Knoert snoeken in topconditie – Wat doe jij met rubber? – Bertus Rozemeijer

27/09/2019
Knoert snoeken in topconditie – Wat doe jij met rubber? – Bertus Rozemeijer

Zodra de ‘r’ in de maand zit lijkt snoek in steeds betere conditie te verkeren en op haar actiefst te zijn. Jawel, het is prime time voor de aantallen, maar ook zeker om je pr aan te scherpen of om in ieder geval van die heerlijke monsters te vangen. Snoekicoon Bertus Rozemeijer legt je uit hoe hij nu op de die knoerten vist!

Door Bertus Rozemeijer

De goede tijden zijn aangebroken. Snoek gaat los en de planten zijn dik op z’n retour. De herfst is heerlijk, vooral die vroege herfst met nog soms zomers aanvoelende dagen zijn top. Wat ik vooral geweldig vind is dat de meeste en vooral vaak zeer grote snoeken erg ondiep liggen. Natuurlijk kun je voor een jerkbait gaan, pak je misschien een spinner, maar vergeet vooral het rubber niet.

Nu is het toptijd voor grote snoeken. Nu!

‘Grote snoek ondiep in de herfst, kom nou, die gaan de diepte toch in?’ Iets wat je geregeld hoort.  Natuurlijk schuiven er bakken rond in de diepte, maar daar is het vaak veel langer zoeken naar dat monster wat je wilt haken. Grote snoek kan echt heel erg diep naar een maaltje zoeken en juist die enorme verdeling maakt het lastig oma Esox te vinden. Ga dus maar eens langer het ondiepe afstruinen.

Planten sterven af, maar nog steeds zijn het trekpleisters voor mr pike!

Ondiep is in mijn beleving water tot maar net een meter tot een kleine drie meter diepte. Afhankelijk van je viswater is dit een relatief klein oppervlak en in vergelijking met het diepe water geldt dit voor vrijwel elk water in ons land. Dat kun je afvissen met jerkbaits, spinner(baits) of ondiep zwemmende pluggen, maar doe dat nou eens met rubber.

Met rubber in de herfst, eens wat anders dan jerkbaits of spinnerbaits.

Groot hoeft het wat mij betreft niet te zijn. Ik heb zelf behoorlijk veel succes wanneer ik snoek rubber laat zien in een lengte van rond de 20 cm. Mag 18 zijn of 22, maar veel meer is echt niet nodig om een bak in de boot te toveren. Er is wel een enorm verschil in verschillende acties en daarin is het wel eens puzzelen wat die knoert nou lekker vindt.

De EFFZETT Longhorn. In korte tijd al goed voor een paar 120+ vissen en een 130+ snoek. Gewoon een killer.

De Longhorn die aan de tanden gevoeld wordt.

Vaak wordt gedacht dat een snoek altijd in is voor kunstaas met een uitbundige actie. Gelukkig is dat niet altijd zo. Lang niet altijd! Vooral bij grotere snoek kan de stemming wel eens wisselen en omdat dit altijd dames zijn, mag ons dat niet verbazen. Kies zelf altijd voor een actie in je rubber waarin je gelooft! Echt waar, dan ga je er vanzelf ook beter mee vissen en dat scheelt de wereld.

Groot zat en geen snoek die daar bang voor is.

In de meeste gevallen vis je shads met een wat dieper profiel. Die hebben al uit zich zelf een kantelende (flankende) actie. Een brede staart betekent ook vaak dat je vist met een shad die de staart wijd uitslaat. Daar kun je goed mee vangen, maar soms lijkt het alsof de snoek dit een tikkie té vindt. Kleinere staarten met een korte, maar daardoor wel wat fellere bewegingen zijn vaak meer in trek.

In oktober niets ondiep? Geef het nou eens een paar uurtjes…

Hoezo met een screw valt het rubber er niet af. Tja, shit happens…

Kies je voor een meer ronde vorm of minder diep profiel dan zie je gelijk dat deze vorm veel sneller lijkt te zwemmen. Is ook de staart kleiner, ik heb vaak voorkeur voor een cup, ofwel iets holle staart, dan krijg je nog meer vaart in de bewegingen van je shad. Ik mag dat wel, want in het algemeen merk je wel dat meer aanbeten ook worden verzilverd.

In mijn beleving de optimale montage.

Zo’n extra oog betekent gewoon een betere balans.

Geen extra oog, zorg er dan voor dat de lus krap over het oog van de jigkop valt.

Natuurlijk kan en mag je je rubber van een jigkop plus haak voorzien. Daar komt onherroepelijk een stinger bij. Zorg ervoor dat alles netjes past en maak je stinger zo dat vooral het montageoog krap over het oog van je jigkop past. Kijk voor je de shad van de stinger voorziet even hoe het zwemt. Soms zie je dat de shad iets naar links of rechts lijkt te kantelen. Monteer je stinger dan aan de tegenovergestelde kant, dan hangt die vaak perfect in balans.

Laat oktober aan de randjes.

Tegenwoordig vis ik vaak met een shallow screw. Gewoon super omdat je zachte kunstaas veel beter in tact blijft. Bedenk dat rubber op een jigkop bij het werpen telkens een stevige tik krijgt en op de dunne haak van de jig snel ruimte ontstaat. Bij gebruik van een screw heb je hier geen last van en echt, ik ben er behoorlijk van gecharmeerd.

Laat eerst zwemmen en kijk aan welke kant je het staaldraad het best kunt laten lopen.

Voor het systeem en bij shads van tot 20 cm gebruik ik maar een dreg. Wel een forse Nr 1/0 die ik net achter de buik en vlak voor de staart monteer. Je hebt in de meeste gevallen perfecte balans, haakt, waar nog planten staan, maar weinig groen en je inhakings percentage is bevredigend hoog. Wat een voordelen bij het (hand) landen van de vis, wat ik ook vrijwel altijd met de hand doe en wat een genot voor beide bij het onthaken. Je bent er zo mee klaar!

Aan de rand van diep naar ondiep. Niet vergeten hier je kans te wagen.

Vis je shad naar hun eigen actie. Heb je er een die sterk kantelt, dan is het genoeg die in een tempo binnen te vissen. Heb je er een waar meer leven in zit, dan maak je dit nog attractiever door het te twitchen. Gewoon elke vijf, zes meter twee drie korte tikken uit de top van je hengel. Meer moet je niet doen want overdrijven schrikt oude dametjes wel eens af. Verder gewoon je hengel verdomd goed vasthouden, want wat zijn die aanbeten soms hard. Succes J