Een en al innovatie – Marc Hoeben over de Quick7

30/10/2019
Een en al innovatie – Marc Hoeben over de Quick7

DAM is aan een innovatieve inhaalbeweging bezig, en dat kun je goed zien aan de Quick7 werpmolen. Deze serie is het vlaggenschip van het gehele Quick programma, en terecht! Deze werpmolen is dan ook gemaakt met de beste componenten op de markt verkrijgbaar. Prostaffer en allround roofvisspecialist Marc Hoeben kan er over mee vertellen. 

Door Marc Hoeben

Deze Quick7 is bedoeld voor de veeleisende visser, en is zowel zoet- als zoutwaterbestendig. Zeebaars, zeeforel, snoek, baars, snoekbaars, roofblei….zijn alle de perfecte rovers om een gevecht met de Quick7 aan te gaan.

Innovatief tot in de laatste tandwieltjes.

Het soepele carbon slipsysteem geeft deze rovers geen enkele kans en werkt feilloos. Het oog wil ook wat, en de Quick7 oogt dan ook heel modern in zijn titanium kleurtje, dat trouwens een geanodiseerd kleurtje is, en dus meteen ook beschermt tegen het zoute water.

 


Specificaties

Merk: DAM
Model: Quick7
Materiaal: Aluminium gecombineerd met carbon.
Kogellagers: 12 verzegeld en in roestvrij staal.
Snelheid: Hoge snelheid overbrenging 6.2:1.
Slipsysteem: Verzegeld tweezijdig carbon slipschijven systeem.
Onderhoud: Maintenance hatch op de body met rubberen afsluitdop om het binnenwerk in te vetten.
Zoutwater: Zoutwaterbestendig door anodisering en verzegelde rvs kogellagers.
Spoel: Dubbel geanodiseerde en gekartelde spoel.
Volle spoel markering: Markering voor ideale spoelvulling.
Body: Lichtgewicht aluminium body.
Rotor: Carbon infused.
Lijnroller: Anti twist lijnroller.


 

Alle componenten in aluminium, zowel body, spoel en slinger zijn geanodiseerd. Dit is een behandeling in een zuur bad, elektrisch geleid en zorgt voor een toevoeging van een dun maar sterk beschermlaagje. Op gevoelige delen zoals de spoel wordt dit dubbel gedaan.

Het oog wil ook wat.

De rotor is gemaakt uit carbon/grafiet infused. Dit wil zeggen dat de rotor gegoten is in zijn vorm om zo een licht, sterk en stijf geheel te vormen. Aan de rotor is de stevige stalen beugel bevestigd met een anti twist lijnroller. Deze voorkomt het kinken van de lijn tijdens het binnenhalen van de lijn. De basis van de spoel is opgeruwd en voorkomt zo het doorslippen van de lijn tijdens een zware dril.

Check de gouden ring op de spoel, erg handig.

Ook is er op de spoel een markeringslijn aangebracht om aan te geven tot waar de spoel ideaal gevuld kan worden. Dit voorkomt windknopen tijdens het werpen. Wanneer de spoel exact tot de markering gevuld is krijg je de beste prestaties. In de molen zijn 12 verzegelde kogellagers verwerkt, en verzekert dit zo een ongeëvenaarde soepele werking van de molen.

Heel belangrijk is een goed werkende slip, opdat je met een dunne lijn kunt vissen.

Het slipsysteem werkt met tweezijdige carbonschijven en is verzegeld tegen zoutwater en zand. De slipschijven hebben dus aan twee zijden een laagje carbon en kunnen als ze versleten zijn omgedraaid worden. Op deze manier heb je weer een splinternieuwe goed werkende slip.

Systeem voor makkelijke beugel open en sluiten.

Snelle molens worden steeds populairder en zijn vooral in de VS al langer bekend. Hier is het nog een opkomende markt en DAM heeft daar op ingespeeld met deze snelle Quick7. Een overbrenging van 6.2:1, d.w.z.  dat de rotor 6,2 keer rondgaat met 1 slingerslag en dat resulteert bij het 2000 model in 90 cm lijnopslag per slingerbeweging.

 

Praktijkervaring

Ik vis nu ongeveer 9 maanden met de Quick7 2ooo en heb hier nog geen moment spijt van. Ik ben gewend om met werpmolens te vissen uit het beste segment. Je moet immers op je materiaal kunnen vertrouwen en het moet werken wanneer nodig. Er is tot op heden nog geen enkel onderdeel dat gefaald of me in de steek gelaten heeft.

Een perfect werkende slip…

De molen ligt in balans op mijn hengel en voelt lekker aan. De slingerknop zit perfect tussen de vingers en voelt zacht aan. Deze is ook antislip en roteert moeiteloos. (Ik vind niets vervelender dan een slingerknop die niet goed aanvoelt).

Anti twist roller.

Ik had in het begin teveel lijn op de spoel gezet; Ik had de aanwijzing van de spoelmarkering over het hoofd gezien. Tja,dit kan ook mij overkomen! Na een beschadiging van de lijn tijdens het vastzitten op de bodem, moest ik een redelijk stuk lijn verwijderen. Zodoende kwam ik tot op de markering en ondervond ik dat mijn worpen beter en verder waren. Niet voor niets die spoelmarkering dus!

Tot op heden heb ik nog geen getwiste lijn gehad waar ik wel zeer dankbaar voor ben. Hier had ik voorheen met andere molens wel last van. Mijn conclusie: erg tevreden met deze moderne mooie werpmolen, die mij totaal niet meer aan mijn vorige modellen/merken  laat denken!