Is de zeebaars er al? Mehmet Buyukyilmaz over het nieuwe seizoen

28/04/2021
Is de zeebaars er al? Mehmet Buyukyilmaz over het nieuwe seizoen

Zeebaarsvissers staan in de startblokken, waarvan sommigen bijna letterlijk. Zitten ze er al? Zo ja, hoe kun je nu het beste aan de slag gaan? Zo niet, wanneer dan wel en wat is daar nog voor nodig? We vroegen het de zeebaars goeroe Mehmet Buyukyilmaz. 

Door Mehmet Buyukyilmaz

Of het zeebaarsvirus al kriebelt?  Als ik nee op deze vraag zou beantwoorden, zou dat zeker gelogen zijn. Maar uiteraard verandert er met de jaren wel iets met het kriebel gehalte 😛 Een beginner zal zich meer verheugen op een nieuw seizoen dan iemand die het meer dan 15 jaar doet.

Ondertussen heeft Mehmet zich ook bekwaamd als een next level fotograaf. 

Check hoe vette platen! Je kunt Mehmet (MeBu) volgen op Instagram, klik HIER.

Die beginner wil zijn materiaal netjes op orde hebben, nieuwe shadjes, nieuwe lijn, etc etc. Ik heb dat niet zozeer, binnen mum van tijd ben ik gereed voor het seizoen. Mijn hengels en molens liggen sowieso kant en klaar gereed voor gebruik. En ja, er zijn altijd weer nieuwe soorten kunstaas op de markt die je wil proberen. Maar ik denk dat elk ervaren visser met zijn oude vertrouwde stukje rubber/plastic begint…

 

Wanneer komt de zeebaars?

De hamvraag, wanneer arriveert de zeebaars voor onze kust ?Deze vraag krijg ik elke jaar van tientallen vissers. Mijn antwoord hierop is meestal, geen enkel jaar is hetzelfde, de seizoenen kloppen niet meer, tempraturen verlopen heel anders dan een paar jaar terug, maar ik geloof erin dat dieren ook een beetje een biologische klok hebben.

Die eerste sessies kunnen stuk voor stuk op een blank uitlopen, maar als je het dan treft, dan kan het ook echt jackpot zijn.

En die klok begint in mijn ogen te tikken zodra het zeewater een temperatuur van 11 graden aantikt.  Misschien vang je de 1e, 2e en 3e sessie niks, maar het kan zomaar een keer bingo zijn. Sowieso heb je altijd blijvers in Nederland, dus de kans dat je deze zeebaarzen tegenkomt is ook best groot.

Er wordt al jaren gestroopt op deze plek en dan opeens worden ‘ze’ wakker…

Ik zal een voorbeeld noemen, het Yangtzeekanaal. Hier kun je best vroeg beginnen. De alom bekende warm water uitlaat komt hier tenslotte op uit. Inderdaad, de uitlaat waar het zo om te doen was, klik HIER. Opeens werden zogezegd de ogen geopend, terwijl bekend is dat hier al vele jaren gestroopt wordt.

 

Het gedrag van die eerste baarzen

Ik geloof erin dat je nooit het exacte gedrag kunt weten van een dier. Maar toch weten we best veel over de natuur. De paai momenten, de trek, de aassoorten die aanwezig zijn naar gelang de periode etc. Voor ons als visser is het denk ik het belangrijkste om af te stemmen op de grillen van de natuur.

Zeebaars is misschien wel de meest mysterieuze roofvis van de Lage Landen.

Datzelfde geldt voor het te kiezen kunstaas. Tegenwoordig gaan we heel ver met imitaties, zo zijn er al jaren diverse merken  die zich goed ontwikkelen op dit gebied. Denk aan Fiiish, HTO, HART, Cinnetic, Megabass, Ima, Daiwa en vele anderen. Zeker aan de seizoensstart denk ik zelf altijd dat je het leukst vangt met kleine aas imitaties. Ik gebruik dan slanke shadjes van max. 6 tot 8 cm.

Ga jij de zeebaarspuzzel oplossen? Waar azen ze, met welk getijde, welke diepte, wel tijdstip van de dag, etc etc.

Het mooiste moment van het voorjaar meemaken is een beetje geluk hebben. Als je mazzel hebt kom je ineens in een school terecht van honderden, misschien wel duizenden baarzen. Ik heb dit al meerdere keren mogen meemaken op de Stenen Glooing. Op zo’n moment kun je ook niks fout doen, stukje rubber, pilker, lepel, kleine plug, noem maar op. Alles maar dan ook echt alles werkt dan, je vangt dan ook echt als een idioot! Lang duurt dit moment niet, want vervolgens spreiden de zeebaarzen hun vleugels uit over de gehele Europoort.

 

De set up

Ik vis graag met een stok van 2,70 meter met een werpgewicht van tussen de 30 à 40 gram max (klik ook HIER). Een 3000/4000 molen erop en je kunt gaan. Iedereen heeft een eigen voorkeur voor een bepaalde actie van een hengel. Ik zelf hou van een gevoelig topje met toch wel net dat beetje body erin. Iets dat veel zeebaarsvissers zal kunnen bekoren.

De Cinnetic Centinel, een werkpaard waar Mehmet nog steeds mee vist. Klik HIER

Molentje zeg ik expres 3000/4000, omdat de grootte verschilt per merk.  Ik zelf vis al enkele jaren met de Cinnetic Centinel waar ik zeer tevreden over ben qua prijs/kwaliteit verhouding. Maar ook andere merken hebben zeer mooie molens voor een leuk prijsje. Wat te denken van een Daiwa Ninja…

De Black Minnow van Fiiish, nog steeds onovertroffen volgens Mehmet.

En kunstaas… Tja, wat moet je hier over vertellen. Ja, ik heb dozen vol kunstaas, denk wel honderden soorten. Maar ik blijf zweren bij Fiiish de laatste jaren. Het is toch een stukje kunstaas dat niet overtroffen kan worden. Nummertje 2 in 8 of 10 gram is voor mij favoriet  aan de start van het seizoen.

 

Mijn verwachtingen voor dit jaar

Elk jaar verwacht je een topseizoen. Nou ja, eigenlijk hoop je dat gewoon 😛 Maar ik zelf merk wel dat het ieder seizoen totaal anders is en dit zal niet veranderen ook. Iedereen heeft een ander theorie hier over. De een geeft de schuld aan de beroeps. De ander zegt, er zwemmen te veel kleine baarzen, dus volgend jaar zijn ze groter. Met dat laatste ga ik niet mee, ik weet dat zeebaars na zijn tweede jaar gemiddeld slechts 2 cm per jaar groeit. Een zeebaars van 80 cm plus heeft dus bijna de leeftijd van mijn oompje Ahmed 😛

Hoe een nieuw seizoen gaat worden? Daar valt geen touw op te trekken…

Dus ik zeg altijd, stel je verwachtingen niet te hoog, want dan kan het alleen maar meevallen. En uiteraard willen we elk jaar meer en nog groter vangen, een nieuwe PR. Ik ook de laatste 5 jaar, maar ik kom voorlopig niet hoger dan 91 cm. Echter, mij hoor je niet klagen.

 

Tenslotte is vissen het totale pakket, alles eromheen telt ook mee. Je voorbereidingen, je enthousiasme, het gejaag, het zoeken, het falen, het behalen, het lukken etc etc… Dit is toch waar we het voor doen of niet ?