Het droge DROOMFONDS – nog ffies geen KIER voor zalm & co

28/08/2018
Het droge DROOMFONDS – nog ffies geen KIER voor zalm & co

Volgende maand zouden die Haringvlietsluizen dan eindelijk open gaan. Het zogenaamde Droomfonds, zou eindelijk kans zien om haar naam waar te maken. Hoofddoel, een feestelijk onthaal van talloze zeeforellen, zalmen, spieringen, haringen, steuren en ander moois.

Stuk voor stuk soorten die de zee voor binnenwater inruilen en andersom, de zogenaamde anadrome vissoorten. Helaas was decennia lang in Nederland de poort gesloten. Nu zou volgende maand de deur op een kier gaan. Maarrrr… helaas pindakaas… een kink in de kabel.

Nederland waterland, de gehele geschiedenis heeft dit Lage Land strijd gehad met een overdaad aan H2O… 1955, de Watersnoodramp staat de oudere generaties nog helder voor de geest. Het is nota bene de aanleiding geweest om de eerder genoemde poort dicht te gooien. Veiligheid boven alles! Nu hebben we een uitzonderlijk droge, hete zomer achter de rug. Zo extreem dat er zelfs sprake was, beter gezegd, nog steeds is, van een watertekort.

Check deze enorme zoetwaterbekkens van Nederland. Met de recente droogte lijken we deze meer en meer te moeten koesteren. Bizar eigenlijk als je je voorstelt dat het zelfs het plan was om het Volkerak 100% zout te maken. Gelukkig is dat van de baan. 

Tja… Laten we eens iemand vanuit niets dan droogte, een Ethiopiër bijvoorbeeld, eens van, laten we zeggen, Bergen op Zoom naar Rotterdam rijden. Dan kan het niet anders dat diegene langs het Volkerak, Haringvliet en Hollands Diep zoeft. Hij zal denken dat het langgerekte zeearmen zijn en dat zijn het oorspronkelijk ook. Maar neen, het gaat hier om gigantische zoetwaterbekkens.

DE ETHIOPIËR ZAL JE VIERKANT UITLACHEN. HIJ KAN ZIJN OREN NIET GELOVEN.

Probeer de beste man nu maar eens uit te leggen dat we een groot deel van dat immense Haringvliet brak willen maken. We maken het je gemakkelijk, je hoeft er niet bij te vertellen dat het ook nog de bedoeling is geweest om het volledige Volkerak te verzilten. Hoe dan ook, de Ethiopiër zal je vierkant uit lachen. Hij kan zijn oren niet geloven.

VINGER OP DE GEVOELIGE PLEK

Natuurlijk is dit wat vergezocht, toch nadert het de kern van de realiteit. Nu zitten we in  Nederland met een watertekort en dan (pas) beginnen we ons toch achter de oren te krabben. Dat Kierbesluit, met als enige doel een doorgang creëren voor anadrome vissoorten… hmmm… Kunnen we al dat zoete water niet beter koesteren? Is het het allemaal wel waard?

 

Al die moeite, al die miljoenen, die gehele wijziging van een stuk unieke natuur voor o.a. de optrek van Atlantische zalm. Daarbij allerlei onzekerheden, want niemand kan met zekerheid stellen wat ons te wachten staat. 

Tot op zekere hoogte. Om een heel lang kort te maken, de Kier gaat nog ffies op slot. Dat heeft Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) besloten na naarstig overleg met Evides Waterbedrijf en de Waterschap Hollandse Delta.

Wij hadden al zo onze twijfels met het Kierbesluit. In een notendop onze kanttekeningen:

  • Zal er met slechts een kier wel sprake zijn van een brakwaterzone? Ofwel zullen de zoet en zoute waterlagen (zout water is zwaarder) daadwerkelijk met elkaar gaan vermengen net als dat met een grootse, open verbinding zeker weten het geval zal zijn?
  • Wat heeft het allemaal voor zin als beroepsvissers rond deze kier simpelweg hun netten laten staan? Leuk zo’n zeldzame Atlantische zalm die de Kier doorzwemt en vervolgens verstrikt raakt in netten.

Dit alles helpt niet met onze onzekerheden. De natuur is kwetsbaar en ons vermoeden zegt dat dit met de huidige klimaatverandering niet de laatste extreem droge zomer zal worden. Elke keer die kier dicht als er een watertekort dreigt in ons land? Wat voor milieu wil je daar mee creëren? Wij houden ons hart vast.

Team Roofmeister

We zijn benieuwd naar jullie verwachtingspatroon. Zijn wij te pessimistisch ingesteld of ben jij ook voorzichtig met het toejuichen van het Droomfonds? Laat het weten in een reactie hieronder?