Ultieme Zweden Guide – Deel 1, voorbereidingen – SEAN WIT

12/02/2019
Ultieme Zweden Guide – Deel 1, voorbereidingen – SEAN WIT

Zweden, voor velen het walhalla van het snoekvissen.  Al jaren reizen velen Nederlanders af naar het noorden om hun geluk in de haast ongerepte natuur te beproeven. Vroeger was Zweden de perfecte manier om de gesloten tijd door te komen, maar tegenwoordig is het vissen op snoek in Zweden véél meer dan dat.

Door Sean Wit

Met meer dan 12 jaar ervaring op zak waarin ik meerdere trips per jaar in verschillende seizoenen onderneem, wil ik jullie in deze 5-delige serie meenemen in alle aspecten die komen kijken bij het succesvol vissen op snoek in Zweden!

Zweden, het walhalla voor de snoekvissers.

Goed om te weten: deze serie is gericht op het vissen vanuit de boot in Zweden maar is ook toepasbaar op het vissen vanuit de kayak en bellyboat. Het vissen is in Zweden vanaf de kant minder eenvoudig en daarvoor zijn andere bestemmingen (zoals Nederland!) een betere keuze. Heb je geen boot, wees gerust. Ik zal in deze artikelenreeks uitgebreid ingaan op huurboten.

Zweden, het land van 10.000 meren…

Je hebt de keuze gemaakt! Na het bekijken van uren aan YouTube video’s en een vrachtlading Instagram posts, is Zweden jouw volgende bestemming. Of je nu met een groep (vis)vrienden gaat of een familietrip maakt, Zweden biedt de ideale mix van rust, ongerepte natuur en schitterende mogelijkheden om op achter grote snoek aan te gaan. Maar waar begin je in vredesnaam? Allereerst de keuze, waar ga je heen?

Het aantal locaties is duizelingwekkend. Het land van 10.000 meren (in werkelijkheid waarschijnlijk zelfs meer…) en dan rekenen we de uitgestrekte scherentuin(en) niet eens mee. Het klassieke Västervik, Karlskrona of Lofthahammer bieden gigantische stukken kunstlijn met brak water waar de snoek prima gedijt op de migrerende haring en andere zoute vissen. Een compleet andere visserij dan het zoete water, waarbij het vissen op de zoete binnenzee van de meren Vänern en Vättern weer wezenlijk verschilt vergeleken met de kleinere binnen wateren. Je locatiekeuze moet dus afhangen van de visserij die je nastreeft.

Het aanbod aan meren is werkelijk ENORM! Net als Vänern zelf overigens… 3 keer het IJsselmeer… Dan kun je je een beetje een voorstelling maken.

Screendump Navionics Boating App: De kustlijn van Västervik is een waar doolhof…

Waar: Aantallen versus formaat

‘Vroeger was alles’ beter is een bekende uitspraak in Nederland, maar ook in Zweden hoor je deze helaas ook wel voorbij komen. De Oostzee is door de beroepsvisserij intensief bevist met nadelige gevolgen voor o.a. de haringpopulatie.  Snoek in het brakke water is daar sterk afhankelijk van. Ook door de aantasting van paaigronden in de scherentuinen, is het gemiddelde formaat daar flink afgenomen. Aantallen kun je daar nog altijd goed vangen, zeker in Karlskrona. Dagen met soms over de 100 snoeken zijn niet ongebruikelijk. Een ander voordeel van bijvoorbeeld Karlskrona is de reistijd, het scheelt nog wel wat uurtjes rijden. Helemaal als je je eigen boot meeneemt en Karlskrona vergelijkt met locaties boven Stockholm! Het reizen zelf zal ik specifiek behandelen in deel 2.

Ga je voor aantallen of grote vis? Stil hier van tevoren goed bij stil!

Ga je voor een goede mix van grote snoek en redelijke aantallen, dan zijn de binnenwateren een veel betere optie. Ook hierin zitten weer onderlinge verschillen. Op een water als Vättern zal je bijna nooit aantallen vangen, maar het huisvest een uniek bestand aan monster snoeken. Extreem helder water met meters zicht maakt dat het vissen niet makkelijk is op dit lang gestrekte, op 1 na grootste meer van Zweden. De beloning kan enorm zijn, wetende dat het Zweeds record van Vättern komt met een gewicht van over de 21kg!

Het officiële Zweedse record: 128cm / 21,07kg!

Het grootste meer van Zweden, Vänern, is ook het meest indrukwekkende. Wat zeg ik, misschien wel het meest indrukwekkende meer van Europa! Ik werk er al jaren als gids en het water verdient niets anders dan respect. Het is een ware binnenzee van zoetwater waarbij je de overkant in veel gevallen niet kunt zien. Windkracht 2 vanuit de verkeerde richting kan al voor enorm vervelende golven zorgen.

De voorjaarsvisserij in de baaien kan hier fantastisch zijn met een goede mix van grote snoek en aantallen. Verbaas je niet als je heerlijk vanuit de boot een baai af vist met jerkbaits en er plots een visarend het water doet exploderen. Deze zijn volop aanwezig in deze tijd van het jaar en druk met het vangen van allerlei vis die ondiep ligt. Vis en zeearenden nestelen in Zweden en hebben vaak meerdere hongerige monden te voeden. Je vindt op Vänern en Vättern alleen niet die prachtige donkere Zweedse snoeken, ze zien er op deze wateren nagenoeg hetzelfde uit als in Nederland. Wil je echt die donkere vissen, goud-zwarte vissen vangen die zo typerend voor Zweden zijn, dan moet je naar de zogenaamde ‘woodlakes’.

Monstersnoek uit één van de ontelbare woodlakes

De kleinere binnenwateren zijn misschien nog wel het mooist. Afgelegen, maar vaak wel met een redelijke trailerhelling, vaak in de bossen (vandaar de bijnaam ‘woodlakes’) en vol met leven. Herten die overzwemmen, grote beverburchten en vaak nagenoeg geen hengeldruk. In veel gevallen zijn de baaien minder groot en tevens minder talrijk dan op de grote wateren als Vänern of de scherentuinen, maar daardoor zijn hotspots in het voorjaar vaak ook makkelijker te vinden. De keuze qua binnenwateren is ongekend! Vanaf het midden (ter hoogte van Göteborg/Stockholm) tot het noorden ligt een ontelbaar aanbod aan binnenmeren. De een is glashelder, de ander heeft weer een roestkleur en sommigen meren zoals het meer Sibbo zijn troebel te noemen. In deze wateren zit vaak weer een goed bestand aan snoekbaars.

Hoeveel wildlife wil je zien?

Wanneer & Hoe: Keuze locatie en tijd van het jaar hangt ook samen met keuze techniek…

Hoe je wilt gaan vissen, bepaalt ook waar je kunt gaan vissen…  En wanneer! Wil je gaan werpen, dan biedt dat je meer vrijheid qua locatiekeuze. Trollen is namelijk niet overal toegestaan en dit is iets waar je rekening mee zult moeten houden. Vooral in de scherentuinen is het op veel plekken niet toegestaan om te trollen. Op de meren in het binnenland daarentegen vaak weer wel, afhankelijk van de lokale regelgeving. Heb je een bepaald meer voor ogen, google dan van tevoren om zeker te weten wat de mogelijkheden zijn en dubbelcheck bij de trailerhelling of alles klopt

Echter, werpen is niet het gehele jaar even effectief. Trollen is op veel wateren in Zweden, vooral tijdens de warmere maande, simpelweg de meest effectieve manier van vissen. Je bedekt meer water en kunt je kunstaas op meerdere dieptes inzetten. Het trollen kan met alleen handhengels, kleine planerboards of een groot sideplaner systeem. Meer info over optimaal trollen, klik HIER.

Populaire locaties Dalsland/Värmland

De provincies Dalsland en Värmland zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. De reisafstand valt mee en de natuur is enorm gevarieerd. Uitgestrekte heuvels, kilometers intens dichte bossen tot ruige rotsachtige gebieden… Dalsland en Värmland heeft het allemaal en de meren zijn ontelbaar. Veel van deze meren zijn met elkaar verbonden, vaak door middel van een sluis. Deze meren zijn over het algemeen goed in kaart gebracht, waardoor het met een Navionics kaart niet alleen veilig maar ook efficiënt te bevissen is. Stenen en ondieptes zijn relatief goed in kaart gebracht maar blijf te allen tijde alert op golven die onverwachts breken, verkleuringen in het water of vogels die ogenschijnlijk op het water lijken te staan.

Screendump Navionics Boating AppToch prettig dat gevaarlijke rotsen in kaart gebracht zijn…

Die stenen zijn echt iets om rekening mee te houden door heel Zweden en heeft voor velen helaas een vroegtijdige beëindiging van hun visvakantie betekend. Met een beetje geluk vaar je alleen je schroef kapot en heb je een reserve vanuit Nederland meegenomen. Ik heb genoeg verhalen gehoord van complete visboten die total loss op transport terug naar Nederland mochten. Neem altijd een reserve schroef mee. Let dus goed op en bij twijfel, gas er af en voorzichtig varen. De bodem is in Zweden nu eenmaal een stuk minder vergevingsgezind dan in Nederland…

Dit zien we liever niet… Of erger!

Nog noorderlijker…

Je kunt er ook voor kiezen om het avontuur nog meer op te zoeken en verder naar het noorden te gaan. Hoe noorderlijker je gaat, hoe ruiger de natuur wordt. Hou wel rekening met minder voorzieningen en wisselvalliger weer. Echter is het vissen vaak wél weer mooier. Het seizoen is daar korter en intensiever en de natuur past zich aan. Hoe noorderlijker je gaat, hoe langer de winters zijn en des te korter de zomers.

Hoe noorderlijk hebben we het dan over? Bijvoorbeed Luleå. Deze staat echt nog op mijn lijst om ooit eens te doen. Een enorm eind rijden en ik zou zelf nooit zo snel die kant op gaan met een boot achter de auto. Zelfs met de auto alleen ben je al zo’n 26 uur onderweg. Vliegen en een boot huren is de beste optie. Echter kom je wel in een compleet andere wereld en je hebt gegarandeerd een unieke vakantie.

Pittig eindje rijden…

Vergunningen

De kustlijn en de 5 grootste meren in Zweden vallen onder het zogenaamde ‘Free Fishing Right’, waarbij je de vrijheid hebt om met 1 hengel per persoon te vissen zonder vergunning. De meeste wateren in het binnenland zijn privé en vaak is hiervoor een vergunning te regelen. Vroeger moest je naar de lokale hengelsportzaak of het tankstation. Nu kan een groot deel ook mobiel via iFiske. Vaak staat er een bord bij de trailerhelling en kun je via SMS een dag, week of maand vergunning bestellen. Voor meer informatie over vergunningen klik HIER.

Onderzoek vooraf

Je hebt bepaald wanneer, waar en hoe je wilt gaan vissen. Dan is het vervolgens raadzaam om vooraf online het een en ander op te zoeken. Ik zelf zoek vaak een water op via YouTube, vaak zijn er video’s te vinden waarin een provincie of specifiek water in beeld gebracht wordt tijdens een visdag, met bijbehorende aanpak. Google of Instagram lenen zich goed om te bepalen of er überhaupt vis gevangen wordt op dat specifieke water.

Wil je jouw vakantie een kickstart geven, dan is het inhuren van een gids een verstandige investering. Het niveau van de visgidsen in Zweden ligt over het algemeen genomen hoog en er is een breed aanbod beschikbaar. Zeker als het gekozen water compleet nieuw is, is dit ideaal om direct een goed beeld te krijgen wat op dat moment werkt en waar je op moet letten.

Binnenkort deel 2, waarin we de verschillende opties om naar Zweden te reizen, uitvoerig bespreken.