Met topwaters op baars – River2Sea Whopper Plopper

28/12/2020
Met topwaters op baars –  River2Sea Whopper Plopper

De harde kern van Roofmeister wordt gevormd door de Tackle Meisters. Deze fanatieke toppers testen allerlei roofvismateriaal en doen daar hier hun verslag over. Hierrrr onze Tackle Meister Bart van de Walle over de Whopper Plopper van RIVER2SEA! 

Door Bart van de Walle

De Whopper Plopper van River2Sea zou het qua naam niet verkeerd doen bij menig fastfoodketen. Ook bij de rovers is dit een snack waar ze graag even een stuk voor zwemmen. Door zijn speciale, roterende schoep en natuurlijke kleuren lijkt de whopper plopper op een vluchtend kuiken of wegspringend visje. Inwerpen en binnendraaien, moeilijker is het niet en de aanbeten zijn schitterend.


Specificaties

Merknaam: River2Sea
Productnaam:
Whopper Plopper
Type Product:
Topwater
Lengte:
60, 75, 90, 110, 130 en 190 mm. Voor deze review zijn de 75 en 90 mm getest.
Gewicht:
6gr, 16,5 gr, 14 gr, 25,5 gr, 36 gr en 85 gram
Diepte:
Oppervlakteaas
Kleur:
7 kleuren, getest zijn de kleuren Perch en Abalone Shad
Bijzonderheden:
Het unieke flopplop geluid
Winkeladviesprijs:
Voor de 75 als de 90 mm  (en de 60 mm) versie is dat €10,99.


Maatje mega to maatje behapbaar. Ze zijn er allemaal…

 

Eerste indruk

Als liefhebber van topwater kunstaas is de Whopper Plopper natuurlijk niet nieuw voor mij. Met name op snoek heb ik al veel succes gehad met de grotere versie. De kleinere versie had ik al wel een tijdje in de tacklebox, maar nog niet uitvoerig getest omdat de meeste stekken tot nu toe flink wat plantengroei hadden.

De 90mm versie in de kleur Abolone Shad. Ziet er bijna holografisch uit.

De 90 mm versie heeft een slank lichaam een subtiele schroef en een stevig frame met 2 flinke dreggen. De 75 mm versie is qua model niet te vergelijken. Het lijf is korter en dikker en de schoep is verhoudingsgewijs wat groter. De maat haken is identiek aan die van de 90 mm uitvoering.

De 75mm versie. Een beetje de obese variant van de 90mm.

Waar de body van de Whopper Plopper gemaakt is van hard kunststof is de schoep juist gemaakt van een zachter materiaal. Hierdoor kan deze bij een aanbeet wat makkelijker wegklappen en is een stuk duurzamer, omdat je ze niet kapot gooit wanneer je per ongeluk toch een kantje raakt.

 

De proef op de som

Voor mijn testsessies heb ik een aantal verschillende wateren uitgezocht. Twee zandgaten waar ik met de bellyboat zal vissen en een groot meer waar we met de boot op gaan. Het eerste zandgat waar ik op ga heeft dieptes tot 25 meter, maar een oeverzone van ongeveer 5 meter waar slechts één tot anderhalve meter water staat. Veel bootjes, plantenbedden en steigers. De ideale locatie om een topwater te vissen en de rovers uit hun hinderlaag te lokken.

Een ondiepe oeverzone met bootjes, steigers en plantenbedden. De ideale plek voor topwaters.

Wat opvalt is dat de 75 mm versie na het inwerpen vrijwel horizontaal in het water komt te liggen, waar de 90 mm versie zijn kont een eind naar beneden laat zakken en onder een hoek van 45 graden komt te hangen. Voor het vissen van kleine stekken waar je veel actie op één plek wil zou ik daarom de kleine plopper nemen. Deze begint vanaf de eerste slag van de molen gelijk zijn achterste te draaien en zorgt direct voor actie.

Spetter, spieter, spater, er komt flink wat reuring in het water. De 75 mm uitvoering is een kleine druktemaker.

De langere versie heeft een paar slagen nodig om bovenin te komen en maakt dan een iets subtielere plop en lijkt mij daarom geschikt voor het afvissen van grotere ondiepe plateaus. Wat verder positief naar voren kwam. is dat beide whopper ploppers ook bij een flinke kabbel op het water nog prima te vissen zijn. Oppervlakteaas zoals poppers en stickbaits zijn soms wat lastig te controleren bij wat ruiger weer, maar de Whopper Plopper laat zich én makkelijk werpen én makkelijk binnenvissen onder taaiere omstandigheden.

Het moment van de dag! Bij het eerste licht zijn de vissen vaak net wat actiever in het oppervlak. Ook tegen de schemer is een goed moment om topwaters te proberen.

Afijn de vissen, wat vinden die er van? Op het eerste water kreeg ik een aantal aanbeten, waarvan ik er één kon haken en vrijwel direct weer verspeelde. Het is mooi om te zien dat de baarzen die aanbijten soms wel 3 tot 4 keer op je kunstaas knallen voordat ze gehaakt worden of afhaken. Misschien doen ze dit bij pluggen of shads ook wel, maar in het oppervlak is dit een fantastisch schouwspel en maakt de gemiste aanbeten al helemaal goed.

De tweede sessie was op een andere zandafgraving met een hele andere samenstelling. Dit is een veel natuurlijker meer met een aantal ondiepe plateaus met flinke plantenbedden. Plantenbedden die tot ver in het oppervlak doorlopen, maar in het najaar afsterven en daarna weer met te bevissen zijn. Hier is het al snel een paar keer raak. Enkele mooie baarzen worden gehaakt en ook geland. Op een of andere manier zijn ze hier wel trefzeker.

Wauw!! Plaatje hoor!

Één keer bijten en gelijk hangen! Waar het aan ligt? Waarschijnlijk heeft de vis op open water meer tijd om te spelen en de prooi in te schatten en is het bij de vis die tussen de planten liggen een kwestie van pakken of laten gaan.

Whopper plopper zou centraal staan die dag. Hele dag taai, behalve die laatste stek!

De derde visdag waar bij mij de whopper plopper centraal zou staan is met een paar woorden te beschrijven, maar dat zal ik niet doen. We hebben ze er allemaal bij zitten, het hoort erbij maar het blijft natuurlijk vervelend om helemaal geen actie te krijgen. Tot op het allerlaatste moment. Na alle steenstorten, plantenbedden, steigers en ondieptes te hebben afgeworpen maakte we nog een drift richting een brug. Slechts 1 aanbeet was nodig om de dag toch een beetje glans te geven. Een heerlijk gekleurde baars van 45 cm kon even op de foto en snel weer terug.

 

Aanschaf

De aanschaf van een Whopper Plopper  is niet moeilijk. Een aantal van de grotere webshops hebben ze in verschillende maten en kleuren op voorraad en ook veel locale winkeliers hebben de vangkracht van deze topwater al lang ondervonden en hebben hem in de schappen hangen. De prijs van ongeveer 10,99 euro is wat mij betreft erg fair als je kijkt naar de kwaliteit van de gebruikte materialen. Klik HIER voor de 90mm en klik HIER voor de nieuwe 60mm versie.

Inmiddels is de Whopper Plopper familie uitgegroeid naar 6. De lang verwachte baars maat van 60mm is nu ook te koop!

 

Slotsom

Ben je fan van het vissen met topwaters dan kan deze klassieker niet missen in je verzameling. Wil je het vissen met topwaters eens proberen en zoek je een to go bait waar je mee uit de voeten kan dan zit je met de Whopper Plopper ook goed.

Dit kunstaas is goed doordacht, goed in elkaar gezet en eenvoudig te gebruiken. Het enige nadeel is dat de Whopper Plopper slecht tegen planten kan. Deze komen vrij snel in de dreggen te hangen en beïnvloeden de actie. Ook draait het mee in de schoep daardoor deze regelmatig gekuist moet worden om lekker te blijven draaien.

Een slag groter pakt ook vaak wat groter vis. 90mm was geen probleem voor deze 40er…

Waar ik tevens nog mee wil experimenteren zijn de haken. De vanaf de fabriek gemonteerde haken zijn extreem scherp, dikdradig en hufterproof. Voor de musky uiteraard een must, maar iets wat bij onze baarzen, ook al zijn het vechters, niet echt hoeft. Door de montage van een lichtere haak hoop ik dat de haak iets meer achter het aas aan fladdert en zo ook de voorzichtige plukkers weet te haken. Daarnaast is het natuurlijk een heel specifiek stuk kunstaas en zal het niet elke visdag uit de tacklebox komen. Maar als het moment daar is en de vis actief dan is er geen mooiere visserij dan het vissen met oppervlakteaas.

 


 

Tackle Meister PASPOORT

Naam: Bart van de Walle
Geboortejaar: 1982
Regio: Groningen
Favoriete roofvissoorten: Baars, blackbass, lipvis
Specialismen: Het voorbereiden en vissen van wedstrijden.