Interview met Luc Coppens – Acht baarzen van gemiddeld 50 cm

19/10/2023
Interview met Luc Coppens – Acht baarzen van gemiddeld 50 cm

Dit jaar was er tijdens de Luremasters wel een ontzettend gave prijs te winnen. Een ticket naar de USA om mee te doen aan een Major League Fishing wedstrijd op black bass. Luc Coppens en Toon van Ham hebben de Luremasters gevist namens Garmin met maar één doel: naar de USA gaan. Dit is ze gelukt en op wat voor manier! Ze zijn zelfs als tweede overal geëindigd en hebben een gemiddelde van 50 cm over acht baarzen gevangen!

 

ROOFMEISTER> Ten eerste gefeliciteerd met jullie megaprestatie bij de Luremasters! Wat heeft jullie gemotiveerd om mee te doen?

Toen Ann Claeys van Garmin me vroeg om de Luremasters mee te doen, had ik aanvankelijk geweigerd. Dit omdat het in mijn ogen voornamelijk een trol- en pelagic wedstrijd is. Het was echter de dag nadat mijn maat Toon me zei dat er ook een trip naar de USA en een wedstrijd voor de Major League te winnen was met de acht grootste baarzen dat mijn interesse echt gewekt was. Toon en ikzelf besloten gelijk om mee te doen.

Toon vertelde me dat je met de acht grootste baarzen naar de USA kon gaan. Ik hoefde geen twee keer na te denken!

Ik had eerder nooit een Luremasters meegedaan dus wist niet goed hoe deze wedstrijd in zijn werk ging. Dus gelijk naar Ann terug gebeld en gezegd dat we toch mee gingen doen en dan met als ultieme doel de acht grootste baarzen vangen. Eén van de voorwaarden was dat de kaart toch vol moest zijn met de andere soorten, namelijk drie snoeken en vijf snoekbaarzen.

 

ROOFMEISTER> Jullie hebben het dus vooral met de baarzen echt goed gedaan. Hoe hebben jullie deze weten te vangen?

Op de baarzen hebben we echt intensief voorgevist en daar hebben we ons helemaal op gespecialiseerd. De voorbereidingen gingen zo goed dat Toon en ik tegen elkaar zeiden: ‘Stel je voor dat het op de wedstrijd ook zo loopt!’ Maar ik wilde niet te euforisch zijn want er zitten veel goede vissers in het deelnemersveld en je weet het nooit.

We hebben ze op verschillende technieken gevangen, waaronder de carolina rig.

Heel veel technieken hebben we gebruikt in het voorvissen en waar we de grootsten op vingen dat werd genoteerd. Zowel de kickback rig, dropshot, loodkop met BullTeez 9,5 cm, Carolina rig en Texas rig werden gebruikt.

 

ROOFMEISTER> Op welke manier heeft de Garmin apparatuur jullie geholpen deze mega baarzen te vangen?

Ondertussen vis ik anderhalf jaar met Garmin en ben de apparatuur goed meester, de Livescope maar ook de sidescan zijn super tools om zowel structuren als scholen aasvis en zelfs individuele vissen te vinden. Hoe meer je de apparatuur gebruikt, hoe beter je de beelden weet te interpreteren en daar gaat alles om. Dit kun je niet forceren en moet je enige tijd geven.

De technologie van Garmin maakte het mede mogelijk zulke dikke vissen te vangen.

Herkennen wat je op het scherm ziet en daarop inspelen. Zo zag ik op een gegeven moment een grote snoek liggen op mijn side scan die we daadwerkelijk ook gevangen hebben werpend op een 9,5 cm BullTeez .

 

ROOFMEISTER> Kun je meer over die snoek vertellen?

Toen we eenmaal die vis zagen,  heb ik een waypoint gezet en ben ik in die richting gaan gooien. Ineens was het raak en de vis van 117 cm voelde als een betonblok die begon te schuiven onder water. De dril was enorm spannend want de vis liet me op een 12/00 lijn alle hoeken van het water zien. Als zo’n vis dan uiteindelijk in het net glijdt dan is er euforie in de boot hoor!

Zulke vissen laten je alle hoeken zien, de euforie is groot als ze eindelijk in het net liggen!

Hoewel ik liever werpend vis, hebben we de tweede dag toch gekozen om wat te trollen, we wilden onze andere snoeken eigenlijk zo snel mogelijk hebben en met trollen zijn de kunstaasjes langer in de striking zone. Dat ging ook goed want na tien minuten ging er al een hengel krom en een snoek van 119 cm was het haasje. Vrij kort daarna kwam de nodige derde snoek, een tachtiger die tijdens het aanwerpen met de Livescope op snoekbaars werd gevangen. Later werd deze nog eens geüpgraded naar 95 cm door Toon.

 

ROOFMEISTER> Nu vissen veel mensen pelagisch op snoekbaars, maar jullie werpen het liefst. Hoe hebben jullie ze tijdens de wedstrijd weten te vangen?

De eerste dag hadden we onze vijf snoekbaarzen al tijdens gewoon blind gooien op potentiële stekken. Echter waren deze volgens onze inschatting te klein. Zo zijn we op dag 2 grotere snoekbaarzen gaan aanwerpen met de Garmin Livescope.

We vingen al snel wat kleinere snoekbaarzen.

Dit gaat niet meer vanzelf en veel vissen zijn afgeschrikt van het kunstaas of volgden een tijdje. Tijdens dit spelletje stuur ik de boot en Toon werpt de vissen aan. Het is puur teamwork zodat elk van ons beter wordt in het gene wat we doen. In onze boot maakt het niet uit wie de vis vangt, het is puur teamwork en het resultaat telt.

Het is echt puur teamwork.

De grotere snoekbaarzen waren echt moeilijk te verleiden. Een vis vinden met de Livescope was geen probleem, maar de snoekbaarzen zijn echte professors geworden op dressuur gebied. Op vijftien á twintig vissen aangooien, krijg je gemiddeld één aanbeet, zo goed kennen ze dit al. De meesten volgden even en zakten daarna verder af zonder te pakken. Wel echt heel spannend!

 

ROOFMEISTER> Wat gaat jullie grote doel zijn in Amerika?

Dat we deze prijs gewonnen hebben met een baars gemiddelde van 50 cm hadden we zelf niet kunnen dromen. Nu gaan we naar de USA voor een Major League Fishing competitie. Dit is in het circuit van de echte pro’s, dus mensen die enkel wedstrijden vissen voor hun job. We pakken het heel nuchter op en zijn er heel realistisch in. We gaan ons best doen en hopen dat technieken waar we in Europa sterk in zijn, ook iets kunnen betekenen in de USA.

Een fantastische prijs en we gaan ons best doen in de USA!

Ter plaatse hebben we drie dagen training en daar moeten we het mee doen op een water dat qua oppervlak groter is dan Vlaanderen. We gaan het zien en er vooral van genieten en beleven. Voor zover ik weet, heeft nog nooit een Nederlander of Belg meegedaan aan deze wedstrijd, dus dat is vrij uniek. We zijn enorm gemotiveerd en de spullen worden zo ondertussen ingepakt. Oh ja, mijn USA vaarbewijs heb ik ondertussen gehaald. Jullie gaan ervan horen!

 

Wat een verhaal en wat een prestatie van deze twee topvissers! We wensen ze super veel plezier en succes in de USA, wij zijn er zeker van dat ze ons trots gaan maken! Klik HIER voor Luc’s Instagram.