Met dit kunstaas kun je perfect zeebaars vangen!

18/05/2024
Met dit kunstaas kun je perfect zeebaars vangen!

Net als de baars kun je zeebaars op veel verschillende manieren vangen. Zo kun je ze met softbaits belagen, maar ook met heel wat verschillende hardbaits. Denk hierbij aan twitchbaits, pluggen en topwaters. In het assortiment van Westin zijn er heel wat stukken kunstaas die perfect voor de zeebaars zijn en die lichten we in dit artikel uit!

 

Goed voor bij obstakels> Sandy Andy

De Sandy Andy Weedless Jig is net een echte zandspiering, iets waar de zeebaars maar wat graag op aast. Deze weedless versie is speciaal ontworpen voor zoutwatersoorten, met name zeebaars. Met deze versie van de Sandy Andy kun je perfect rond obstakels vissen en loop je minder risico om vast te lopen. Het slanke lichaam met de kleine staart werkt bij elke snelheid, zodat je de shad echt mooi in de stroming kunt laten zweven.

De Sandy Andy is sinds zeer recent ook verkrijgbaar in een weedless verie!

Het verbeterde systeem om je shad snel aan de loodkop te bevestigen, zorgt voor een veilige verbinding en maakt het mogelijk om de body in enkele seconden te wisselen. Montage tip: druk de zachte body op de loodkop, zorg ervoor dat de gripbevestiging in het bovenste gat gaat en de haakoog in het onderste gat gaat, monteer de haak op het hoofd met een stevige grip zodat het “klikt”. Steek de haak door het kleine verticale gat en laat het rusten in de haaksleuf aan de achterkant. Breng één druppel secondelijm aan tussen het hoofd en het zachte lichaam, druk samen en je bent klaar om te gaan!

Deze koppen met het handige bevestigingssysteem kun je ook los krijgen.

De Sandy Andy is te krijgen in lengtes van 7,5 cm tot en met 12 cm en de loodkoppen zijn te verkrijgen van 9 gram tot en met 34 gram. Zo kun je altijd wisselen naar de omstandigheden! Check hem HIER.

 

Nooit een verkeerde keuze> ShadTeez Slim 10 cm

De ShadTeez Slim heeft zich al jaren bewezen als vanger van alle soorten rovers, zo ook zeebaars. Deze slanke uitvoering van de ShadTeez heeft een iets minder rollende actie dan de originele ShadTeez, waardoor de actie ietsje subtieler is. Doordat hij dus slanker is, is hij makkelijker in de stroming te vissen, wat wel zo handig is op zee waar het vaak flink kan stromen en vrij diep kan zijn.

Kun jij de ShadTeez vinden?

Deze kun je gewoon riggen op een reguliere loodkop en dit aasje lijkt gewoon op een aasvisje waar bijna elke rover op jaagt, vandaar dat je ook echt alles kunt verwachten op dit aas op zowel zoet- als zout water. Het materiaal is ook mega duurzaam waardoor je echt veel aanbeten kunt krijgen op de shad, zonder dat deze meteen uit elkaar valt. Ondanks het duurzame materiaal, vouwt de shad wel heel goed, waardoor je zelden echt aanbeten gaat missen. Deze is te krijgen in 7,5 cm, 10 cm, 12 cm en 14 cm en je checkt ze HIER.

 

Dodelijk hangmoment> Jerkbite

Wanneer het wat later in het seizoen is, of je hebt een goede ondiepe stek, dan kun je het zeker ook eens met twitchbaits proberen. Twitchbaits werken als een trein voor baars, snoekbaars en snoek, maar zeebaarzen zijn er ook zeker niet vies van. Zeker bij stenen kanten en strekdammen waar het niet zo diep is, kun je mooi met twitchbaits aan de kant en vergeet ook hier niet de essentiële spinstops.

De Jerkbite is een prachtige twitchbait voor relatief weinig geld.

Bijkomend voordeel van de Jerkbite is dat deze echt een stuk goedkoper is dan de meeste andere twitchbaits op de markt. De prijs/kwaliteit verhouding is enorm goed en deze twitchbait blijft erg mooi hangen wanneer je stopt met tikken. Nog een prettig iets aan deze twitchbaits is dat je ze lekker ver kunt gooien, wat op zee heel handig kan zijn! Je hebt een MR versie, die ongeveer tot 2,5 m te vissen is en een SR versie, die ongeveer een meter diep loopt. Ook kun je kiezen uit een 9 cm, 11 cm en een 13,5 cm uitvoering! Je checkt hem HIER.

 

Voor aan het oppervlak> Spot-On Walker

Als je echt iets spectaculairs mee wilt maken, dan moet je de Spot-On Walker kiezen. Topwater vissen op zeebaars is misschien wel het spectaculairste wat je kunt doen in Nederland. Op shads zijn de aanbeten al niet normaal hard, maar op topwaters kun je ook nog eens alles zien! Zeker later in het seizoen als het warmer is, kunnen topwaters heel goed werken. Hoe lekker is het als je op een kalme en warme zomeravond rustig je topwater over het oppervlak laat dansen om vervolgens het wateroppervlak met vol geweld open te zien breken!

De Spot-On Walker is een heel geschikte walk-the-dog topwater voor zeebaars.

De Spot-On Walker is een walk-the-dog type topwater. Dat wil dus zeggen dat je deze met zachte tikjes binnen moet vissen en dit zorgt er dan voor dat deze van links naar rechts schiet. Eigenlijk is het een soort oppervlakte jerkbait! Het is niet je meest typische walk-the-dog aasje, want het neusje is een beetje ingedeukt om een heel klein poppend effect te krijgen voor iets meer trigger onder water. Hij is te krijgen in 10 cm bij 15 gram of 12,5 cm bij 27 gram. Je checkt hem HIER.

 

Vier verschillende soorten stukken kunstaas, elk met een eigen kwaliteit. Ga je voor safe en kies je de softbait? Of ga je voor de meest spectaculaire manier van vissen met de topwater? De keuze is reuze…