Kun je nu al zeebaars vangen – Mourat Akkouh over het nieuwe seizoen

12/04/2021
Kun je nu al zeebaars vangen – Mourat Akkouh over het nieuwe seizoen

De temperaturen nemen gestaag toe ook al lijkt de echte lente/zomer nog ver weg. Maar even geduld Roofmeisters, nog even en de zeebaars arriveert aan onze kust. Daarbij lijken nu al de eerste baarzen zich te laten zien. Wij vroegen expert Mourat Akkouh naar zijn verwachtingen voor het komende zeebaars seizoen. Zou je ze nu al kunnen vangen?

Door Mourat Akkouh

De zeebaars koorts begint weer op te komen. De cracks ontwaken beetje bij beetje uit hun jaarlijkse winterslaap en op social media begint iedereen zich alvast op te warmen. Het gesloten seizoen voor zoetwater is in volle gang en de komende maanden gaat een deel van de zoetwatervissers zich ook richten op onze zilveren torpedo’s. Het zal een druk jaartje worden, want er zijn veel zeebaars vissers bij gekomen, mede ook dankzij Corona.

Mourat over zijn verwachtingen voor komend seizoen. Hij staat al in de startblokken 😛

Kunnen we dit niet gewoon het jaar rond beleven. Zucht.

 

Ik heb al enkele vangsten van zeebaarzen voorbij zien komen van de stranden in Zeeland en zelfs bij het strand van Zandvoort. Deze baarzen zijn wel met een strandhengel gevangen. De watertemperatuur schommelt nu op verschillende plekken tussen de 8,5 en 10 graden. Daar mogen nog 2 graadjes bij en dan kan het los gaan…

Mourats laatst kantbaars van vorig seizoen.

Voor de regio IJmuiden denk ik dat je pas begin juli echt los kan gaan, ook al kun je eerder al je visje vangen. Ik begin hier meestal in april al op zeebaars, maar dan in het donker. Vaak zie je de overwinteringsbaars dan al voorzichtig azen, maar dan wel ’s nachts.  Helaas zal het vissen in het echte donker dit jaar in april niet mogelijk zijn in verband met de avondklok. Toch ga ik het proberen rond schemering en zonsopgang voor en na de avondklok, afhankelijk van het getijde.

Mourat in zijn element, werpend vanuit de boot op zee.

In het begin van het seizoen zijn de baarzen traag en azen ze op prooien waar ze niet veel moeite voor hoeven te doen. Met een klein stukje kunstaas van rond de 9 cm in combinatie met een licht loodkopje zijn ze toch goed te verleiden.

Met name in het begin is die Albie Snax een echte killer.

De echt grotere baarzen zullen zeker vooral in het donker actief zijn. Deze probeer ik op ondiepe stekjes te verleiden met zo licht mogelijk kunstaas, liefst een slug, Albie Snax of een klein plugje. Vooral de Albie Snax (klik HIER) is een van mijn favoriete aasjes in het begin van het seizoen voor de grotere baarzen. Met deze softbaits vang ik elk jaar meerdere 70 plus baarzen. Het is en blijft een apart stuk aasje met weinig actie en toch onwijs veel aantrekkingskracht. Daarbij is het nauwelijks kapot te krijgen, aanbeet na aanbeet.

Werkzaamheden bij de Pieren lijken de zeebaars te verjagen naar open water.

Ik ben een beetje sceptisch over de vangsten komend seizoen in IJmuiden, met name bij de pieren. Vorig jaar hadden we veel werkzaamheden aan de sluizen. Er werd continu gebaggerd en  het middeneiland tussen de sluizen is grotendeels verwijderd. Daarbij waren er ook nog eens werkzaamheden onder water op de kop van de Zuidpier. Kortom, de visserij tussen de pieren was taai in tegenstelling tot het voorgaande jaar. Omdat de werkzaamheden nog niet klaar zijn, verwacht ik een zelfde scenario voor dit jaar.

Vorig jaar was Roofmeister te gast bij Mourat en kregen we visles… Zie bovenstaande VIDEO.

Daarentegen was de zeebaarsvisserij vorig seizoen vanuit de boot buiten de pieren heel goed. Misschien ook wel vanwege het feit dat de zeebaarzen door de drukte op en nabij de pieren uit de weg gingen. Hoe dan ook zal ik meer op de bootvisserij gokken komend seizoen. Daarbij, niks is zeker en elk zeebaarsseizoen is weer anders.

 

Veel plezier en succes voor een ieder die de zeebaars gaat belagen.