Deze 8 frustraties kent iedereen bij het roofvissen

17/06/2020
Deze 8 frustraties kent iedereen bij het roofvissen

Vaak horen we van buitenaf alleen maar de succesverhalen. Grote bakken die worden gevangen of onwerkelijk aantallen. De rampscenario’s krijgen we vaak niet mee of vertellen we zelf ook liever niet. Toch zijn ze er wel degelijk. Hier 8 frustraties die  je visdag kunnen verzieken.

Door Team Roofmeister

 

FRUSTRATIE 1> Oogie overgeslagen

Tenenkrommend.

Je zit in een bizarre vibe. Het is prime time, nu moet je er zijn, maar je bent wat aan de late kant. Vlug pak je je hengel schroeft je molen vast op de reelhouder en dan het aller vervelendste klusje ooit. De lijn door de hengelogen. Met trillende handjes maak je er een haastklus van. Hup, vervolgens knoop je er een speld aan en hang je er een stuk kunstaas aan. En… werpen maar… Dan zie je het, je hebt een hengeloog overgeslagen. Er zit niks anders op dan huiswaarts te keren. Mission failed!

 

FRUSTRATIE 2> Captain Blank

Kielhalen zo’n figuur 😛

Natuurlijk koester je het feit dat je een goede vismaat hebt en gun je hem zijn vangsten. Maarrrr… Er zijn van die dagen dat hij zich het schompes vangt en jij nauwelijks tot niets. Je doet precies hetzelfde met hetzelfde kunstaas. Om gek van te worden. Al helemaal als hij ook nog eens super bijdehand gaat doen en ‘Hey jow Captain Blank’ gaat zingen. Kielhalen zo’n gozer Roofmeisters…

 

FRUSTRATIE 3> Scheef als een hoepel

Kleine pleister op de wonde. Wij willen als mens het kunstaas zo symmetrisch mogelijk door het water hebben. Roofvis heeft daar maling aan. Sterker nog, asymmetrisch kunstaas zoals hybride jerkbaits kunnen soms zelfs een streepje voor hebben.

Al een tijdje heb je reikhalzend naar dat stuk kunstaas uitgekeken. Lang getwijfeld, maar nu diep in de buidel getast om het aan te schaffen. Natuurlijk ga je direct naar de waterkant om het juweel zwemles te geven. Maar dan… het kunstaas loopt scheef als een hoepel en draait om zijn as. Wat je ook doet aan tuning van het bevestigingsoog, het helpt geen flikker, het wordt alleen maar erger. Toch jammer van die plug van 80 euries. Hop, in de kliko ermee…

 

FRUSTRATIE 4> Pruiken

Ellende!

Beginners hebben er last van, maar zelfs de doorgewinterde roofvisser overkomt het nog wel eens bij het vissen met een reel. Je werpt uit, het kunstaas raakt het water en de as van je baitcaster draait nog even vrolijk door. De spoel verandert in een grote wir war van lijn. Precies, een pruik. Meestal lukt het je wel om met wat gepiel de boel los te krijgen, maar nu is het menens… Uiteindelijk zit er niks anders op dan knippen en de volledige net nieuw aangeschafte peperdure hoofdlijn te vervangen. Grafdingen!

 

FRUSTRATIE 5> Verkeerd knippen

Het is een beetje hetzelfde als bij het onschadelijk maken van een bom…

Een heerlijk avondje snoekbaarzen langs de rivier. Met gevaar voor eigen leven ben je over de gladde stenen geglibberd om op een kribkop te komen. De eerste worp is al veelbelovend met een eerste tik. De worp erna… Vast! Shit! Snel een nieuwe onderlijn er aan knopen… Dat gaat vrij rap. Even testen… Pang! Lijnbreuk. Nieuwe poging. Hè hè, deze doorstaat de test. Even de uiteinden afknippen. F*ck, je knipt per ongeluk de hoofdlijn door. Nieuwe poging. Nu gaat alles goed. Nieuwe worp… Vast! En het werd nog erg gezellig in de plaatselijke kroeg.

Je knipt het verkeerde draadje en alleen je schoenen staan er nog…

 

FRUSTRATIE 6> Vals gehaakt

Bas Westerveld met het wereldrecord baars tijdens een bellyboat sessie.

Bam… een flauwe aanbeet, maar dan zet iets zich in beweging. Iets groots. De slip van de molen laat dat heerlijke geluid horen. Alles schiet door je hoofd. Het wereldrecord snoek? Een meerval van 4 meter? Voor het allereerst in de geschiedenis een baars van over de 60 cm? Je ziet de krantenkoppen al voor je. Jawel, nog even en je mag deze bak aanschouwen. Anti-climax, je hebt een karper van 20 pond vals gehaakt… Wat een drama! Gewoon de ontkenningsfase in en zweren dat je een dikke rover hebt gevangen…

 

FRUSTRATIE 7> Stek kapot

Ach, een stuk gezelliger zo… 😉

Je hebt een regelrechte hotspot gevonden, daar al flink goed gevangen, maar vandaag is het tijd voor de grote finale. Die dag ervoor kwam er al een gassie langs. Hij vond het mooi en feliciteerde je met je vangsten. Je bent je van geen kwaad bewust, maar eenmaal op de stek wemelt het van de gassies. Die gast staat daar namelijk met zijn complete sociale omgeving te vissen. Letterlijk stampvoetend loop je weg.

 

FRUSTRATIE 8> Losser

Een gebroken man!

Ok, dan nu de allerergste. Weken heb je op dit moment gewacht, misschien wel maanden, misschien wel je hele leven. Want… aan de andere kant van de lijn hangt die droomvis, die fish of a life time, jouw bekroning op al die inzet die je tot nu toe hebt getoond. Het laatste moment van de dril is aangebroken. De vis protesteert een stuk minder en je kunt hem langzaam naar je toe dirigeren. Het net gaat al in het water. Maar dan… uit het niets schudt hij nog even flauwtjes zijn kop. Je ziet het kunstaas uit zijn bek vallen, je voelt de spanning op de hengel als sneeuw in de zon verdwijnen. De andere dag staan al je visspullen op Marktplaats 🙁

 

 

Weet jij nog frustraties bij het roofvissen. Van die rampscenario’s waar niemand op zit te wachten… Let us know in de comments.