie zonder vis als mislukt beschouwen. Of je bent bloedjefanatiek en je wilt veel en groot vangen. Dan nog is er een extremer geval met de Deense roofvisser Jens Bursell als treffend voorbeeld. Hij maakt vissen tot een wetenschap. Onlangs heeft hij zijn boek ‘Pike Fever’ gelanceerd, de Bijbel voor iedere snoekvisser.

Door Sjoerd Beljaars

Ik leerde Jens kennen in de tijd dat ik begon met het roofvismagazine Rovers zo rond 2010. Zoals altijd ben ik op zoek naar toffe artikelen en Jens bood mij enkele aan. Thema was de anti-release rig, een systeem waarbij de takel bij een aanbeet loslaat van het kunstaas, opdat dit niet als contragewicht gebruikt kan worden om de haak te lossen. Resultaat? Veel minder lossers. Roofvissers stonden daar destijds nauwelijks bij stil en Jens heeft wat dat betreft vele ogen geopend.

Een gesigneerd exemplaar van de Deense Snoekmeister himself. #trots!

Enfin, dat was zijn insteek in een notendop. Hij kon en kan er honderuit over praten en gaat ver, heel ver. Zo heeft hij zelfs röntgenfoto’s laten maken van snoekenbekken om aan te kunnen tonen waar in de snoekenbek je het best kunt haken. Professor Bursell zou een mooie nickname kunnen zijn voor dit fenomeen.

Alles komt uitvoerig aan bod. Uitleg over hoe je het beste fishfinder apparatuur kunt gebruiken, rechts uitgebreid aandacht voor het effectieve anti-release systeem van Jens!

Jaren later, zo begin dit jaar hoorde ik weer van Jens en vertelde hij mij dat hij met een boek was. Nu is het zover, Pike Fever is uit en wij hebben twee exemplaren ontvangen! Eerlijk is eerlijk, ik was sceptisch toen ik hoorde over een ‘boek’, maar dit werk overtreft al mijn verwachtingen. Wauw!!!

Natuurlijk ook tot in de puntjes aandacht voor het vissen met dood aas. Ook daar heeft Jens een wetenschap van gemaakt.

Ik heb het boek nog niet kunnen lezen, maar bij een korte doorbladersessie en het zien van de inhoudsopgave weet je gewoon dat je een masterpiece in je handen hebt. Snoek van A tot Z! Van de beste weersomstandigheden tot het optimaal onthaken van snoek, van het juiste gebruik van fishfinders tot het vissen in de nacht met megaspinners, van de veelbesproken anti release rigs tot het vliegvissen op snoek! Niet normaal, deze pil van 376 pagina’s dekt echt alles af! Met recht een Bijbel voor de snoekvisser.

Röntgenfoto’s van snoekenkaken en adembenemende jachttaferelen zoals we die nog nooit op foto hebben gezien.

En dan de opmaak, rijk geïllustreerd is nog een understatemant, Pike Fever staat bol van de waanzinnige foto’s! Niet alleen ter verduidelijking van bepaalde technieken of systemen, maar een lust voor het oog ansich! Daarnaast maakt de indeling het niet nodig om dit boek van A tot Z te lezen, maar kun je eenvoudigweg de voor jou interessante stukken er uit pakken.

Absoluut een must have voor iedere snoekvisser! Een boek waar je daadwerkelijk je eigen visserij een onwijze boost mee kan geven, daar ben ik zeker van! Vanaf 10 oktober kun je het boek, gesigneerd door Jens Bursell himself, aanschaffen via releaserigshop.com en (niet-gesigneerd) vanaf 25 oktober via amazon.co.uk. Verder zal het boek gedistribueerd worden door Westin en zal het boek naar verwachting al in de betere hengelsportzaak verkrijgbaar moeten zijn. Pike Fever kost €39,90.

Diehard snoekvisser en Roofmeister Sander Paans zal binnen twee maanden met een recensie komen. Stay tuned!

 

Verder info

Het boek is Engelstalig en bevat 376 pagina’s, Hardback-en gepubliceerd door outdoor consult: ISBN-978879984232. Met tekst-en fotografische bijdragen van Theis Kragh, Rasmus Ovesen, Henrik Olsson, Søren Beck en Frederik Hansen plus enkele van de toonaangevende hengel fotografen in Europa. “Pike Fever” wordt ook gepubliceerd in het Duits (“hecht-Angeln”: ISBN-9783275021765), Zweeds (gäddfeber: ISBN-9788799842339) en Deens (geddefeber: ISBN-9788799842315).

Als je vragen hebt over het boek, neem dan contact op met Jens Bursell op Jens@bursell.dk, TL 0045-30700236