Roofmeister Inside – Bijna 40 actuele vangstfoto’s & het dode kunstaas

06/09/2020
Roofmeister Inside – Bijna 40 actuele vangstfoto’s & het dode kunstaas

Yooo Roofmeisters, in de startblokken voor een nieuwe week. Roofmeister Inside, at your service 😛


 

Ode aan het dode kunstaas

“Kunstaas vangt niet.” Aldus Neerlands trots op roofvisgebied, onze held met met name Esox lucius, Bertus Rozemeijer. Bij het lezen van deze titel, klik HIER, gaan wij roofvissers ons toch even achter de oren krabben. Zegt hij dat nu echt? Dan realiseren we ons dat de uitspraak bedoeld is om het artikel te lezen en ik, Sjoerd Beljaars, denk dat dat Bertus gelukt is. En… dat is maar goed ook, want het levert een interessant inzicht op.

Hybride jerkbaits, als je ergens zelf leven in moet blazen…

“Kunstaas vangt niet.” Natuurlijk moet je dit lezen met een knipoog. Doe je niks met kunstaas dan zal een roofvis niet getriggerd worden, laat staan dat hij er zijn kaken voor opent. Wat Bertus bedoelt laat zich het beste begrijpen met het praktijkvoorbeeld dat hij ons voorschotelt.

Jerkbaits in alle soorten en maten. Aan jou om er het maximale uit te halen.

Bertus is ook visgids en op een boze dag zit er wel een heel optimistische klant bij hem aan boord. In het kort, de dag begint en eenmaal op de stek hangt Bertus een stuk kunstaas in zijn speld. Vervolgens hangt de ‘visser’ het kunstaas in het water, leunt achterover en wacht op iets dat nooit van zijn leven gaat komen.

Grote baars kent het klappen van de zweep en de trukendoos moet open.

Wellicht was dit een karpervisser, die doen feitelijk niets anders dan het plaatsen van een boobytrap en wachten tot de val dicht klapt. Met kunstaas is dat toch een ander verhaal. Bertus’ boodschap: ‘Jijzelf moet er leven in blazen.’ Dat vind ik persoonlijk het mooiste fundament van het vissen met kunstaas, eerder heb ik het al eens de ultieme fopperij van de natuur genoemd.

Tijdens het prille begin van het dropshotten in 2006… Met name het stilhangen zorgde voor snoeiharde aanbeten.

En toch… toch moeten we een nuance aanbrengen in dit alles. Jawel, in dusverre dat we de aanname van Bertus enigszins moeten weerleggen. Het brengt me naar het begin tijdperk van het dropshotten. Met name op snoekbaars draaide ik de dropshot rig tergend langzaam binnen over de bodem.

Dat niet alleen, ik lastte ook pauzes in van 2 tot soms 4 seconden. In dat tijdsbestek hing het kunstaas, in dit geval een softbaitje, er doods bij. En guess what… De aanbeten kwamen meestal tijdens dat stilhangen, het moment dat er dus een stukje plastic met 0 beweging vlak boven de bodem hangt.

Rico Stougie, als er iemand verslingerd is aan dat vreemde NED riggen…

Hetzelfde zien we terug in nog zo’n populaire vistechniek, het vissen met de NED rig. Klik HIER. Ook hier weer een shadje over de bodem terug vissen. Nu een shadje op een loodkop en spinstops van 10 tot zelfs 15 seconden! Specialist en Roofmeister Rico Stougie: “Niet zelden slokt de baars de shad pas na 15 seconden naar binnen.”

De kunst van het niets doen, of beter gezegd, stalen zenuwen hebben en engelengeduld.

Een laatste voorbeeld vertelde snoekcrack Thijs van der Sanden mij de afgelopen week tijdens een sessie op de Amer. Natuurlijk kennen we de spinstops bij het vissen op snoek. Zo ook bij het jerkbaiten, een paar agressieve tikken met de hengel en vervolgens stil laten hangen in het water. Ook dit is vaak weer het moment dat snoek het kunstaas genadeloos grijpt.

Die knotsgekke Suick jerkbaits schijnen uitermate geschikt te zijn voor de zogenaamde deadstick techniek.

Maar dat is niet hetgeen Thijs over repte. Een tijd geleden was zijn vismaat Robert-Paul Wolters geabonneerd op een muskie tijdschrift in de VS. Daarin verschenen plotseling artikelen over een nieuwe vistechniek om dressuurgevoelige muskies over de streep te trekken, de zogenaamde deadstick manier, zie video hieronder.

Je drijvende jerkbait (bijvoorbeeld een Suick) naar beneden tikken. Vervolgens… niets. De jerkbait naar boven laten waggelen… Tot aan de oppervlakte en dan… niets. Gewoon lekker daar op het water laten liggen. En dan… BAM. Een muskie die de jerkbait grijpt. Tja, ga deze techniek maar eens een dag op snoek proberen… Dan moet je toch stalen zenuwen hebben. Hoe dan ook, de Yanks zwoeren erbij in hun artikelen.

Klaar voor een voercampagne 😛

Het blijft mij verbazen, een stuk bewegingsloos stuk kunstaas waar de tanden in worden gezet. De eerstvolgende sessie ga ik het proberen. Ik gooi mijn kunstaas uit, hengel op een rodpod, inclusief beetverklikker. Vervolgens kruip ik lekker in mijn slaapzak… Oh ja, nog wel even voorvoeren. De dag ervoor 3o kilo pluggen in het wateren kiepen. En wachten maarrrr… 😛

 


 

***Vangsten Update***

Zo, dat was de zomervakantie weer. Laat het najaar en de winter maar komen, absoluut geen straf voor ons roofvissers. Ook deze week is de inbox weer bomvol en komen er voornamelijk grote snoeken langs, complimenten!

Wil jij je vangstfoto terugzien in Roofmeister Inside, drop hem dan in de comments bij ons vangstenbericht dat we elke maandag om 14:00 uur op onze Facebookpagina plaatsen 🙂

In een paar uurtjes tijd kregen Mark Verhoeven en zijn vismaat maar liefst 13 roofbleien aan boord. Goed gevist mannen!

Een beeldschone snoek voor Gosse van der Veen, gevangen op een shad! Heerlijk vanuit de boot.

SNEAK PREVIEW! Stein Honders: ”Een zeer knappe dame die ik in een epische battle tussen Hendry Vis, Gerald Vierhout en Hakkert & Honders mocht vangen. Binnenkort online!”

Een mooie metersnoek (en tevens eerste metersnoek vanuit de boot) voor Johan Dirkx, die hij wist te vangen op een Rapala DT. Goed gedaan Johan!

Voor Jim van de Mortel maakte deze dikke snoek, die Jim wist te vangen op klein aas, zijn dag helemaal compleet. Daarnaast ook nog eens een prachtige foto, Jim!

Martijn Leus: ”Eerst de rivier geprobeerd maar dat was niks, even laten binnenwateren geprobeerd met succes! Een felgroene snoek met bijna gele stippen!!” Mooie vangst, Martijn!

Op een hele bijzondere vader-dochterdag wist Nicky van de Mortel maar liefst 2 records te breken! Eerst een snoek van 110 cm en twee uurtjes later een van 111 cm. “Een dag om nooit meer te vergeten!” Aldus Nicky. Moet een topdag zijn geweest!

Een korte ochtendsessie voor school leverde een mooie baars op voor Jens de Goffau!

Eindelijk kon Barry Sakens weer eens een dagje aan de waterkant besteden. Het resultaat is een nieuw PR roofblei, en spierpijn de dag erna van het verre werpen!

Koen de Been ving afgelopen week meerdere baarzen, waaronder deze fraai gekleurde!

Jessica Vis: ”Klein smerig ondiep slootje..een doffe dreun… een plastic zak.. tot ze bij de kant was.. toen trok ze bijna m’n hengel uit mijn hand en leek het heel even op een dolfijn.. wat een spektakel en geweldige vis!” Prachtig beschreven, Jessica!

Een mooie 72 cm roofblei voor Wouter van de Ginste, gevangen op een Lamiglashengel!

Afgelopen week kreeg Thijs van der Sanden een cursus penvissen op snoekbaars van Sven Bonouvrie. Er kwamen meerdere snoekbaarzen op de kant, waaronder deze voor Sven! Prachtige visserij is het ook…

Makkelijk ging het zaterdagnacht niet voor Serge Sonneveldt, maar toen hij eenmaal de vis wist te vinden was het vangen geblazen!

Mika Kroese: ”Dikke snoek op een spinnerbait met een Fishup Flit als trailer!” Mooie vangst, Mika!

Op deze foto poseert Bas de Wilde trots met zijn gevangen baars! Goed gedaan Bas, op naar de volgende.

Ingezonden door Krijn Zandburg: ”98 cm voor mijn vismaat Xavier.” Mooi resultaat mannen!

Hierbij een bijzonder mooie snoek van 102 cm voor Timo Oosterveen, die ook nog eens écht heel mooi op de foto is gezet! Klasse.

Marcel Hoekman met, voor de verandering, een bak van een roofblei! Lekker Marcel.

Een succesvolle visdag voor Lau Boom en Tim Hakkert, de roofbleien waren meer dan welkom!

De shad van Glen had het water nog niet geraakt of deze brutale snoek knalde er al op! Heerlijk als de snoeken zo gretig aan het jagen zijn.

Jordy Le Baq vist pas sinds kort op baars, maar heeft nu al een PR te pakken die moeilijk te verbreken valt! Klasse, Jordy. Dat is in ieder geval een mooie uitdaging om het te proberen!

Jurgen van Schijndel ging samen met Amateurvisser.nl op pad (…)

(…) En vingen niet alleen snoek, maar ook een mooie meerval!

49 cm baars voor Angelo Latorre. Gevangen op een Spro Teppan Vib. Goed gedaan en een mooie plaat, Angelo!

Steffan Baas: ”Afgelopen zondag mijn pr op ondiep water gevangen. Helaas was de snoek wel beschadigd wat aangeeft dat wij zuinig op onze vissen moeten moeten zijn” Goed voorbeeld doet volgen, Steffan!

Een fraaie snoekbaars voor Dirk Heemskerk, gewoon vanuit de voortuin!

Roel van der Hoeven: ”Reelingpredators team maat Mark zijn 1e van het seizoen (we zijn pas begonnen als team) 100 cm rond, trollend in de Biesbosch op een Rozemeijer Pike Strike, kleur Black Mamba.” Gefeliciteerd, Mark!

Peter Seinen wist in augustus maar liefst 65 snorkels te vangen, en is daar begrijpelijk zeer tevreden over!

Deze grote snoek had wel trek in de 30 cm Trout van Joseph Matos!

Koen van Rijen: ”Weer een mooie Haringvliet Baars. Gewoon wadend van de kant. Op de spinnerbait door de planten door. Niet veel, maar meestal mooie vissen.” Prachtig op die slok water, Koen!

Christof vandecraen heeft zijn vakantie nuttig besteed en dat is beloond met onder andere deze mooie snoek! Genoeg toeschouwers zo te zien 🙂

Tijdens de schemer wist Kurby Koppejan zijn slag te slaan en deze snoek te vangen op het Hollands Diep. Goed gevist, Kurby!

En ten slotte een mooie snoekbaars op de Skirted Jig voor Freek Schoonderwaldt!

 


 

***Foto van de week***

Soms zijn er van die dagen dat alles mee lijkt te zitten. Afgelopen week besloot Joey van ’t Hoenderdaal in zijn eentje een nachtje te gaan trollen, na zonsopkomst wist Joey zijn tweede meterbak van de sessie te vangen en ook nog eens heel fraai op de foto te krijgen, met de zelfontspanner! Klasse Joey, deze week aan jou de eer!

Wil jij je vangstfoto terugzien in Roofmeister Inside, drop hem dan in de comments bij ons vangstenbericht dat we elke maandag om 14:00 uur op onze Facebookpagina plaatsen 🙂

 


STAGE lopen bij Roofmeister

Wil jij STAGE lopen in de roofvis branche? Dit is je kans! Klik HIER.


 

Wil jij je vangstfoto terugzien in Roofmeister Inside, drop hem dan in de comments bij ons vangstenbericht dat we elke maandag om 14:00 uur op onze Facebookpagina plaatsen.