Mehmet Buyukyilmaz over de ideale zeebaars hengel

08/05/2020
Mehmet Buyukyilmaz over de ideale zeebaars hengel

Zeebaars is voor menigeen de nummer 1 roofvis. Natuurlijk zijn ze al prachtig om te zien en zijn ze oersterk, maar ook nog eens knap lastig om ze te vangen. Dat laatste maakt ze misschien wel nog mooier. Des te groter de uitdaging, des te… Een van je belangrijkste instrumenten? De hengel set up… Wij vroegen specialist Mehmet Buyukyilmaz naar waar je op moet letten bij de aanschaf van een zeebaarshengel.

Door Mehmet Buyukyilmaz

Op mijn Facebook tal van mooie zeebaarsvangsten en wellicht wek ik de indruk dat dit allemaal peanuts was om te vangen. Nou ja, nu gaat het mij beter af dan vroeger. Geloof mij maar dat ik heel wat gevallen ben en weer ben opgestaan. Jarenlang ploeteren, ontdekken en uitvinden… Denk je het lek boven te hebben, mislukt het volkomen en kun je opnieuw beginnen…

De Europoort, het voornaamste speelveld van Mehmet.

Ik zal de visserij eens heel kort proberen te omschrijven. Mijn visserij speelt zich in hoofdzaak af in de Europoort. Afgezien van enkele plekken heb je op de meeste stekken van doen met een krachtige getijdenstroom. Dit in combinatie met de al dan niet aanwezige wind zijn de factoren die het zo moeilijk maken. Natuurlijk zijn er dagen dat zeebaars ook in de bovenste waterlagen jagen, dan kun je weinig verkeerd doen.

Check die stenen onder mijn voeten, dat loopt vaak door tot ver over de bodem… Vastzitters horen er hoe dan ook bij…

Maar…Meestal moet je ze dicht tegen de bodem zoeken… En je raadt het al, die ligt op veel plekken bezaaid met stenen waar je zo aan vast zit. Om het nog moeilijker te maken, de shad moet zo natuurlijk mogelijk gevist worden. Dus niet te zwaar om goed een visje te kunnen blijven imiteren en niet te licht, omdat hij ondanks de stroming toch vlakbij de bodem aangeboden moet worden. Een goede richtlijn zijn loodkoppen van 10-25 gram.

De grotere vissen worden vaak in het donker gevangen.

Je kunt je wel voorstellen dat dit een gevoelige visserij is en een goede hengel is daarbij onmisbaar. Maar waar moet de zeebaarshengel aan voldoen? Laten we beginnen met de actie van de blank. Sowieso lekker strak met ietwat actie in de top, hiermee kun je goed voelen wat de shad doet, bijvoorbeeld neerploffen op de bodem, een steen die je raakt of natuurlijk de aanbeet. Bovenal moet de hengel genoeg power hebben voor het goed hard aan kunnen slaan en verre worpen en om de woeste uithalen te kunnen blokken. Inderdaad het heeft iets weg van een snoekbaarshengel en beide visserijen komen dan ook met elkaar overeen.

Zelf kies ik voor hengels van 2,40 tot 2,70 meter. Voor beginners raad ik absoluut 3 meter hengels aan of meer…

De zeebaarshengel mag alleen een stukje grover zijn dan een snoekbaarshengel. Bij snoekbaars hebben we het over een werpgewicht van 10 tot 30 gram, bij zeebaars mag dat gerust vanaf 15 gram zijn. 15-40 gram is een mooie richtlijn om mee te beginnen. Als de omstandigheden het toelaten en je enigszins geoefend bent, kun je ook wat lichtere hengels kiezen, maar zeker voor de beginner zou ik een minimum van 15 gram werpgewicht aanraden.

Maak je over het voelen van aanbeten niet druk. Die zijn hard en niet te missen.

Over de hengellengte verschillen de meningen en logisch, dat is ook iets persoonlijks natuurlijk. Zelf kies ik graag voor 2,40 tot 2,70 meter. Zo houd ik het handzaam. Tja, moeilijk uit te leggen. Zo’n hengel vanaf 3 meter is ook net wat meer gewicht, vangt net wat meer wind op en zit mij met die extra lengte voor mijn gevoel in de weg. Voor speciale stekken zoals de Stenen Glooiing en de Pier van Hoek van Holland gebruik ik desalniettemin langere hengels tot 3,30 meter voor met name verdere worpen.

Het is geen makkelijk spelletje en een goede hengel is onontbeerlijk.

Ga je beginnen met zeebaars dan zou ik toch wat meer lengte te kiezen. Het geeft je meer controle, iets dat in het begin zeker in je voordeel werkt. Ook zijn de  verdere worpen een stuk makkelijker. Vorig jaar heb ik voor Roofmeister een overzicht gemaakt met drie set ups voor verschillende stekken/omstandigheden. Klik HIER. Ga je beginnen met deze visserij, dan zou ik voor een allround hengel set up gaan. Wat dat betreft kan ik jullie gerust twee top hengels aanprijzen die ook nog eens acceptabel geprijsd zijn.

 

Mehmets hengel en molen keuze voor jou>

De Cinnetic Crafty CRB4 Seabass Evolution Light Game, 3 meter, 15-50 gram werpgewicht. Een hengel die perfect in balans is en in de nieuwe lichting van 2020 tot het optimale is ontwikkeld. Meer dan genoeg power om zeebaars de baas te kunnen zijn. Klik HIER.

De Cinnetic Raycast XBR Seabass Light Game, 3 meter, 15-50 gram werpgewicht. Licht, strak en gevoelig. Net wat strakker dan de bovenstaande hengel en perfect voor bijvoorbeeld de Stenen Glooiing en de Pier van Hoek van Holland. Klik HIER.

Qua molen vis ik heel graag met de Centinel CRB4 4000.Robuust, ligt perfect in de hand en kan tegen een stootje. Echt zo’n werkpaard dat mij in ieder geval nog nooit in de steek heeft gelaten. Klik HIER.

 

Natuurlijk zijn er meer merken en goede producten, maar dit zijn materialen waar ik erg goede ervaringen mee heb. En nu naar de waterkant Roofmeisters, de zeebaars is al gearriveerd in de Europoort 😉 Ik zie jullie daar!