Vissen aan de drugs 😱

13/03/2023
Vissen aan de drugs 😱

Zeer recent is er een artikel geplaatst op Nu.nl dat medicijnen tegen psychische aandoeningen mogelijk invloed hebben op het onderwaterleven in Nederland. Zo zagen onderzoekers dat vissen en kreeftjes moediger werden door angstremmers. Kalmeringsmiddelen zorgden juist ervoor dat ze minder bewogen.

Medicijnen komen vooral via het riool in het water terecht. Dit kan gebeuren doordat mensen de medicijnresten uitplassen of ze spoelen de medicijnen zelfs ongebruikt door het toilet. Dit is niet geheel zonder gevolgen, onderzoekers van Maastricht University en het RIVM hebben onderzocht welke psychofarmaca in het Nederlandse water te vinden zijn en naar de effecten van deze middelen op het onderwaterleven.

Medicijnen die we door het toilet spoelen, kunnen grote gevolgen hebben voor het onderwater leven.

De onderzoekers vonden vooral de stoffen oxazepam, carbamazepine en fluoxetine in het water. Oxazepam geldt als een van de meest voorgeschreven medicijnen in ons land. Het helpt tegen gevoelens van angst en spanning. Carbamazepine is een medicijn dat de verschijnselen van epilepsie onderdrukt.

 

Dieren komen sneller tussen waterplanten vandaan

Visjes en kreeftjes worden minder bang en komen sneller hun schuilplaats uit. 

Wat voor effecten hebben deze medicijnen dan op vissen en kreeftjes? RIVM onderzoeker Caroline Moermond kon zien dat vissen moediger werden. Hierdoor kwamen ze sneller tevoorschijn uit de beschutting van waterplanten. Andere medicijnen zorgden er juist weer voor dat de visjes en kreeftjes kalmer werden. In beide gevallen liepen de diertjes meer risico om gegeten te worden. Als dit ook in het wild gebeurt, heeft dit volgens Moermond gevolgen voor de hele voedselketen!

Zo kom je van medicijnresten af

De onderzoekers adviseren om overgebleven middelen niet door de toilet of gootsteen te spoelen, maar terug naar de apotheek te brengen. Dit kan overigens helemaal gratis en het is de veiligste manier om van je oude medicijnen af te komen. Ook moeten artsen beter rekening houden met welke medicijnen ze voorschrijven. Wanneer er meerdere keuzes zijn, moet de arts altijd het minst schadelijke medicijn kiezen. Wij hoeven ons gelukkig niet zorgen te maken over ons drinkwater. Voordat het uit de kraan komt, is het nog eens extra gezuiverd en zitten er geen medicijnresten in!

 

Voorkom dus dat het leven onder water wordt aangetast door ons medicijn gebruik. Een simpele oplossing is gewoon om netjes je medicijnen te dumpen bij de apotheek. Dit is gratis en de beste manier! Voor het hele artikel, klik HIER.