Tackle Meister Review – Abu Garcia Revo MGXtreme Spinning – De lat ligt nu sky high

21/01/2020
Tackle Meister Review – Abu Garcia Revo MGXtreme Spinning – De lat ligt nu sky high

De harde kern van Roofmeister wordt gevormd door de Tackle Meisters (klik HIER en HIER). Deze fanatieke toppers testen allerlei roofvismateriaal en doen daar hier hun verslag over. Hierrrr onze tacklemeister Johannes Elzinga met de Revo MGXtreme Spinning van Abu Garcia

Door Johannes Elzinga

Spinmolens, ik weet niet zo goed waar ik moet beginnen. Je hebt ze letterlijk in alle soorten en maten voor alle visserijen. En zoals met alles, ook molens worden steeds geraffineerder met telkens meer features en… lichter in gewicht, zonder dat dat ten koste gaat van de power en duurzaamheid.

Zo mooi, bijna zonde om aan te raken!

Abu Garcia legt de lat hoog en kwam een paar maanden geleden met een nieuwe spinmolen, de lichtste spinmolen op de markt tot nu toe. Niet zomaar één. Het is een spinmolen uit de hoogste range (Revo) van Abu Garcia, genaamd Revo MGXtreme Spinning. Een pareltje om te zien en als je hem voelt dan straalt het een en al innovatie uit met onder andere super lichtgewicht carbon onderdelen.Van Abu Garcia weten we dat ze bijna 100 jaar ervaring hebben met de ontwikkeling van reels en molens en kun je niks dan kwaliteit verwachten. Idem dito met deze Revo MGXtreme.

Geleverd met een extra spoel. 

Eerste indruk

Voordat ik hem kreeg had ik al wat research gedaan natuurlijk. De voorganger van deze molen is de Revo MGX spin. Die molen heeft al veel te bieden maar de MGXtreme gaat een stapje verder. Toen ik eenmaal het luxueuze molenkoffertje open ritste werd ik echt verblind door deze beauty. Mijn eigen molen was toevallig aan vervanging toe, dus alles was sowieso beter dan dit. Maar het drong mij al snel door dat dit wel het nieuwste van het nieuwste  is, gemaakt van de meest kwalitatieve onderdelen.

Ik was direct onder de indruk van de bizar mooie looks!

Upgraden in molens beneden €120 is moeilijk. Alles boven de €120 ga je upgraden in gewicht, gear-ratio, inhaalsnelheid, kogellagers, duurzaamheid, materiaal en details/looks. Toch heeft Abu Garcia het geflikt om naast de andere Revo toppers in de lijn, een spinmolen te maken die lichter is, zo niet, de allerlichtste in de markt op dit moment. Voorganger Revo MGX weegt 170 gram (2000) en 193 gram (3000).

Geleverd in een luxueuze stevige hard case.

Eenmaal uit de verpakking voelde ik ook meteen hoe bizar licht de molen is. Normaal viste ik met een molen die over de 200 gram ging. De Revo MGXtreme 30 weegt slechts 167 gram. De 20 serie weegt zelfs maar 159 gram. Geloof me, dat ga je voelen en het gevaar is dat je niet meer met zwaarder wilt vissen.

Prachtige looks en vooral ultra licht.

Ook de carbon onderdelen vallen op. Mooie zwart carbon als hoofdkleur in samenspel met rode details dat de huisstijl van Abu Garcia weer geeft.  Een feature die in het oog valt is de dropshot ‘keeper’. Nooit eerder gezien en verdraaid handig.

Aan de tegenovergestelde kant van de slinger zit normaal een draai dopje, om je slinger mee vast te maken dus. Maar deze slinger draait vanuit zichzelf al vast en daarom heeft Abu dit ‘overbodige’ dopje weggelaten.

 

Specificaties en technologie

Op de eerste dag direct een goede test met deze riviersnoek!

 

Wat heeft deze nieuwe spinmolen qua techniek anders te bieden dan andere molens?

11+1 bearings – Ga er maar vanuit dat een gemiddelde molen ongeveer 6 kogels in de lagers heeft zitten. De MGXtreme heeft er 12 inzitten waarvan 1 in één richting is geplaatst. Hierdoor voorkom je dat je molen een soort terugslag heeft. Abu Garcia noemt dit ook wel het Carbon Matrix Slip systeem.

De specificaties liegen er niet om…

Salt Shield – Een soort coating over de lagers en de binnenkant van de spoel heen. Dit voorkomt dat er zand en zout tussen de onderdelen komt te zitten. Geen stress meer als je de hengel met deze molen aan de kant legt om een dikke vis te landen. Verder houdt het zeewater buiten, wel zo fijn bijvoorbeeld tijdens het vissen op zeebaars.

…zoals je mag verwachten van een molen uit deze prijsklasse.

Carbon/Aluminium – Uiteindelijk is dit het wat de MGXtreme zo licht maakt. De gearbox, rotor, hendel en body zijn gemaakt van c6 carbon (fiber) materiaal.  Details en de beide spoelen zijn gemaakt van licht aluminium. Dit alles zorgt ervoor dat de 2000 serie 159 gram weegt en de 3000 serie slechts 167. Om jullie een vergelijking te geven. De gemiddelde molen van rond diezelfde prijsklasse zitten allemaal rond de 180/190 gram. Een stuk zwaarder dan de Revo MGXtreme.

In de praktijk

In de tijd dat ik nog bij mijn lokale hengelsportwinkel in dienst was heb ik veel molens vast gehouden die lekker soepel draaien. Toch piekt deze Revo er met gemak bovenuit . De molen ligt lekker in de hand en draait fantastisch soepel.

Met 1 slag in de rondte draai je direct 85 centimeter naar binnen. Tijdens het vissen met een langzame rig zoals de welbekende Carolina rig werkt dit ideaal. Maar ook crankbaits vissen een stuk fijner, omdat je niet als een gek hoeft te draaien.

Sinds ik met deze molen vis lijkt mijn oude molen wel een baksteen!

Sinds ik de MGXtreme onder een van mijn favoriete hengels heb vast geschroefd is hij er niet meer vanaf gekomen. En nog steeds naar volle tevredenheid. De MGXtreme heeft zo al heel wat visdagen te verduren gehad, is onder water geweest, is in aanraking geweest met zand en stenen en ik heb hem een aantal keren laten vallen. Nog steeds… Geen vuiltje aan de lucht. De MGXtreme draait als een zonnetje.

Verkrijgbaarheid

De Revo MGXtreme is in alle grotere hengelsportzaken te verkrijgen, bijvoorbeeld: klik HIER.

 

Slotsom

Als je naar serieuze upgrades zoekt en echt maximaal wilt gaan, of je wil gewoon het nieuwste van het nieuwste hebben? Dan is de Revo MGXtreme minstens het overwegen waard. Typisch Abu Garcia om haar producten nog meer te verfijnen dan ze al zijn. Echt een zeer brute molen van Abu Garcia die letterlijk Extreme is gegaan. Lichter vind je ze niet en dat in combinatie met super vette looks en uiterst waardevolle features waar kwaliteit en duurzaamheid voorop staan.

 


 

Tackle Meister PASPOORT

Naam: Johannes Elzinga
Geboortejaar: 1998
Regio: Groningen
Favoriete roofvissoorten: Baars en snoekbaars.
Specialismen: Streetfishing en baarsvissen.