Met deze VIJF tips ga jij MEER snoekbaars vanaf de kant vangen!

04/07/2024
Met deze VIJF tips ga jij MEER snoekbaars vanaf de kant vangen!

De snoekbaars is een vis die je op veel verschillende plekken kunt vangen en het is toch best een mysterieuze vis. Sinds de komst van de live technologie zijn we veel te weten gekomen over het gedrag van deze vis. Zo zitten ze lang niet altijd op de bodem. In dit artikel geven we vijf tips zodat jij meer snoekbaars gaat vangen van de kant! 

 

Tip 1> Experimenteer met de tijden van de dag

Een stek kan vol zitten met snoekbaars, maar dat betekent nog niet dat je ze gaat vangen. Per water is het weer verschillend wanneer de stek goed gaat lopen. Dit kan afhankelijk zijn van bijvoorbeeld het getij, maar ook het moment van de dag. Wanneer je nieuw bent op een bepaald water en je hebt een mooie stek gevonden, loont het deze op drie momenten van de dag eens uit te proberen.

In helder water kan de nacht goud waard zijn.

Timing is key wanneer je echt goed wilt vangen en dus is het verstandig goed te snappen welke stek op welk moment loopt. Vang je in de ochtend helemaal niets? Probeer het dan eens in de avond, of misschien zelfs wel midden op de dag. Dit zal je waardevolle informatie geven. Neem ook de kleur van het water mee in je achterhoofd, want mocht het water heel helder zijn, dan is het ook slim je stek eens in het donker uit te proberen. Snoekbaarzen houden in principe niet van fel zonlicht en zijn op helder water vaak in het donker actief.

 

Tip 2> Vis verschillende waterlagen af

Als we iets wel geleerd hebben van de live technologie (bijvoorbeeld LiveScope), dan is het wel dat snoekbaarzen lang niet altijd op de bodem liggen. Zeker in de zomer kun je ze zelfs ook heel goed vangen op ondieper water met een plug bijvoorbeeld. Wanneer je bijvoorbeeld aan de rivier op een krib staat, probeer het dan ook zeker even wat hoger in het water over de planten heen of langs de stenen. Hierbij is het handig om rekening te houden met de stroming van het water, stroomt het hard? Dan is de kans groter dat de snoekbaarzen op rustiger water liggen.

Liggen ze niet op het diepe of niet op de bodem? Sla het kantje onder je voeten niet over!

Dit is vaak het ondiepe deel van het kribvak, of net buiten de stroomnaad op het talud. Begin met het vissen op de bodem en probeer het daarna nog eens op half water met bijvoorbeeld een plug of een chatterbait. Bij troebel water is de kans groter dat je op dieper water niets gaat vangen wanneer je hoog vist. Dit is omdat ze het dan niet of nauwelijks kunnen waarnemen. Denk dus bij je aaskeuze en presentatie ook na over de kleur van het water.

 

Tip 3> Makkelijk structuren vinden

Snoekbaars is een vis die houdt van structuur. Met structuur bedoelen we stenen, mosselen of andere obstakels. Je kunt goed voelen dat je op een structuur zit wanneer de bodem hard is. Wanneer je structuur wilt vinden vanaf de kant, is dat lastiger dan vanaf de boot omdat je geen fishfinder hebt. Als je erg ervaren bent, kun je tijdens het jiggen wel voelen of de bodem hard is of wat zachter, maar dit is niet altijd even makkelijk.

Als je niet weet waar je moet beginnen, dan is een kribkop altijd een veilige optie.

Om het jezelf makkelijk te maken, kun je in vrij korte tijd een stek afspeuren naar structuur. Sleep eens gewoon een los loodje over de bodem om te voelen waar je het beste heen kunt gooien, of ga dropshotten. Het kost even tijd, maar daarna ga je veel efficiënter vissen en waarschijnlijk meer vangen!

 

Tip 4> Vis trager bij warm weer

Wanneer het buiten warmer wordt en de watertemperaturen gaan over de 22 graden heen, dan neemt het zuurstof gehalte in het water af. Met minder zuurstof kan een vis niet zo actief zijn als wanneer er meer zuurstof is. Daarom worden ze wat luier als het warm is, net als wij 😛 Met warm weer kan het dus lonen om trager te vissen, dus met een lichtere loodkop of met finesse technieken.

Een dropshot kan perfect zijn wanneer de snoekbaarzen traag zijn.

De dropshot is een perfecte methode voor deze tijd van het jaar. Met deze techniek kun je je shadje zo langzaam als nodig presenteren, constant in de strike zone van de snoekbaars. Waar je jiggend soms veel te snel voorbij de vis kunt gaan, kun je met een dropshot een snoekbaars echt overtuigen. Een Carolina-rig of Ned rig kan ook goed werken, ook in de zomer! In de avonden zit er het meeste zuurstof in het water, dus een zomeravondje vissen is zeker geen gek idee!

 

Tip 5> Zo lees jij de stroming

Dit is hoe de keerstroom in een kribvak werkt.

Wanneer je op stromend water vist, is het belangrijk een beetje te snappen hoe de stroming werkt en hoe je dan het best kunt gooien. Hier kun je hele video’s over maken, maar we gaan het kort proberen samen te vatten. Het water kun je zien stromen aan het oppervlak door de wervelingen en de kolkjes. Vaak zie je net naast de stroomnaad die langs de kribben loopt een deel waar het niet stroomt, omdat de krib het water tegenhoudt.

Een buitenbocht is dieper dan de binnenbocht.

Het hoeft niet altijd een krib te zijn, ook andere obstakels kunnen zo’n klein dood stuk creëren en dit zijn perfecte hinderlagen voor snoekbaarzen. Hier kunnen ze rustig liggen en komt er voedsel langs gestroomd wat ze kunnen aanvallen. Buitenbochten van rivieren stromen ook harder en zijn vaak dieper met een hardere bodem. Ook hier liggen de snoekbaarzen graag. Verandering in de kleur van water kan ook verraden dat er meer stroming staat, omdat stroming nu eenmaal sediment meeneemt. Een worpje op de grens van licht en donker water is vaak een goede worp!

 

Met deze tips ga jij hopelijk meer snoekbaarzen vangen, succes Roofmeisters! Het kost misschien wat tijd, maar doorzetten loont!