Dit zijn de verschillen tussen Garmin LiveScope en Panoptix

04/07/2024
Dit zijn de verschillen tussen Garmin LiveScope en Panoptix

Garmin heeft met haar innovatieve sonar technologie de visserijwereld compleet veranderd! Twee van hun bekendste en meest besproken producten zijn de Garmin LiveScope en de Garmin Panoptix. Beide bieden geweldige mogelijkheden om vissen en structuren in real-time te zien, maar waarin verschillen ze nu eigenlijk?

 

Garmin Panoptix

De Panoptix is waarschijnlijk het meest bekend in Nederland door het PS30 systeem, wat de eerste live-technologie was die we konden gebruiken. De PS30 is een live transducer die je bij voorkeur aan de spiegel van de boot monteert, opdat je real-time links en rechts van de boot kunt kijken en vissen kunt zien als een soort ovale signalen. Dit is bij het pelagisch vissen echt van meerwaarde omdat je precies kunt zien welke kant je op moet sturen.

Met de PS30 zie je vissen als een soort ovale vlek.

Het Garmin Panoptix systeem is al bijna tien jaar oud, waar blijft de tijd… Niet alleen de PS30, maar ook de PS22 behoort tot de Panoptix serie. Hiermee heb je de optie tot LiveVü forward, een soort voorganger van de LiveScope. De beeldkwaliteit van de Panoptix systemen is goed, maar het is wel minder helder en scherp dan de LiveScope systemen, vooral omdat de LiveScope systemen nieuwer zijn. De beelden van Panoptix zijn duidelijk en geven een goed overzicht van de omgeving, maar individuele visdetails zijn soms moeilijker te onderscheiden.

Dit is een screenshot van de LiveVü, je kunt zien dat hij heel ver kan kijken, maar met weinig detail. Dit zijn twee grote brugpeilers.

Panoptix zendt haar signaal over het algemeen in lagere frequentie uit, vandaar het minder scherpe beeld. Daarom kun je dus tot grotere afstand kijken maar zie je minder details. Ook is de kegel van de sonar breder, waardoor je een uitgebreider beeld krijgt van de omgeving. Ideaal dus voor vissers die snel iets willen zoeken en niet tot in detail de vinnen van de vis hoeven te zien.

 

Garmin LiveScope

Dan nu het nieuwste live-systeem, de LiveScope en deze is voor velen wel bekend. Dit systeem is geïntroduceerd in 2018 en sindsdien niet meer weg te denken op de boten van vele vissers. Binnen de LiveScope heb je meerdere opties om onder water te kijken. Dit zijn namelijk de Forward View waarmee je recht voor de boot kunt kijken, de Down View waarmee je direct onder de boot kunt kijken en een hele toffe: de Perspective Mode. Dit is een optie om een panoramische weergave te krijgen en dit werkt vooral op ondiep water heel goed.

De Perspective Mode is op ondiep water echt een eye-opener.

De Garmin LiveScope blinkt enorm uit in beeldkwaliteit met kristalheldere beelden met hoge resolutie. Hierdoor worden individuele vissen en zelfs hun bewegingen tot in detail zichtbaar. Dit maakt het makkelijker te zien om welke soort het gaat en ze te volgen. De LiveScope is perfect voor vissers die hoge precisie eisen en detail willen zien. Het is bijzonder nuttig om vissen aan te werpen op half water, of vissen te kunnen spotten tussen obstakels.

De LiveScope Plus heeft nog scherper beeld en je kunt vissen tussen de takken zien zwemmen.

De LiveScope heeft drie soorten, de LiveScope, LiveScope Plus en LiveScope XR. De Plus heeft hierbij nog helderdere beelden vergeleken met de normale LiveScope en minder ruis. De XR is meer voor aan de kust en het open water en heeft een mega groot bereik tot wel 152 meter in zoet water! Deze lopen ook op in prijs waarbij de XR het duurst is en de originele LiveScope het meest betaalbaar.

 

Wat is voor jou het beste?

Dan nu de grote verschillen, zodat je een weloverwogen keuze kunt gaan maken. Ten eerste de prijs, deze ligt bij de Panoptix lager en wanneer je bijvoorbeeld pelagisch wilt gaan vissen en op vissen wilt gaan droppen, is de PS30 een goede eerste keuze. Dan kun je eventueel later altijd nog een LiveScope aanschaffen voor extra detail.

Wil je echt vissen aanwerpen? Dan is LiveScope sowieso het beste voor jou.

Qua gebruiksvriendelijkheid is de Panoptix iets makkelijker, omdat er minder details zijn en minder mogelijke instellingen. Bij de LiveScope kost het iets meer tijd om echt alles 100% onder de knie te krijgen. Als je een visser bent die echt alle details wilt zien en heel precieze beelden wilt, dan is de LiveScope het beste voor jou. Wil je meer een breed overzicht van je omgeving en verder kunnen kijken, dan is Panoptix een betere keuze, ook omdat het goedkoper is.

De LiveScope transducer is naadloos weg te werken op de nieuwste Garmin fronttroller.

Zowel Garmin Livescope als Panoptix bieden dus enorm goede sonars die je visserij aanzienlijk kunnen verbeteren. De keuze tussen de twee hangt af van je specifieke behoeften en budget. Livescope biedt ongeëvenaarde details en precisie, ideaal voor serieuze vissers die elk voordeel willen benutten. Panoptix biedt een breder overzicht en is gebruiksvriendelijk, perfect voor recreatieve vissers die hun omgeving in real-time willen verkennen zonder de extra kosten van de nieuwste technologie.

 

Welke je ook kiest, met beide systemen heb je de kracht van Garmin’s geavanceerde sonar technologie aan je zijde, waardoor je efficiënter en succesvoller kunt vissen. Klik HIER voor beide systemen.