Roofmeister INSIDE – actuele vangsten & de meest gemaakte overtredingen

21/11/2021
Roofmeister INSIDE – actuele vangsten & de meest gemaakte overtredingen

Yooo Roofmeisters, in de startblokken voor een nieuwe week. Roofmeister Inside, at your service 😛


 

***DE RM ZATERDAG MIDDAG VIDEO***

Wij krijgen de UNIEKE kans om aan boord te stappen bij wedstrijdvissers Jelle de Jong en Mitchell Croese van Abu Garcia en Berkley. Beide toppers gaan trainen voor de Predator Tour 2020 en wij zijn er bij. Wat is hun plan? Welke stekken gaan ze bevissen? Welk materiaal gaat er gebruikt worden? Is er een plan B? De inzet is sky high, maar de beloning idem dito! De winnaars van deze grootste viswedstrijd in Europa gaan er vandoor met €15.000,- cash. Voel de spanning die Jelle en Mitchell voelen. Beleef de euforie wanneer ze een GIGANTISCHE snoekbaars vangen tijdens de wedstrijd.


 

Ga mee met Sjoerd Beljaars en Bo Staartjes

Ga jij mee met Sjoerd Beljaars en Bo Staartjes – Roofmeister Zweden Adventure

Roofmeisters Sjoerd Beljaars en Bo Staartjes gaan naar Zweden om een onvergetelijk snoekavontuur te beleven en ze willen dat JIJ mee gaat. Van 9 t/m 16 0ktober 2022 hardcore vissen in een heus Zweeds snoekenparadijs. Onder persoonlijke begeleiding van Sjoerd, Bo en ook de toppers Christian Drost van BKK en Thomas Danckaert van Hart. GRIJP jij deze KANS? Klik HIER.


 

De meest gemaakte overtredingen

Interessant dat taartdiagram dat Sportvisserij Nederland social media op slingerde. Een overzicht van alle uitgeschreven boetes in 2020, met daarbij aangegeven wat de meest frequente overtredingen waren. Nu zal persona non grata Bart Bootsveld een slordige 30% voor zijn rekening hebben genomen, klik HIER. Tja, als je niet genoeg aandacht krijgt in het leven, dan maar keer op keer als een volslagen idioot en public de wet overtreden.

De desbetreffende taartdiagram.

Hoe dan ook, opvallend is de 50% “geen schrift. toestemming met 1 of 2 hengels”. Tja, eigenlijk niet heel verrassend. Nu wil ik absoluut niet meteen Sportvisserij Nederland de Zwarte Piet 😉 toeschuiven. Grosso modo vind ik het echt een meer dan waardige belangenbehartiger. Al helemaal  als je dat vergelijkt met het equivalent in andere landen. Toch, zoals altijd, heb ik weer wat te zeuren.

Zelfs met de Vispas ben je je rechtsgeldigheid niet zeker. Altijd wel een juridisch addertje onder het gras.

Nee, dit keer niet over het aanstaande loodverbod, want dan zit gelijk krullenbol Groenenboom in mijn nek te hijgen (klik HIER). Ik wil nu even stilstaan bij die die helft van de taart. Ik weet 100% zeker dat ik me net zo schuldig heb gemaakt aan dit delict. Niet één keer, maar veel vaker. Wanneer? Echt geen enkel idee!

De Grensmaas, daar waar alle waanzin samenkomt. De ene oever Waalse wetgeving, de andere de Nederlandse. In het midden no men’s land.

Daar schuilt mijns inziens het probleem. Ons Nederlands viswater is één grote bureaucratie van versnipperde federaties en visverenigingen. Wil jij als diehard visser geen omkijken hebben naar waar je wel of niet mag vissen en alle visvergunningen willen aanschaffen, dan kun je die aanschaf van een dure visboot beter even op de lange termijn schuiven. En dan ben je je carte blanche nog immer niet zeker. Natuurlijk is er de zogenaamde Visplanner en hulde aan diegene die in deze zeer complexe vergunningenwirwar nog enig overzicht heeft weten aan te brengen.

Bo tijdens een fortuinlijk dagje baarzen vandaag met Arend van der Heijden. 51 cm en…

Ik ben een boefje. Wil ik ffies snel een hengeltje uitgooien, dan schieten mijn vingers echt niet meteen over de Visplanner heen. Al helemaal niet als ik onderweg ben en er achterin een opgetuigde hengel ligt. Daarnaast is administratie mijn achilleshiel. Per jaar raak ik gemiddeld zo’n drie keer mijn pinpas kwijt en met een beetje pech ook mijn paspoort. Mijn Vispas wisselt van jaszak naar broekzak naar vistas. As we speak is filmmaker Bo aan het vissen ergens in den lande en in de cameratas zit mijn Vispas. Ga ik vandaag zelf daarom niet vissen? Ehhhh 😛

…keurig de Vispas op zak. En die van mij 😛

Terug naar de Visplanner. Ik zoek mijn woonplaats Barendrecht op en schrik hier al terug van de ambtelijke taal die op mij afgevuurd wordt. Al helemaal als je een willekeurig water aanklikt. Ik doe dat met de Gaatkensplas. Mooi snoekwater met beren van snoeken. Klik! Meteen een pop-up scherm met notabene in het rood: “Let op! Dit water heeft bijzondere bepalingen.” Jeetje! Met het zweet in mijn bilnaad klik ik op “meer info”.

Beangstigende rode woorden.

Dan: “De hengelsportvereniging Groot Rotterdam, huurster van het visrecht in de wateren van de gemeente Barendrecht, verleent toestemming voor het vissen met maximaal twee hengels in de aan de gemeente Barendrecht toebehorende wateren, voor zover het visrecht toebehoort aan de gemeente Barendrecht en het Waterschap Hollandse Delta, zulks onder de elders op deze vergunning nader omschreven voorwaarden en bepalingen, met inachtneming van de regelgeving als voorzien in de Visserijwet. 

Hier is het wereldrecord ‘langste zin ooit’ gemaakt. Ik weet niet hoe met jullie zit, maar ik krijg de kriebels van dit taalgebruik. Wat ik hier ook ga doen op de Gaatkensplas, hoe keurig en netjes ook, word ik gecontroleerd, dan ben ik sowieso de lul.

Een algemeen meeneemverbod van (zoetwater)vis. Die giant trevally kun je gerust mee naar huis nemen.

Wat staat er verder? “Er mag niet worden gevist in wateren van de gemeente Barendrecht waarvan het recht om de sportvisserij uit te oefenen is verhuurd aan een andere organisatie dan de hengelsportvereniging Groot Rotterdam of dat deel uitmaakt van verpachte of verhuurde eigendommen of dat niet in eigendom is van de gemeente Barendrecht. De hengelsportvereniging Groot Rotterdam kan op verzoek van de gemeente Barendrecht en het Waterschap Hollandse Delta alsnog bepaalde plaatsen en/of wateren van visserij uitsluiten.”

Alsof er nog sprake is van een feodaal stelsel. Ik ga het opnemen voor de horigen en een boos stuk perkament sturen naar de desbetreffende landsgraaf. Ik besluit verder nooit meer te gaan vissen zonder een goede advocaat aan mijn zijde.

En zo is het.

Het gaat maar door en meer en meer bekruipt mij meligheid met als toppunt: “Het is verboden te vissen vanaf gronden van begraafplaatsen en evenmin vanaf beplante oevergedeelten en vanaf plaatsen waar de taluds van singels door een afrastering van de openbare weg zijn gescheiden.”

Pffff, daar gaat ons out-of-the-box idee voor een reportage volgend jaar met Halloween. Extra jammer, aangezien je op begraafplaatsen nauwelijks last hebt van dressuur. Daar kan Ottoland (klik HIER) nog een puntje aan zuigen. Het meest blijf ik steken bij: “Het is verboden te vissen … vanaf plaatsen waar de taluds van singels door een afrastering van de openbare weg zijn gescheiden.”

Dikkerdje op de Gaatkensplas. Exact op het talud van de openbare weg met afrasterende singels of zoiets.

Nu hebben wij met Roofmeister uiteraard een legertje planologen en juridische tijgers in de gelederen, maar ook deze heren moeten zich achter de oren krabben. Ze komen er niet uit. “De taluds van singels???” Je zou bijna je dure fishfinder mee nemen naar de waterkant. O wee als je je met je gore poten op een talud van een singel waagt. Al helemaal als een afrastering de singel van de openbare weg scheidt. Des te meer ik me over deze zin buig, des te meer kortsluiting. Ik geef het op. En dan heb ik het hier alleen nog maar over zomaar een watertje ergens in Nederland, want dat is het.

Snoek op een vervaarlijk talud op steenworp afstand van een begraafplaats.

De moraal van het verhaal? Lastig! Het utopie is een Vispas waarmee je gewoon overal aan de slag kunt, zonder dat meteen een overijverige BOA (vaak met snor overigens) je op de bon slingert of een een of andere voorzitter van een of andere visvereniging briesend (net een borreltje teveel op) op zijn zondagse sloffen komt aanstormen. Ik vrees dat we het moeten doen met een dooddoener: Het is altijd al zo geweest en het zal altijd zo blijven.


 

ACTUELE ROOFVIS VANGSTEN

Bijna ongemerkt kruipen we de winter in. Meer en meer vangsten op dood aas. Maar niettemin de meest fraaie foto’s. De inbox zat weer propvol. Hier onze wanhopige poging om er 20 uit te kiezen.

Wil jij je vangstfoto terugzien in Roofmeister Inside, drop hem dan in de comments bij ons vangstenbericht dat we elke maandag om 14:00 uur op onze Facebookpagina plaatsen. 

24Hookd: “Man man man, wat een taaie dag! En toen, JAA TONY! PR aangescherpt met 0.5 cm (51cm)! Dit maakt je dag toch weet goed na 0 aanbeten #24hookd !!!” Dat zij n misschien wel de mooiste vangsten. Taai, maar dan ineens…

Albert Dekker: “Eindelijk na zoveel weken ligt ze dan op mijn schoot.” Krankzinnig Mnr Dekker. Wat een unit!

Alec Rappelet: “Dikke 77cm snoekbaars. Nieuwe PR. Wat een leuk verjaardagscadeau!” Wow, dubbel gefeliciteerd topper!!!

Bertus de Wit: “Veel te mooi weer voor doodaas dacht ik… maar de sardine onder de dobber wist toch weer een snoek te verleiden.” Er worden zelfs snoeken in de zomer op dood aas gevangen Bertus! Super fraaie tekening van deze Esox!

Bob Smolders: “Na een lange tijd niet vissen eindelijk weer eens in dat waadpak gekropen, en niet zonder resultaat. Een dikke najaars buffel van 52 cm op een dieplopende crankbait. Daarvoor kom je vroeg je nest uit op een vrije zaterdag ochtend!” Hahaha mooi verwoord Bob en wat een f*ng beauty man! Topplaat!

Ivan Landlust: “Een heerlijke snoekbaars gevangen op een shad van 9 cm. Tevens hiermee mij pr verbeterd naar 76 cm.” Holy shit Ivan, dit zijn ze maat!

Jeroen van Luik: “Het was even een uurtje gekkenhuis met Philippe Polhoud. 6 snoeken in een uurtje tijd, allemaal goed vet en van formaat!” Zo kikku als je in een vreetroes van esox zit. En dan ook nog vissen van formaat. Mooi gevist Jeroen!

Jesse van Huisstede: “Mooie metervis gevangen op een dode voorn onder de dobber.” Nice!!! Check die bijzondere gouden plek bij haar borstvin.

Marc Dillen: “PR vorige zondag gebracht op 132 cm!” Holy f*ck Marc! Dit is buitencategorie. Gefeliciteerd!

Marcel Hoekman: “Heerlijke visdag gehad gisteren met meerdere metervissen waaronder deze klomp goud. Over the moon.” Terug van weggeweest onze meterkoning. Welcome back Marcel met deze beauty!

Mirjam Michielsen: “Al 38 jaar vis ik samen met mijn ‘piepske’ Henk Michielsen. Een oude rot in het het vak. Vandaag wil ik hem in het zonnetje zetten. Waar anderen de rovers niet kunnen vinden, vindt mijn vader ze wel! Al vanaf mijn 4e levensjaar heb ik de liefde voor de glasoog van hem mee gekregen. De grootte van de vis en het “perfecte” plaatje doet er nu even niet toe. De perfecte visfoto is dit niet, maar dit draait meer om de liefde en het delen van dezelfde passie tussen een vader en dochter. Waar vind je dit nog?” Wauw Mirjam, wat een prachtig epos! Jouw vader mag heel erg trots zijn op zo’n dochter. Hopelijk nog vele jaren samen vissen. Mooi dit!

Pieter Dhoore: “Een tripje naar NL. Na een ganse dag, mezelf er reeds bij neergelegd dat het een blank ging zijn, maar in een van mijn laatste worpen toch deze mooie baars gevangen op de C-rig!” Netjes Pieter! Mooi dat blije gezicht en terecht!

Richard van Vloten: “De mooiste van ’t weekend.” Wauw, bijna een stilleven! Mooi kasteel ook!

Zum Sieben: “Mijn laatste vis in Nederland voor het vertrek naar Oostenrijk met de mannen van het FloatPlus team. Natuurlijk in de Oostenrijkse kledendracht.” Hahaha goud Rikkert!

Sander Paans: “De eerste serieuze sessie op het zoete met maatje Thijs was er weer eentje voor in de boeken. Een kleine twitchbait bracht deze metervis in de boot!” Paans met zijn gouden ballen hahaha. Nee man, je bent gewoon een topvisser Paans. Nice work!

Sander Willik: “Een snoek van 97 cm die aan het jagen was in een grote school met aasvis, maar pakte toch mijn shad. Wat was ik blij met deze vis.” Hahaha en dat is aan de foto af te zien Sander. We love it!

Stijn Leemreize: “Weinig te beschrijven, perch game is on!” Zo is het Stijn en jij zit er lekker in zo te zien.

Sven Bonouvrie: “Dikke snoek tijdens het snoekbaarzen. Op 07/00 hoofdlijn en 35/00 fluorocarbon. Billen knijpen maar wat was deze drill gaaf aan de Urban Sense 235.” Oef, dat zijn inderdaad de billenknijpers Sven, maar eind goed al goed amigo!

Yanick Boogert: “Dikke baars welke het kreeftje niet kon weerstaan!” Ahhhh wat een heerlijk dikke en hoge vis man!


 

***Foto van de week***

Edwin Roethof: “We waren bezig met een poging, achter de bakstenen van baarzen aan te gaan vanuit de bellyboat. Maar dit was wel heeeel erg onverwacht. Kostte wat moeite om te landen met een 15 grams stokkie. Maar toen hij boven kwam… Naja de eurofie kun je je wel voorstellen. Foto: Jigging Jay.” Wat een gruwelijke plaat Edwin! Insane! Foto is zelf mooi, maar met name die vis man. Als deze niet op haar topgewicht zit, weten we het niet meer. Deze vis maakt bij ons zo’n indruk dat we niet hoefden te twijfelen. Foto van de week. Met stip!!!


 

Wil jij je vangstfoto terugzien in Roofmeister Inside, drop hem dan in de comments bij ons vangstenbericht dat we elke maandag om 14:00 uur op onze Facebookpagina plaatsen.