High tech op een bellyboat – JORDI RAKIMAN

07/02/2019
High tech op een bellyboat – JORDI RAKIMAN

De bellyboat wordt nog wel eens gezien als een soort tussenstap tussen kant- en bootvissen. Toch is dat te weinig eer voor de bellyboat, de visserij vanuit dit vaartuig is daarvoor veel te leuk. Jordi Rakiman van Shimano kan er over meepraten en vertelt hier over zijn plan van aanpak bij zijn visserij.

Door Jordi Rakiman

Waar begin je, wanneer je met de bellyboat het water op gaat? Er zijn verschillende manieren om een stek te bevissen. De techniek bepaalt uiteindelijk, hoe ik een stek bevis. Echter is het zo, dat ik daarvoor wel het diepteverloop wil weten. Met mijn dieptemeter kan ik zien op welke diepte ik mij bevind en, belangrijker, kan ik zoeken naar stukken met een interessant bodemverloop. Denk aan kuiltjes en plateaus die met een dieptemeter eenvoudig op te sporen zijn..                

Nooit op ‘bellyboat pad’ zonder mijn trouwe fishfinder. De Dragon Fly van Raymarine. Fishfinder met gps in één compacte unit. Klik HIER voor meer info. 

Inderdaad, met het blote oog kan de ervaren visser al heel wat potentiële visstekken herkennen: structuren, schaduwrijke plekken, stroomvariaties. Met wat logisch nadenken kom je ook al een heel eind. Daar waar grote binnenvaartschepen aanmeren, zal diepte zijn en vlak voor de kant zal het niet sneller dieper zijn dan midden op een water. Een dieptemeter is voor mij hoe dan ook essentieel, het geeft je veel gedetaileeerde info, die echt het verschil maakt. Zelf maak ik graag gebruik van de zogenaamde Dragon Fly van Raymarine, een fishfinder plus gps unit en dit in combinatie met een Navionics diepte kaart.          

Zoek interessante bodemstructuren en je maakt een wereld van verschil. 

Het bodemverloop van het water bepaalt voor mij met welke montage ik ga vissen. Vis ik op een rivierplas dan weet ik dat het bodemverloop erg gevarieerd is. In dit geval gebruik ik het liefst de dropshot montage met shad of doodaas. Vis ik daarentegen op een bodem waarbij de diepte vrijwel hetzelfde is en blijft, dan gebruik ik liever een fireball met doodaas of een loodkop met shad. Als extra tip wil ik jullie meegeven dat in de wat koudere maanden een grote shad mooie vissen kan opleveren. Deze presenteer ik dan wel op half water. Vang je liever de wat grotere vissen in plaats van aantallen, dan zou ik je dit zeker aanraden.

Dode Hengel

In mijn Youtube video’s geef ik altijd aan dat het vissen met een dode hengel, oftewel bijhengel voor mij essentieel is. Ik ben van mening dat de kans op het vangen van meer vis zo wordt vergroot. In de praktijk vang ik altijd wel wat extra vissen, óf die ene bonusvis die ik anders niet had gevangen als ik maar met één hengel gevist zou hebben.

Een regelrechte aanrader voor elke (belly)boot-, maar ook kantvisser. De Navionics Boating App. Klik HIER

hard of zacht

Niet alleen de diepte is van belang om te weten, ook de bodemstructuur. Met een fishfinder kun je zo (al dan niet met verschillende kleuren) de hardheid van de bodem bepalen. Zoals de meesten wel weten prefereert de snoekbaars een harde ondergrond. Dat is dan ook een uitgangspunt om bepaalde bodemstructuren op te zoeken, of juist te vermijden, bijvoorbeeld modderige bodem.

Baars is gek op mosselbanken alleen zijn die net wat lastiger te vinden met de fishfinder. Sowieso zul je deze alleen op harde bodemtypes aantreffen. 

De snoek houdt van wierbedden en lage beplanting. Het zijn zomaar wat ingrediënten die je met een fishfinder makkelijk op kunt zoeken. Net als structuren op de bodem, verzonken bomen of (auto)wrakken, simpelweg magneten voor wit- en dus roofvis. Last but not least is de fishfinder een onmisbaar attribuut voor het vinden van aasvis. Want, vind de aasvis en je vind roofvis.

Vind de aasvis en vind de roofvis. Nu is het alleen nog zaak om de roofvis te triggeren…

GPS

De gps is niet zozeer een onmisbaar attribuut, maar toch verdraaid handig voor je visserij. Wat alleen al te denken van het maken van waypoints. Deze geografische markeringen kunnen je helpen bij het terugvinden van gevonden stekken. Zo kan ik heel precies mijn waardevolle stekken terugvinden waar ik eerder bijvoorbeeld een vis gevangen heb, aasvis ligt of waar zich een waardevolle onderwaterstructuur bevindt.

Daarnaast kun je goed de snelheid waarnemen waar je je mee voort beweegt. Geloof maar dat de vaar- of driftsnelheid van essentieel belang kan zijn bij het verticalen, diagonalen of trollen.

De Float Plus. Wat de purist ook mag denken, het biedt een hoop meer mogelijkheden. 

Elektromotor

Tja, voor de puristen onder de bellyboaters is het vloeken in de kerk, maar met een elektromotor op de je belly vergroot je je mogelijkheden enorm. Je kunt sowieso heel gemakkelijk van stek naar stek en bij hogere windsnelheden kun je alsnog met de bellyboat op pad gaan. Daarnaast is het erg handig om op één plek te blijven liggen wanneer je te maken hebt met veel wind of stroming en een stek eens goed wilt uitwerpen.

Zelf geef ik de voorkeur aan een Floatplus. Dit vanwege het lichte gewicht en krachtige aandrijfsysteem met een totaalgewicht van slechts 5.800 gram. De draadloze, waterdichte, drijvende full color afstandsbediening geeft mij de mogelijkheid om altijd de perfecte vissnelheid in te stellen. En dat resulteert voor mij in het vangen van meer vis.

vlogger jordi rakiman

Jordi Rakiman is een zeer actief vlogger en laat daarbij zijn visserij van A tot Z zien. Een regelrechte aanrader om zijn super leuke films te kijken. Nog geen abonnee op zijn Youtube-kanaal JLPikeBUSTERS NL, klik HIER en mis niks van Jordi’s visavonturen.