Ultieme Zweden Guide – Deel 3, Accommodaties – Sean Wit

09/04/2019
Ultieme Zweden Guide – Deel 3, Accommodaties – Sean Wit

Zweden, voor velen het walhalla van het snoekvissen.  Al jaren reizen velen Nederlanders af naar het noorden om hun geluk in de haast ongerepte natuur te beproeven. Vroeger was Zweden de perfecte manier om de gesloten tijd door te komen, maar tegenwoordig is het vissen op snoek in Zweden véél meer dan dat.

Door Sean Wit

Snoek- en Zwedenspecialist Sean Wit zal in een 5-delige reeks aan artikelen uitleggen hoe je het best je Zweden avontuur kunt aanpakken. Klik HIER voor deel 1 (de locatie)  en HIER voor deel 2 (de reis er naar toe) . In dit deel aandacht voor de accomodaties.

Welkom bij alweer deel 3. Als je dit deel leest, ben je overduidelijk geïnteresseerd in een reis naar Zweden om achter de befaamde Zweedse snoeken aan te gaan. Met meer dan 12 jaar ervaring op zak waarin ik meerdere trips per jaar in verschillende seizoenen onderneem, wil ik jullie in deze 5-delige serie meenemen in alle aspecten die komen kijken bij het succesvol vissen op snoek in Zweden!

Deze snoek was zo gretig, dat de vorige maaltijd nog zichtbaar was.

In deel 1 is de keuze van je locatie besproken, die sterk afhankelijk is van de visserij die je nastreeft en welke tijd van het jaar je richting het hoge noorden wilt afreizen. In deel 2 heb ik uitgebreid verteld over de reis en waar je rekening mee moet houden. In deel 3 gaan we over op huisvesting. Waar moet je op letten, wat is handig om te weten en waar kun je zoal een huisje boeken?

 

Luxe of back to basic?

Ga je voor een royaal huis of echt volledig de wildernis in? In Zweden heb je de vrijheid om legaal te kamperen waar je wilt, binnen bepaalde kaders natuurlijk. Je tentje opzetten in iemands voortuin is natuurlijk niet de bedoeling en je mag (en moet) gewoon geen overlast veroorzaken. Vanzelfsprekend, ruim je rotzooi altijd op, beschadig je omgeving niet en respecteer je de regels. Als je dat doet, is Zweden een onwijs vrij land.

Is het in april al lekker warm in Nederland dan hoeft dat zeker nog niet het geval te zijn in Zweden.

Je zou bijvoorbeeld prima met een camper door Zweden kunnen trekken. Boot achter de camper en het kamp opslaan ergens in de Zweedse wildernis… Hoe vrij wil je het hebben? Het overnachten aan het water wordt daarmee een reële optie! Aggregaat mee of een paar stevige li-ion accu’s zoals de waterdichte Outdoorbox van Rebelcell en je kunt helemaal off the grid leven.

Heb je geen camper of wil je zo goedkoop mogelijk? Een tent mee is dan echt wel een optie. Ik ben al enkele malen met de tent wezen overnachten op een eiland. Slaapspullen en genoeg eten en drinken mee aan boord van de boot. In mijn opinie is dit leuk zolang het lekker weer is… Nergens garanties natuurlijk maar als je dit doet, mik dan op juni/juli als periode om te gaan. Zodra de hemel openbreekt en het voelt als in de openlucht douchen, is een warm, droog onderkomen toch wel zo prettig.

Het hoeft niet altijd luxe te zijn 😉

Huizen in Zweden

Yep, huizen! Geen vakantiehuisjes op een vakantiepark maar grote, vrijstaande huizen waar je vaak met 4 man of zelfs complete groepen in terecht kunt. Sommige van deze huizen zijn compleet gerenoveerd en strak, soms Zweeds minimalistisch ingericht met sauna of hottub erbij. De meeste zijn vaak klassiek Zweeds, alle voorzieningen aanwezig, maar vaak wel met antieke schilderijen aan de muur, een ietwat antiek servies en een dode eland aan de muur. Prima voor een week vissen, toch?

Prijzen variëren van €400  tot soms wel €1.600 per week als je heel veel waarde aan die sauna hecht. In tegenstelling tot het ideaalbeeld, staan veel huizen niet aan het water. Daar valt echt wel wat voor te zeggen, want parkeren is daardoor vaak lastig en hoe dichter bij het water, hoe vervelender de muggen worden. Plus dat de prijzen aan het water gewoon een stuk hoger liggen dan bijvoorbeeld 200 meter van het water af.

Tijdens deze vangst ook nog een regenboog op de achtergrond, wat wil je nog meer?

 

Belangrijk om rekening mee te houden als je de boot steeds op de trailer zet… Zorg dat je van tevoren goed weet of je de boot bij jouw huisje kwijt kan. Opladen van je accu’s en snel wat pakken voor onderhoud is wel zo makkelijk. Nog belangrijker misschien, zorg dat je ook weet of je met de boot ook écht bij het huisje kunt komen. Ik heb helaas huisjes meegemaakt met een zee aan ruimte bij het huis… De weg ernaartoe was echter zo stijl en van slechte kwaliteit dat je met een zware combinatie niet omhoog kwam. Wederom, een goede voorbereiding en goed informatie vooraf is het halve werk!

Twee snoeken in één vangst, het blijft bizar met die kannibalistische rakkers!

Boeken van een accommodatie

Goed, je hebt nu een redelijk goed beeld van wat je zoekt als huisvesting tijdens je Zweden trip. Maar waar boek je nu zoiets? ‘Vroeger’ (“man wat voel ik mij oud als ik steeds aan vroeger refereer…”) was het echt een kwestie van mensen kennen of via een reisbureau. Via via kenden we weer locals die her en der wel wat contacten hadden. Vaak geen foto’s beschikbaar en was het maar afwachten wat je aantrof. Tegenwoordig is dat wel anders!

Ik zit zelf al jaren bij Sportfishing Dalsland. Zij bieden een breed scala aan huizen die als ideale uitvalsbasis dienen om zowel Vänern als de binnenwateren te bevissen. Ook als je hier als beginner komt, is dit een ideale locatie. Je vindt hier alles: van ervaren visgidsen tot goede huurboten. Wil je naar andere locaties in de rest van Zweden, zoals de befaamde Scherentuinen of meer naar het ongerepte noorden? Dan heb je bijvoorbeeld organisaties zoals Visreis.nl die op diverse toplocaties, voor zowel zoet als brak water, verscheidende accommodaties hebben. Sterker nog, zij kunnen je reis van A tot Z organiseren!

Check vooraf of je boot makkelijk bij het huis gestald kan worden en probeer zoveel mogelijk info in te winnen over trailermogelijkheden.

 

In deze moderne tijd is AirBNB ook gewoon een serieuze optie. Vaak is het even zoeken en dubbelchecken of alles wel geschikt is voor een boot op een trailer. Je wil wel je accu’s kunnen opladen of de hele set vlakbij het huisje hebben staan. De criminaliteit in Zweden is niet te vergelijken met Nederland, maar toch slaap ik een stuk prettiger als alles dichtbij je slaapplek staat. Huurboten of een ervaren visgids zijn vaak geen directe optie als je via AirBNB boekt, maar voor afgelegen plekken en wanneer je alles zelf volledig op orde hebt, kun je hier prima mee uit de voeten.

Ongerepte natuur dat in alles naar avontuur ruikt.

Eten en drinken

Iets om rekening mee te houden is het halen van boodschappen. Als je dicht bij een stad zit, zijn de supermarkten vaak tot 22:00 open. Echter, sommige huisjes kunnen wel een uur verwijderd zijn van de dichtstbijzijnde supermarkt. Houd hier rekening mee. Ook met het feit dat hier niet onze westerse 24/7 cultuur heerst.

Voorbeeld: Tijdens een ijsvis-trip in 2018 geland op Oslo rond 22:00 en met de groep van 4 man besloten om onderweg ergens een Burger King of McDonalds te pakken. Forget it, alles tussen Oslo en Åmål was dicht, ook de tankstations. Gevolg: rammelende buikjes en om 07:00 voor de deur liggen van het tankstation om wat snelle snacks te scoren. Verwacht buiten de grotere steden ook geen hoogstaande culinaire mogelijkheden. Kebab en pizza is er altijd wel te vinden. Een goed stuk vlees wordt al wat lastiger. Mijn advies: lekker de BBQ meenemen!

Ook in Zweden kan het weer goed meezitten. En dan dit soort bakken vangen…

 

In de 4e editie van de Ultieme Zweden Guide gaan we in op in op de verschillende type wateren in Zweden. Zoet, brak, rivieren of grote meren… Wat kun je waar verwachten en hoe bereid je je daar het beste op voor!