MeervalMeister Rick Habermehl op de snoekbaars in Rotterdam

11/11/2020
MeervalMeister Rick Habermehl op de snoekbaars in Rotterdam

Sinds 2012 is het in Nederland toegestaan om gericht om op meerval te vissen, maar nog steeds kunnen we het pionieren noemen. Nog steeds is er erg veel te ontdekken over snorremans. Een van deze pioniers is Rick Habermehl (klik HIER), tot op het bot gedreven om alles te weten te komen over meerval en natuurlijk de grootste exemplaren te vangen. Wij waren zo onhandig om hem voor een dag snoekbaarsvissen te strikken.

Door Sjoerd Beljaars

Het jachtterrein voor Rick is met name Rotterdam. Ook Frankrijk is en blijft een mooie uitvalsbasis voor de meervallen, maar de Maasstad blijft hij toch het mooiste vinden, het vangen van vissen groter dan onszelf en dat met de mooiste skyline van Nederland op de achtergrond… En ja, hij vangt ze, tot over de 2 meter zelfs.

Rick (r) vangt ze veel en groot!!! Geen vuiltje aan de lucht.

Kom Rick, we gaan op snoekbaars vissen, dat…

…vind jij ook spannend 😛

Niets staat hem in de weg. Nou ja… daar komt ie… Roofmeister dus. Wij vonden het op een of andere manier nodig om hem uit zijn meervalslaap te schudden. Een stukje eigen belang. Er liggen maar liefst 3 meerval films met Rick op de edit tafel. Verandering van spijs doet eten en wij kregen Rick zo ver om een volledige dag achter de snoekbaars aan te gaan.

De foto van 2020 die zelfs het AD landelijk haalde en terecht!

Rotterdam is al een gekende roofvisstad voor baars en snoekbaars, maar dan vooral voor kantvissers die de stadskades afstruinen, niet zozeer bootvissers die zich op de Nieuwe Maas ‘durven’ te begeven. Weinig hengeldruk dus. Verder, naar ons weten is er geen beroepsvisser actief in deze contreien. Inderdaad, wij rekenden ons vooraf rijk. ‘Dit gaat in de dubbele cijfers lopen.’ Zelfs Rick wisten we het hoofd op hol te brengen, hij heeft er de nacht ervoor woelend in zijn bed van gelegen.

We rekenen ons rijk. Nauwelijks hengeldruk en geen beroepsvisser actief op dit water.

Eenmaal die ochtend stonden we handenwrijvend klaar voor het avontuur. Rick die door het meervalvissen veel stekken als de rand van zijn hoed weet, ikzelf talloze opties die ik weet van het vanaf de kant vissen. Je voelt hem al aankomen, het werd een dramatische taaie sessie. We begonnen met opkomend water en dachten aanvankelijk dat na de kentering letterlijk en figuurlijk het tij zou keren.

Een fractie van de shads die we bij ons hebben die dag.

We waren daar zo van overtuigd dat we de mooiste stekken voor het afgaand water zouden bewaren, maar ook dat bood geen soelaas. We zaten met de handen in het haar, eigenlijk nog steeds. Werpend en verticalend, zelfs trollend met dieplopende plugjes. Niks! Af en toe een knauwtje en een enkel glasoogje dat zich in een shadje vergiste.  Op het scherm van de fishfinder? Talloze signalen vlak tegen de bodem, sowieso 70% daarvan 100% snoekbaars… Nu zijn wij geen gelouterde snoekbaarsvissers, maar dan zou je toch meer verwachten dan een sporadisch tikje op de hengel. Om gek van te worden.

Wie het klein niet eert… F*ck that, het was ronduit een drama.

Wat was er mis? Nog steeds tasten we in het duister. We hebben met zowel opkomend en afgaand water gevist, diverse technieken ingezet, een zee aan uiteenlopende shads, verschillende dieptes uitgekamd, haveningangen, scherpe taluds… Ongelooflijk eigenlijk.

Toevalstreffer op de laatste plek?

Dan begint het te schemeren, we besluiten de allerlaatste stek aan te werpen, een lange krib en daar de kop van. De derde worp is het raak voor Rick. Snoekbaars. Twee worpen daarna bij mij. Snoekbaars. Twee missers voor Rick. 1 misser voor mij, gevolgd door een roofbleivangst en nog een klein snoekbaarsje. Vervolgens een snoekbaarsje voor Rick weer met daarna weer twee missers. Daarna weer is het raak voor Rick met een mooi formaatje. Dan is het echt donker en al aan de late kant.

Nummer 2 in de schemering.

Enkele aanbeten laterrr…

We kijken elkaar aan… grote vraagtekens rijzen boven ons hoofd. WTF?! Natuurlijk als je je geld moet inzetten voor een aastijd voor snoekbaars, dan moet je voor die ochtend- of avond schemering kiezen. Dat sowieso en dit verklaart een en ander. Maar dat het er zo dik boven op ligt. Letterlijk 1 snoekbaarsje op ruim 6 uur vissen en dan vang je er 5 in nog geen uur werpen met nog een meervoud aan missers.

Roofblei uit het niets.

Figuurlijk en bijna letterlijk in het duister tasten. Wie het weet mag het zeggen…

Een verklaring moeten we je schuldig blijven… Gelukkig zagen we toch een big smile bij Rick op zijn gezicht. Dat laatste uurtje is wat je noemt een pleister op de wonde, maar dan een heule grote.  Benieuwd of Rick dat snoekbaarsvissen in de 010 stad verder uit gaat diepen of dit als een taai tussendoortje zag.

 

To be continued. Volg Rick op Insta, klik HIER