Er zit altijd iets groters en gemener! Wij weten nu wat het is!

26/06/2024
Er zit altijd iets groters en gemener! Wij weten nu wat het is!

Af en toe zie je een wond bij een gevangen vis en vraag je je de gekste dingen af. Een andere roofvis, aalscholver, bootschroef? Zo ook vandaag. We zagen al wat vreemde bijtsporen in de flank bij vissen, dan wordt er een grote BullTeez shad dwars doormidden gebeten… Op dat moment weten we het zeker. Daar beneden zwemt iets heel vraatzuchtigs…

Hier ons liveblog van onze trip naar Vevang, Noorwegen, onder de bezielende begeleiding van Visservice. Dag 1 terugzien? klik HIER. Dag 2? Klik HIER. Dag 3? Klik HIER. Dag 4? Klik HIER.

Door Sjoerd Beljaars – Gisteren een tam dagje, vandaag was het een compleet gekkenhuis hier in Vevang, Noorwegen. 3 dagen lang konden we niet fatsoenlijk op de open zee vissen, vandaag wel. Alsof de vissen nog nooit eerder kunstaas hebben gezien. Alsof de shads hun grootste vijanden waren. Ongekend! Echt ongekend!

20 aanbeten verder… En dan is de ShadTeez echt al een taaie rakker van zichzelf. En oh ja, met deze werd gewoon nog gevangen hoor… Toch zwom er iets rond wat het rubber letterlijk aan gort beet!!!

Pollakfun tot en met!

Ook bij René en John was het worp na worp raak!

Visgids Chris met de grootste kabeljauw tot nu toe!

Met name Sjors, Thomas en Mikko krijgen maar geen genoeg van de pollak en vandaag kregen ze een dubbele portie. Net als iedereen waren ze de visdagen ervoor de tel kwijt geraakt, vandaag besloten ze de vangsten bij te houden. Bij 97 vissen stopte de teller. 97! Niet alleen pollak, maar laten we het gemakshalve op 80% houden. En… niet alleen aantallen, ook vingen ze nu de echte bakken van, hou je vast, ver in de 80 cm!

Een van de meest brute foto’s van deze trip, check die kleuren!

Supertof hoe deze mannen dat voor elkaar boksten. Des te meer omdat ze vandaag zonder visgids op pad gingen. Dat kan hier namelijk ook… Met hun hoofd ramvol met knowhow en tips van de visgidsen hebben ze vandaag laten zien dat ze het spelletje dondersgoed doorhebben.

Bij Chris, René (foto), John en Dick was het ook op schelvis goed raak met meerdere exemplaren.

Ikzelf beleefde vandaag het summum met Chris aan boord bij visgids Michiel. Dag 1 was al bizar goed, vandaag was het krankzinnig! Ik kan me nauwelijks nog worpen herinneren, waarbij ik geen aanbeet kreeg.

Tussen oever en rif (met laag water nog net te zien), het bleek een snelweg voor vis, veel vis!

Wij gingen ook de zee op, maar lang niet zo ver. Feitelijk een langgerekt stuk langs de oever en een rif in, waar we de boot vandaag perfect overheen konden laten driften. Moeilijk uit te leggen, maar een soort uitgesleten strook; onder de boot tussen de 15 en 20 meter diepte, naar het rif toe rotsen en ondieptes.

Snoekbaarsvissen op pollak en…

Dikke, dikke pret!

De vissoort op die ondieptes en tegen de rotsen laat zich raden… Inderdaad, pollak. Met massa’s. Onder de boot? Nou, dat laat zich niet raden, maar al snel kwam we er achter… Uit het niets hier een beuk op mijn hengel, een ander gevecht dan met pollak. Een eerste schim in het heldere water… Vraagtekens! Wat is dit in vredesnaam? En dan roepen we in koor: “Nee joh, haai?!” Eenmaal voor de boot herkende Michiel de doornhaai. Helaas loste ik hem op dat moment. Shit!!! Het zal toch niet waar zijn! Een mineurstemming van heb ik jou daar… Niet te doen… Maarrrrr…

We zijn blij, dolblij, met een herkansing, maar we krijgen veel meer kansen en het loopt met gemak in de dubbele cijfers.

Het lijkt wel alsof we in een droom leven, want op deze stek krioelt het van de doornhaaien! Zonder overdrijven denken we dat daar op dat stukje oceaan honderden doornhaaien waren samengeschoold. Dat bleek wel toen we een aasmontage over boord hingen met een stukje vis. 10 seconden en de hengeltop sloeg krom. Doornhaai en dit keer geen losser. Daarna een dik exemplaar bij Chris op zijn pilker met het staartstuk van een koolvisje. Tijdens de dril kwam er happend een tweede achteraan gezwommen… Dat zou vaker gebeuren die dag.

We gaan gericht met stukjes vis op ze vissen, maar dan merken we dat we ze ook gewoon met shads kunnen vangen! Wat moet het onder water een hel zijn voor kleine visjes…

Ook Chris door het dolle heen! “Wat gebeurt hier!!!”

Ondertussen wierpen we ook nog met shadjes naar het ondiepe rif en jawel ook de pollakken bleven we zien, maar vanaf een bepaald stuk liep de doornhaai er gewoon tussen door. Gewoon in de bek gehaakt… Even resumé, werpend met een snoekbaarshengel met een werpgewicht van 30 tot 50 gram vingen we nu ook doornhaai… Vissen die stuk voor stuk over de 1 meter gingen. Laat dit gegeven even bezinken.  Tja, geloof maar dat we elkaar daar midden op zee geregeld vol verbazing hebben aangekeken.

Nog een visdag te gaan. Wat willen we nog meer? Mogen we nog meer willen?

Kan het nog mooier dan dit? Die vraag stellen we ons nu!

Kun je het je voorstellen dat je op zee een hele dag vrijwel non stop actie hebt op je lichte roofvisset. Keer op keer rammen op die hengel. Dan een dikke pollak, dan doornhaai, zo nu en dan een kabeljauw, dan weer een totaal onverwachte vissoort. Man, man, man, wat gebeurt hier allemaal. Morgen de laatste visdag, maar wat moet je dan nog verwachten?!

 

Deze reis wordt mogelijk gemaakt door Visservice. Ook geïnteresseerd in een all-in roofvisvakantie in het visparadijs dat Noorwegen heet, klik HIER