Nieuw Nederlands record snoek van 138 cm – Interview met de vanger

21/10/2019
Nieuw Nederlands record snoek van 138 cm – Interview met de vanger

Afgelopen week het grote nieuws. Het nieuwe Nederlands record snoek is gevangen! Dan moet je altijd even zien hoe wat waar, maar dit keer een betrouwbare claim. Een snoek van… houd je vast… 138 cm. Gevangen door Siegfried Schön. Na wat zoekwerk kwamen we in contact en konden we hem feliciteren en de nodige brandvragen stellen!

Door Team Roofmeister

 

Wauw wauw wauw Siegfried, wat een monster van een snoek. 138 cm!!! Hoe heb je de afgelopen dagen beleefd?

Alsof je je nog moet beseffen dat je de loterij gewonnen hebt denk ik. Dit soort vreugde is onbeschrijfelijk. Na de post op instagram ging het helemaal los. Enorm veel felicitaties, complimenten en medeleven van collega vissers. Ook de berichten en mails. Ik had meer werk met alles te beantwoorden dan een drukke dag met werk 🙂

Angler’s Mail  magazine uit Engeland heeft ook gebeld en de kleren van het lijf gevraagd. Het is echt enorm snel rond gegaan. Zit je jaren alleen in je bootje achter de snoeken aan en dan dit ineens 🙂

Jarenlang heeft deze snoek van naar verluid 137,5 cm als Nederlands record te boek gestaan. Maar vanwege ontbrekende info en de twijfelachtige afmeting is deze toen ‘geschrapt’.

 

Wanneer kreeg je door dat je er echt een grote snoek aan had?

Direct op het moment van de aanbeet omdat de hengelsteun volledig opzij getrokken werd. Een normale meterplus doet dat niet zo snel. En van bodemcontact was geen sprake.

Al snel kwam snoekspecialist Nico Molkens met deze claim. Een monster van 134 cm, gevangen op de streamer.

 

En dan land je de vis? Kun je dat gevoel beschrijven ?

Eenmaal geland krijg je een soort van vlinders in je buik, maar moet je nog wel even door omdat je maar weinig tijd hebt, foto’s maken en meten en dat moment op de meetlat dat je de 138 ziet staan. Dat gevoel is onbeschrijfelijk!

Nu dus deze bizarre vis van Siegfried Schon. Snoek van 138 cm! Waanzinnig!!!

 

Hoe heb je dit monster kunnen vangen?

Het standaard antwoord, gewoon heel veel geduld hebben en stug doorvissen met grote swimbaits. Ook op dagen dat er veel gevangen wordt door anderen op klein kunstaas. Mijn vismaat vangt mij vaak volledig zoek en zegt dan dat ik iets anders er aan zou moeten hangen. Ik ben blijven geloven en op taaie dagen droom ik even weg met de verhalen uit mijn snoekboeken en heb ik weer moed 🙂

De meetfoto die geen twijfel laat bestaan.

 

Vis je vaak op grote snoek en hoe pak jij dit aan?

Yep, eigenlijk alleen maar. Trollend in de zomer, in het najaar zigzag over de randen, in de winter diep verzwaard en als het ijskoud is strak tegen de bodem in de grote vaargeul met een kleine downrigger. Naast trollen vis ik heel graag met de fireball met dikke voorns, heerlijk makkelijk en enorm effectief.

Mijn droomvis is op een Line Thru Roach gevangen van Savage Gear. Zoals je misschien ziet is het staal gereduceerd (zo min mogelijk spelden ringen en wartels) ook direct op een dikke fluorocarbon leader geknoopt. Ik denk dat deze jongens met volle overtuiging moeten door happen en geen twijfelachtige knabbel moeten geven om het kunstaas vervolgens weer soepel uit te kunnen spugen.

 

Waar stond je pr op?

128,5 cm en die was werpend vanaf de kant. Na het eten op een zomeravond sloeg het weer ineens om en werd ik onrustig. Ik zei tegen mijn vrouw: “Schat, ben even gooien.” Binnen 40 minuten was ik terug met mijn droomvis van dat moment. Dat was ook een roze wolk waar ik nog steeds aan terugdenk.

Het voormalig pr van Siegfried van 128,5 cm. Aan diggelen geholpen met nu het Nederlands record.

Het vorig pr is gevangen op een Lucky Lures Esox Junior (Green Mamba). Ik verzamel kunstaas van dit merk, een uit de hand gelopen hobby 😛

Ga je deze vis ooit nog overtreffen denk je? Zouden er nog grotere snoeken rondzwemmen?

Ik durf het bijna niet te zeggen, overtreffen kan bijna niet, maar dat er grotere zwemmen… zeker! Maar dit overtreffen is weer net zo’n droomscenario als deze vangst. Ik ga gewoon door zoals ik bezig was en ga vooral nog meer van de natuur genieten nu.

Bedankt voor dit interview topper! Geniet van deze waanzinnige vangst!!!

Jullie bedankt! Hoop ooit nog eens iets te kunnen delen.