SNOEKEN strikken als het niet loopt. SPEED IT UP! – YVO BINDELS

12/09/2018
SNOEKEN strikken als het niet loopt. SPEED IT UP! – YVO BINDELS

Er zijn van die dagen dat het achter de oren krabben is met snoek. Sterker nog, die momenten zijn er genoeg. Het mooie bij snoek is dat je ze toch altijd weer ergens mee kunt triggeren. Yvo Bindels van Spro weet er alles van en heeft een mooie techniek in de trukendoos, speed trollen.

Door Yvo Bindels

Kraakhelder water, een felle zon hoog aan de hemel en geen zuchtje wind. De snoeken liggen relatief diep en zijn chagrijniger dan ooit. Alle soorten kunstaas laten ze ongeïnteresseerd voorbij gaan, totdat…

…daar een brutale herriemaker met enorm tempo op de snoek aan vliegt. Geen bedenktijd of aarzeling, de snoek vliegt erop! Zo zal het natuurlijk niet altijd gaan, maar juist op zulke dagen kun je met speedtrollen verrassend mooie vangsten boeken. Hoe pak ik dat aan?

Foto: Geen tijd voor aarzeling bij deze snoek.

SNELHEID

Tijdens het slepend vissen varen we doorgaans met een snelheid van rond de 4 km/u. Bij speedtrollen op snoek hanteer ik graag een snelheid tussen de 6,5 en 9,5 km per uur. Bij zulke snelheden is de druk op hengel en kunstaas aanzienlijk en dat vraagt om wat aanpassingen die ik hieronder noem.

Kunstaas

Aangezien de snoeken waarop we het gemunt hebben vaak dieper liggen, willen we ons kunstaas ook graag op diepte aanbieden. Stel de snoek ligt op 9 meter diepte, dan wil ik mijn plug graag op 6 a 7 meter diepte aanbieden. Veel dieplopend kunstaas zal helaas niet stabiel genoeg lopen op hoge snelheid en door de druk zijdelings wegschieten.

Ik zal er niet omheen draaien; voor mij zijn er twee topfavorieten. De Triple Pikefighter en de Sinking Screaming Devil. Die lopen snaarstrak door het water en de vangkracht is enorm. Door de hoge snelheid lopen de pluggen dieper dan gebruikelijk. De Triple Pikefighter haalt afhankelijk van de afstand tot de boot gemakkelijk 7 meter diepte.

Twee superpluggen die ook op hoog tempo snaarstrak lopen; de Triple Pike Fighter.

TECHNIEK

Vaar je met deze topaasjes bijvoorbeeld 7km/u dan merk je dat er al aardig wat druk op komt te staan. Ik zet de slip vrij licht en door de druk zal deze gelijk aflopen. Daarom houd ik m’n wijs- en middelvinger tegen de spoel. Bij een aanbeet laat ik de spoel los en kan de slip de klappen opvangen.

Ik vaar op plekken waarvan ik zeker weet dat het kunstaas geen bodem of planten raakt, want het is juist de bedoeling om ongehinderd flink wat meters te kunnen maken. Vang ik een snoek, dan bestook ik diezelfde stek diverse keren achtereen, want niet zelden zitten ze dicht bij elkaar.

Ook in Zweden werkte het fantastisch

HENGEL

Het mooiste is als naast slip, ook de hengel wat klappen kan opvangen. Daarom kies ik niet voor een korte pook, maar liever een hengel met wat lengte en vis deze schuin naar achteren. Uiteraard moet die hengel wel de druk van de plug aankunnen. Zelf gebruik ik de 2.40 Titan in combinatie met een Redarc en 30 ponds lijn. Uiteraard is een reel ook een uitstekende keuze bij deze visserij.

NIET ALLEEN SNOEK

De aanbeten van de snoeken op zulk hoog tempo zijn overweldigend. Maar niet alleen snoek is te triggeren met zo’n snelle hap. Regelmatig vang ik op deze wijze fraaie roofbleien tussendoor. En hoewel dit seizoen nog niet zo lang bezig is, klapten er tot het moment van dit schrijven alweer 3 grote meervallen van boven de 120cm op. Geen straf toch!?