5 tips voor het verticaal vissen op snoekbaars (van een oude rot)

29/08/2018
5 tips voor het verticaal vissen op snoekbaars (van een oude rot)

Lang, lang, lang geleden was de snoekbaars een groot mysterie voor de hengelsport. Natuurlijk werd er gericht op gevist met dode aasvisjes en enkele onverlaten met een twister. Toen kwam daar het verticalen, een vistechniek die ogen openden. Van wie kunnen we nu beter tips ontfutselen van een oude rot die deze tijd heeft meegemaakt en met zijn tijd is meegegaan. Hier specialist Jouke Jansma met 5 op-en-top tips. 

TIP 1: JIGKOPPEN

Gebruik jigkoppen die zo licht zijn, dat je er nog prettig mee vist, maar die je wel in staat stellen om je shadje zo optimaal mogelijk te controleren. Dat betekent dat je bij veel wind en of stroming wat zwaarder moet vissen dan bij windstil weer en op diep water zwaarder vist dan op een ondiep stuk.

Jaren terug kwam opeens het verticalen opduiken, een echte Nederlandse techniek. Jouke er was erbij in die tijd. 

Voor mij houdt dat in dat ik op ondiepere kanalen meestal met 15 gram vis en op de rivier bij een normale stroming met 20 gram. Naar gelang de omstandigheden kan dat 5 gram lichter of zwaarder worden. Houd in gedachten dat te licht in dit geval minder goed is dan te zwaar.

Zeker bij het verticalen, waarbij je recht onder de hengeltop vist gebruik ik ronde jigkoppen of zogenaamde football jigs. De hoek tussen je haakpunt en de hoofdlijn is dan groter dan bij een Erie jig en dat levert minder problemen op bij een haak die om de hoofdlijn is geslagen…

TIP 2: FLUOROCARBON

De laatste jaren gebruiken we tijdens het verticalen standaard een onderlijntje van fluorocarbon. In de praktijk hebben we gemerkt dat dit meer aanbeten oplevert dan wanneer we de jigkop rechtstreeks op de hoofdlijn knopen. Of het nu is omdat vissen de lijn niet meer zien of doordat de presentatie nog niet iets subtieler wordt vanwege het kleine beetje rek dat toch altijd in deze lijn zit, is niet duidelijk, maar vaak worden de aanbeten feller.

Fluorocarbon is ideaal voor de verbinding tussen hoofdlijn en speld/kunstaas. 

Een ander voordeel is, dat beschadigingen, doordat de lijn bijvoorbeeld langs scherpe mosseltjes schuurt, direct opvallen. Normaal gesproken gebruiken we een onderlijn met een diameter van ongeveer 25/00, maar op de rivier gebruiken we een diameter van ongeveer 45/00m.

TIP 3: OVERDAAD SCHAADT!

Qua beweging van de hengeltop geldt hetzelfde als in veel andere gevallen ook.Een surplus aan beweging levert een averechts effect op. Rustig optikken, vervolgens het shadje een paar tellen laten hangen en weer terugzetten op de bodem levert meer vis op dan jojoën.

Veel vissers denken dat je de shad veel actie moet geven, maar het tegendeel is waar. Juist die subtiliteit levert veel vis op.

Soms is het zelfs voldoende om de contouren van de bodem te volgen en slechts af en toe het shadje op de bodem te zetten, ook in de zomer. Zeker op dagen waarop de “dode hengel” veel vis oplevert is dat het devies.

TIP 4: VARIËREN IN KLEUR, VORM EN MAAT

‘Variëren doet vangen’, zeggen we wel eens. Veelal gebeurt dat door shadjes in verschillende kleuren mee te nemen en die regelmatig af te wisselen, tot het ultieme kleurtje voor die dag is gevonden. Op zich prima, maar het is minstens even belangrijk om te variëren in het formaat van je shadje en af en toe te kiezen voor een andere vorm.

Geloof het of niet, snoekbaars is nukkig en kan de ene dag die kleur en actie willen, de dag er na kan dat radicaal zijn omgeslagen. 

Er zijn momenten waarop een shadje van 10 cm lengte heel veel vis oplevert, maar de vangsten opeens wegvallen. Een grotere variant, die wat meer kabaal maakt onder water, wil dan nog wel eens het tij doen keren

TIP 5: GEUR EN SMAAKSTOFFEN

Er zijn dagen waarop natuurlijk aas beter werkt dan plastic kunstaas. Voor mijn gevoel heeft dat meer te maken met het onmiskenbare luchtje dat altijd aan natuurlijk aas hangt dan met de presentatie. Bij spiering de komkommergeur en als je bijvoorbeeld bliekjes of zandspiering gebruikt, ruik je bij beide een duidelijke visgeur.

Dat snoekbaars een geflavourde shad eerder zal pakken is de vraag. Dat ze shad langer vasthouden, eenmaal in de bek, dat is zeer aannemelijk en bied je een voordeel. 

In Japan, waar de ontwikkelingen toch wel wat voor lopen op dit gebied, worden al jaren shads gemaakt die smaak en geurstoffen  bevatten en dat kun je goed ruiken ook. De bedoeling hierachter is dat het voorgeschotelde kunstaas langer wordt vastgehouden en dat je daardoor meer kans krijgt om je haak te zetten. Vanzelfsprekend kun je shads kopen met een door de fabrikant toegevoegde geurstof. Om zelf shadjes van een luchtje te voorzien zijn er allerlei flesjes en potjes verkrijgbaar.

Jouke Jansma

 

Blij met deze zuper de luxe tips van Jouke? Heb jij misschien nog coole tips m.b.t. het verticalen? Let us know!