Met twitchbaits de dressuur doorbreken – Nories van Baitnation

15/07/2020
Met twitchbaits de dressuur doorbreken – Nories van Baitnation

Geïnspireerd door de diverse Youtube video’s bedacht ik dat het vissen met twitchbaits wel eens een  dressuur doorbrekende ‘nieuwe’ techniek zou kunnen zijn.

Door Freek Schoonderwaldt

In mijn zoektocht naar betaalbare, maar kwalitatief uitstekende twitchbaits kwam ik uit bij het Japanse merk Nories. Deze uiteindelijk besteld voor mijn webshop, Baitnation en uiteraard ook zelf mee aan de slag.

De afgelopen winter is voor mij nou niet bepaald een succes geweest qua vangsten (ben ook meer een ‘mooi weer visser’ maar dat terzijde :-P). Dus voorafgaand aan het nieuwe roofvisseizoen had ik mij voorgenomen terug naar de basis te gaan en het vissen vooral ‘simpel’ te houden door elke sessie 1 aasje mee te nemen en dit de hele sessie te gebruiken om het zodoende goed te leren kennen.

De Nories Laydown Minnow. Onder en boven de ondiep lopende versie, klik HIER. In het midden de dieplopende versie, klik HIER

Als eerste aan de beurt waren dus de Nories Twitchbaits. Afgezien van het feit dat de plugjes, want dat zijn het uiteindelijk gewoon, er werkelijk fantastisch afgewerkt uitzien, blijken ze door het inwendige kogelsysteem ook als een raket te werpen. Door ze even voor je voeten door het water heen en weer te trekken valt ook meteen de balans in de aasjes op en blijken ze dusdanig perfect uitgelood dat ze súpernauwkeurig  te vissen zijn.

Met dit soort vissen, die het klappen van de zweep kennen, kun je voorzichtig aannemen dat het dresuur doorbrekend werkt.

De eerste sessie eerst maar eens proberen. Ik ging wadend vissen in kraakhelder water om zo ook op afstand te kunnen zien wat ze doen tijdens het binnen vissen. Ik ben er achter gekomen dat veel twitchbaits in de USA niet voor niks jerkbaits heten…bij elke tik met je hengel schieten ze van links naar rechts en vaak ook een stukje naar beneden en naar boven, een exacte kopie van een aasvis in nood.

 

De techniek

Je moet ze dus vooral niet in 1 rechte lijn binnenvissen, dan hebben ze, door de relatief kleine zwemlip,  echt een minimale actie. Breng ze echt tot leven door ze jerkend/twitchend binnen te vissen. Wat voor mij heel goed werkt is de volgende manier van binnenvissen:

  1. Inwerpen en even snel paar slagen binnen draaien zodat ze op de gewenste diepte komen;
  2. Even een spinstop inbouwen (de plugjes zijn suspending dus ze blijven heel mooi in de waterkolom hangen.
  3. Als laatste binnenvissen door steeds de slack/bocht uit je lijn slaan.

Tja, snoeken zijn er ook niet vies van 😉

Vergeet zeker niet na elke tik met je hengel even een paar seconden te wachten, mij is het meerdere keren overkomen dat de aanbeet echt op de spinstop kwam terwijl het aasje al even stil in het water hing.

 

Snoek proof

 

Ik heb al even aangegeven dat de twitchbaits zeer nauwkeurig zijn uitgelood. De fout die ik in het begin maakte was dat ik ze met een te grote wartel aan mijn hoofdlijn bevestigde. Hierdoor kwamen ze met de neus naar beneden in het water te hangen en kun je er niet de gewenste twitchende aktie aan geven. Advies is dus om ze óf direct aan je leader te knopen óf een heel kleine maar vooral lichte speld te gebruiken. Ik gebruik de Decoy Easy Snaps in de kleinste maat en dit werkt perfect.

 

Voor sommigen de meest ongewenste bijvangst: snoek vindt ze ook geweldig en dan met name de wat kleinere druktemakers tot een cm of 80 duiken er nog wel eens vol gas op. Om te voorkomen dat zij je leader doorbijten, vis ik, in water waar ik veel snoek kan verwachten, de twitchbaits altijd met de dunste Knot 2 kinky leader (zie onderstaande video). Dit is een knoopbaar titanium leadermateriaal wat extreem  licht en soepel is. Dit doet niks af aan de actie van je kunstaas maar is wel snoekproof en voorkomt dat er een snoek met een stuk kunstaas rond zwemt.

Het is mij al meerdere keren gebeurd dat ik een snoek via de kieuw moest onthaken of de dreggen moest knippen omdat ie zo ontzettend gulzig over het aas was geschoven…ik weet zeker dat ik met een fluorocarbon onderlijn deze snoeken niet had kunnen landen. Vis ik in water waar het risico minimaal is, dan gebruik ik 40/00 fluorcarbon leader, ga je dikker dan beïnvloedt dat de actie van je aasje negatief.

Joris heeft het twitchen ook al lekker in de vingers 🙂 Hier een baars van 42 cm.

Nu antwoord op de vraag of het een dressuurdoorbrekende vistechniek is. Tja, dat weet je natuurlijk nooit 100% zeker, maar met inmiddels twee 50 cm baarzen, ontzettend veel baarzen tussen de  20 en 40cm + en talloze snoeken ben ik inmiddels 100% verslaafd aan deze manier van vissen. Ook teamleden Joris en René hebben inmiddels veel en mooie vissen mogen landen. Ik zou zeggen, probeer het uit, keep it simple en vooral: enjoy!