Tackle Meister Review – Megabass Vatalion 115 – Kunstwerk bij Wout van Leeuwen

20/02/2020
Tackle Meister Review – Megabass Vatalion 115 – Kunstwerk bij Wout van Leeuwen

De harde kern van Roofmeister wordt gevormd door de Tackle Meisters. Deze fanatieke toppers testen allerlei roofvismateriaal en doen daar hier hun verslag over. Hierrrr onze Tackle Meister Bart van de Walle over de Megabass Vatalion 115, beschikbaar gesteld door Wout van Leeuwen. 

De Megabass Vatalion 115! Een swimbait met een zeer fraaie actie waarbij deze bait niet alleen van links naar rechts beweegt, maar ook nog eens een hele mooie flankende actie heeft. De perfecte afwerking van de Vatalion maakt het geheel compleet en af! Met een lengte van 11.5 cm en en gewicht van 38.5 gram is de Vatalion zowel voor de kantvisser als de bootvisser een welkom stukje kunstaas.


Specificaties
Merknaam: Megabass
Productnaam: VATALION 115F
Type Product: Swimbait
Lengte: 11,5 cm
Gewicht: 38,5 gr
Diepte: Maximaal 0,5 meter
Kleur: Verkrijgbaar in 7 verschillende kleuren
Bijzonderheden: Zeer mooi
Winkeladviesprijs: € 42,99


 

Eerste indruk

Van sommig kunstaas ga je meteen watertanden en dat is zeker het geval bij de Megabass Vatalion. De verpakking zelf is niet uniek en bijna simpel te noemen, maar goed die gooien we ook niet in het water. Op de achterkant staat in het Japans beschreven hoe… Tja, wat staat er eigenlijk? Ik heb mijn beste Japans aangesproken, maar ben er nog niet achter wat er precies staat.

Zo mooi, zo goed afgewerkt… Je zou er bijna zelf in bijten.

Gelukkig staan er ook een aantal plaatjes op met wat Engelse termen en die verduidelijken veel. Het gaat om een swimbait die je kan binnenvissen met een slow en steady retrieve waarbij de bait bij een stop & go een vluchtende beweging maakt. Een beetje research op internet leert mij dat de Vatalion niet gemaakt is om te jerken, maar echt binnen gevist moet worden met behulp van de molen/reel.

Japanse abracadabra, maar gelukkig wat Engelse termen.

Haal je de Vatalion uit de verpakking, pas dan goed op want je hebt in no time een vlijmscherpe dreg in je vingers hangen. Als dat allemaal goed is gegaan heb je een schitterend stuk kunstaas in handen en je zou hem bijna aan de muur hangen, zo mooi. Het lichaam is gemaakt van kunststof en tweedelig. Het scharnierpunt ligt op ongeveer 1/3 van het lichaam en ziet er zeer solide uit. Wat verder opvalt is de super vette print die de Vatalion heeft en de bijna arrogante blik in zijn ogen. Je zou hem als snoek zijnde toch in stukken bijten?!

 

De proef op de som

Bij mijn eerste sessie had ik eigenlijk verwacht dat het aas slow sinking zou zijn als een ‘normale’ swimbait. De Vatalion blijkt echter te drijven en duikt pas naar beneden op het moment dat je begint met binnendraaien. Hierbij heeft hij een wijd uitslaande actie en kantelt flink van links naar rechts. Veel dieper dan een halve meter loopt hij niet, dus ideaal voor poldersloten, vijvers en over plantenbedden in het voorjaar.

Batman zou jaloers zijn op zoveel actie. Hier is de Vatalion in zijn element. Ondiepe poldersloten met veel snoek.

Stop & go is de way to go met dit kunstaas. Probeer je hem binnen te vissen als een jerkbait dan verdwijnt elke actie en ligt hij enkel nog maar op zijn kant. Na de inworp dus even een paar slagen maken om op diepte te komen en daarna stoppen. De Vatalion zal dan naar links of rechts wegduiken om vervolgens zijn weg te vervolgen wanneer je verder draait. De meeste aanbeten komen ook op deze hangmomenten dus wees erop bedacht als je weer verder draait. De eerste vangsten lieten niet lang op zich wachten.

Batman zou jaloers zijn op zoveel actie 😛

Door zijn redelijk bescheiden formaat kun je allerlei formaten snoek verwachten. Van 30 cm tot 80 cm heb ik inmiddels gevangen en het is enkel een kwestie van tijd voordat een grotere zich eraan vergrijpt.

 

Aanschaf

Ziet er nog goed uit na flink wat uren zwemmen.

De Vatalion 115 is te bestellen bij Wout van Leeuwen. Klik HIER. De prijs is wel even een dingetje, want met een dikke 40 euro is die niet mals. Toch zou ik zelf zeggen, kwaliteit boven kwantiteit. Met een paar goede swimbaits waarvan je weet wat je eraan hebt kun je vaak beter uit de voeten dan met goedkopere swimbaits die qua actie en materiaal te wensen over laten.

 

Slotsom

Die joekel komt er, tot die tijd vermaak ik mij wel met dat kleine fanatieke spul.

Wil je een uniek stukje kunstaas met een zeer boeiende actie dan zou ik zeker de Megabass Vatalion een kans geven. Qua formaat is deze overal in te zetten en de kans op verspelen is door zijn geringe diepgang minimaal. Na een flink aantal uren vissen en aanbeten ziet de lak er nog goed uit, enkel de buikhaak veroorzaakt wat wear and tear, maar dat is wat mij betreft alleen maar een positief iets.

De snoek was er helemaal ondersteboven van 😉

Er gebeurt flink wat onder water wanneer je deze bait binnenvist. Als ik dan toch 1 puntje zou mogen verbeteren is het het drijfvermogen. Met name voor de kant heb ik een aantal missers gehad doordat het aas vrij snel omhoog kwam. Door de bait iets suspending te maken zou het hangmoment vergroot worden en de snoek meer tijd geven voor een last minute strike. Bovenal een topper voor in je assortiment! Dat zonder meer!

 


 

TACKLE MEISTER PASPOORT

Naam: Bart van de Walle
Geboortejaar: 1982
Regio: Groningen
Favoriete roofvissoorten: Baars, blackbass, lipvis
Specialismen: Het voorbereiden en vissen van wedstrijden.