Tackle Meister Review – Heavy Cast & Jerk – Ideaal voor gliders en hybrides

23/03/2020
Tackle Meister Review – Heavy Cast & Jerk – Ideaal voor gliders en hybrides

De harde kern van Roofmeister wordt gevormd door de Tackle Meisters. Deze fanatieke toppers testen allerlei roofvismateriaal en doen daar hier hun verslag over. Hierrrr onze Tackle Meister Sjoerd Beljaars over de Heavy Cast & Jerk hengel van Spro (HS Titan “The Legend”), beschikbaar gesteld door Wesdijk Hengelsport.

Door Sjoerd Beljaars

Laat ik eerlijk zijn, ik heb aardig wat roofvishengels in mijn bezit en daarbij ook verschillende jerkbait hengels. Een tijd lang heb ik me verdiept in deze visserij en het aardig onder de knie gekregen.

In plaats van 40-120, had ik er 40-100 van gemaakt.

Voor mij blijft het een van de gaafste visserijen om op snoek te vissen. 8 van de 10 aanbeten die je kunt zien gebeuren… Daar zal ik nooit genoeg van krijgen. Daarbij geeft het extra voldoening om aanbeten te krijgen op kunstaas waar je zelf leven in moet blazen. De hengel vormt hierbij een cruciaal onderdeel.

 

Specificaties

Merknaam: Spro HS Titan “The Legend”
Productnaam: Heavy Cast & Jerk
Type Product: Jerkbaithengel
Lengte: 190 cm
Werpgewicht: 40-120 gram
Kleur: Metallic met zwarte accenten.
Bijzonderheden: Mede ontwikkeld door roofvisicoon Henk Simonsz
Winkelprijs: €64,95 (ff serieus?)

 

 

Eerste indruk

Metallic looks en stevig ingeboden hengelogen. 

Niks dan lof voor de looks van deze hengel. Natuurlijk is dat een kwestie van smaak, maar ik ben voor om een hengel op te laten vallen. Zeker als het gaat om een speciaal model en dat is deze hengel. Alleen de naam al… “The Legend”. Ik houd wel van een beetje bombastische benamingen en al helemaal als dat oprecht is. In dit geval zeker, want de hengel(serie) is mede ontwikkeld door roofvisicoon Henk Simonsz. Ook al horen we nu nog weinig van deze topper, nog steeds vind ik het een crack van de hoogste orde.

Futuristisch met kurk 😉

Een lang verhaal kort, gaaf die metallic look, dit in combinatie met de naam ‘Titan’. Het geeft iets futuristisch aan de hengel, net als de zwarte, gelakte reelgreep met glitteraccenten. En dan toch dat good old kurk in de combi. Voordat ik nu het gevoel krijg een of ander kunstwerk te beschrijven, het uiterlijk is ook niet alles. Sterker nog, veel belangrijker… Is het de juiste hengel voor waar hij voor bedoeld is?

 

De proef op de som

Natuurlijk ging er een vracht aan jerkbaits mee 😛

Vroeger heb ik veel op karper gevist. Inderdaad, met die stokken van minimaal 3,60 meter… Ongelooflijk eigenlijk. Toen ik voor het eerst ging vissen met jerkbaits voelde dat lullige hengeltje van nog geen 2 meter lengte dan ook behoorlijk onwennig aan. Inmiddels weet ik wel beter. Gelukkig. De Heavy Cast & Jerk is 190 cm lang, voor mij prima. Zoals je weet is er eigenlijk geen andere vistechniek, waarbij je het kunstaas actie geeft door de hengel met korte bewegingen naar beneden te tikken. Logisch dat de hengel zodoende niet veel langer moet zijn.

Een hele dag met jerkbaits aan de slag, I love it!

De eerste keer dat ik ermee gevist heb, was afgelopen week tijdens een sessie met Thijs van der Sanden van Rozemeijer op groot water vanuit de boot. Uiteraard een box mee vol met allerlei verschillende soorten jerkbaits om de Heavy Cast & Jerk eens goed aan de tand te voelen.

Drilplezier met een jerkbaithengel, dat kun je niet altijd zeggen…

Het vissen zelf begon ik met de Buster Jerk van Strike Pro, een echte glider die van links naar rechts schiet. Alsof de hengel er voor gemaakt is, prima om mee te werpen en het actie geven aan de Buster was geen enkel probleem. Nu kun je ook weinig verkeerds doen met deze jerkbait hoor. Maar toch… De meeste jerkbaithengels vind ik echte poken, de Heavy Cast & Jerk heeft daarentegen wat soepelheid in de top. Dit maakt het geven van de juiste actie aan de jerkbait mijns inziens een stuk makkelijker. Ook zal het je net wat meer sport geven bij het drillen van snoek. Ook niet geheel onbelangrijk.

Slachtoffer op een glider.

Tja, we zitten rond de paai en dan zijn snoeken anders dan anders. De mannetjes waren agressief genoeg en ik ving er enkele. De zwaardere vrouwtjes schitterden door afwezigheid. Zodoende besloot ik er een grotere jerkbait aan te hangen, de Big Bandit van Strike Pro. Dan toch een minpuntje van de hengel, voor deze grote jerkbait vind ik de Heavy Cast & Jerk net wat te licht. Tuurlijk, je kunt er mee werpen, maar ergens voel je dat je de hengel overbelast. Ik denk dat 120 gram als aanbevolen werpgewicht aan de hoge kant is. Overigens was het actie geven aan de Big Bandit geen enkel probleem.

Kleine mannetjes die de Bössel aan gort wilden bijten.

Tijd  voor de ultieme test, tenminste, zo zie ik het. Het vissen met een hybride jerkbait. Toen Thijs even niet keek, pakte ik steikem snel een van zijn Rozemeijer Tybrids. Ze liggen nog in de winkels, maar worden niet meer gemaakt. Bizar hoe populair deze hybride jerkbait de laatste tijd is en terecht. Met name bij dit type jerkbaits heb je met de soepele topactie van de Heavy Cast & Jerk een streepje voor.

Bonus, met je hand direct contact met de blank van de hengel voor dat beetje extra gevoel.

Voor velen blijven hybride jerkbaits maar vage stukjes kunstaas en ergens begrijp ik dat wel. Ze schieten niet keurig symmetrisch van links naar rechts net als een glider. Roofvisser Roy Vanstreels verwoordde het eens mooi: “Een hybride jerkbait doet eigenlijk maar wat.” Juist dat is waarom ze goed scoren op vooral druk bevist water. Die soepelheid in de top van de Heavy Cast & Jerk lijkt nog net dat gekke sprongetje extra te geven aan de hybride jerkbait. Dat geeft mij vertrouwen.

Uiteindelijk heb ik voor de rest heel de dag gevist met hybrides. Eerst dus die Tybrid, daarna met een handgemaakt Bössel, nog zo’n topper. En met succes. Meerdere mannetjes klapten er vol overgave overheen, helaas bleef het bij de vrouwtjes bij wat volg(st)ers

 

Aanschaf

Toen ik de prijs van de hengel zag bij Wesdijk, moest ik me achter het hoofd krabben… €64,95 is echt geen geld voor de Heavy Cast & Jerk. Laat de duurzaamheid het dan afweten? Dat heb ik nog niet kunnen testen uiteraard. Toch geloof ik dat nooit, de hengel ziet er solide uit, met strak afgeboden hengelogen en een meer dan degelijke reelgreep. Een koopje dus. Klik HIER.

Wordt geleverd in luxe hengelhoes.

 

Slotsom

Ok, voor de echte joekels van jerkbaits zal ik mijn oude vertrouwde pook van ITT nog gebruiken, ooit ontwikkeld in samenwerking met Bertus Rozemeijer. Voor het normale werk gaat voor mij de Heavy Cast & Jerk van vaste waarde zijn.

 


 

Tackle Meister paspoort

Naam: Sjoerd Beljaars
Geboortejaar: 1979
Regio: Rotterdam
Favoriete roofvissoort: Zeebaars
Specialismen: Werpend op snoekbaars & snoek