Kunstaas vangt niet – Bertus Rozemeijer

04/09/2020
Kunstaas vangt niet – Bertus Rozemeijer

Nee echt , er is geen kunstaas in de wereld wat vis vangt. Duur is nog niet duur genoeg, mooier kan niet en toch, het vangt helemaal niets. Ga maar naar een top zaak, koop het allerduurste wat je vinden kunt, ga snel naar het water en wacht tot er wat aan gaat hangen. Tot Sint Juttemis…

Door Bertus Rozemeijer

Als kunstaas dus niets vangt, dan  zullen we het zelf moeten doen en dan blijkt al snel dat heel het vissen met kunstaas helemaal vanuit jezelf moet komen. Vaak wordt dat niet begrepen en loop je tegen bizarre situaties aan.

De nieuws Effzett Shadster. Hoe mooi ook, jij moet er mee aan de slag!

Wat ik nu schrijf is echt waar gebeurd. Op een mooie dag op het Gooimeer had ik een klant in de boot die drie nagelnieuwe ‘snoekhengels’ meegenomen had. Handvatten nog in het plastic en het label van de fabrikant nog aan de blank. Eén snoekhengel met een werpvermogen van vijf tot vijftien gram… De ander met een werpvermogen van vijftien tot dertig gram en tot slot nog één met een vermogen tot tachtig gram. “Doe die dan maar”,  opperde ik wanhopig, maar die hengel was wel 330 cm lang… Er stond geen zuchtje wind en mijn idee was om met rubber zonder lood in het ondiepe te gaan vissen.

Ken je die slogan nog: “Brood, daar zit wat in…” Datzelfde kunnen we zeggen over kunstaas. Haal er uit wat er in zit!

Ik maakte de montage klaar voor mijn gast, draaide me om en bracht mijn eigen spul in orde. Toen dat klaar was en mij weer omdraaide  zat mijn gast op zijn stoel, de lange slappe hengel overboord en het kunstaas recht onder de hengel, ongeveer een meter onder water. Ik keek het even aan en voor ik ook maar wat zeggen kon vroeg hij mij of het lang duurde voor je beet kreeg. Nee echt, geloof me, hij was echt bloedserieus met die vraag!

Zulke baarzen trappen niet overal meer in…

Kunstaas vangt nog steeds niets, maar er zijn roofvissers bij die met gemak meer vangen met een getakelde tandenborstel dan mijn klant in de boot op dat moment… met het best denkbare wat er is. Oh wacht, ik ga bijna de fout in. Er is namelijk helemaal geen goed kunstaas! Natuurlijk heb je heel veel kunstaas wat uit zichzelf alles doet wat je wilt, wat je verwacht dat het doet en waarmee iedereen wel een vis vangen kan. Maar wordt er daarmee het optimale uit dat kunstaas gehaald?  Heel vaak niet. Te vaak wordt er niet doorgezocht wat je er nog meer mee kunt!

Wie vangen wil, boven modaal vangen wil, zal met zijn kunstaas aan de slag moeten. Er zit altijd meer in dan domweg uitwerpen en terugvissen. Wat je aan de onderlijn hangt maak eigenlijk niet zoveel uit. Misschien is het eigenlijk wel het best om met echt ‘moeilijk’ kunstaas aan de slag te gaan.

De Suick, misschien wel het meest vreemde kunstaas voor snoek…

Wie voor het eerst iets als een Suick door het water trekt zal waarschijnlijk niet geloven dat je daar vis aan kunt vangen en daarmee nooit zult ontdekken wat een vangkracht er in dit kunstaas gebracht kan worden. Je moet het echter wel helemaal zelf doen en dat geldt voor meer kunstaas. Het lijkt er dan op dat je niet aan een bepaald kunstaas kunt vangen maar dat je ermee wilt vangen! Op dat moment haal je voor jezelf alles uit de kast om het te bereiken en heb je dat eenmaal voor elkaar, dan ben je een megastap opgeschoten om uit eenvoudig te vissen kunstaas dubbel zoveel te halen.

Zo mooi kan het niet zijn, je moet er wel zelf mee aan de slag en altijd kijken of er meer in zit.

Nou, we gaan dus eens met andere ogen naar dat kunstaas kijken, wat we al hebben en leren ‘wat het doet, wanneer je er anders mee gaat vissen’. Niet even, maar langdurig. De echt dapperen onder ons durven misschien ook een stuk van de zwemlip te knippen? Doe maar hoor en maak er je eigen kunstaas van met een unieke, door jou gewenste actie. Geen angst dat je dat kunstaas verpest, want nogmaals, kunstaas uit zichzelf vangt toch al niets. 🙂