Testcase – Yasei Zander Shad M – Werpen op snoekbaars

23/12/2018
Testcase – Yasei Zander Shad M – Werpen op snoekbaars

Onlangs heeft Shimano een gloednieuwe hengelreeks gelanceerd, de Yasei hengels. Ik kreeg drie modellen om aan de tand te voelen. De Yasei Zander Vertical Jig, Pike Casting en Zander Shad. Deze keer is het de beurt aan laatstgenoemde.

Door Sjoerd Beljaars

12-28 gram werpgewicht, met 7 tot 10 gram zou je ook nog aan de slag kunnen in mijn optiek!

Als iets in populariteit gestegen is de laatste jaren dan is dat wel het werpend vissen met shads op snoekbaars. Geen wonder, het is een super effectieve manier om snoekbaars te vangen. Voor de kantvisser is het sowieso de ultieme vistechniek. 

Ronduit makkelijk is deze visserij niet. Ook al klinkt het zo makkelijk. Je shad inwerpen, beugel dicht bij het neerkomen en de shad aan een strakke lijn naar de bodem laten zakken. Eenmaal daar met een tik van de hengel en/of draai aan de molenslinger de shad optikken. Daarna weer aan een strakke lijn laten zakken (zweven) en weer optikken; dit proces herhalen. 

Bovenal komt het bij deze visserij aan op gevoeligheid, anders gezegd moet je goed voeling hebben met de bodem en liefst voel je het kleinste steentje liggen. Een goede hengel is daarbij van essentieel belang en met dit in het achterhoofd heeft Shimano de Yasei Zander Shad ontwikkeld.

Nachtelijke rover, van ver gehaald. 

Mijn eerste aanraking met deze hengel is niet anders dan positief te noemen. De Yasei Zander Shad voelt ultralicht aan en dat is hij ook met slechts 137 gram. Daar is ook uitgebreid aandacht aan besteed door Shimano met speciale productieprocessen die als doel hebben: minder in gewicht, maar zonder concessies te doen aan de power van de blank. Sterker nog, die is ook opgeschroefd. 

Een strakke, lichtgewicht blank voor een visserij waar je dat bij nodig hebt. 

Natuurlijk kon ik niet wachten om de proef op de som te nemen met deze hengel. Die dag bij ontvangst ging ik nog diezelfde avond naar de waterkant. Naar een jachthaven op groot water.

Er stond behoorlijke wind en wind is misschien wel de grootste boosdoener voor deze visserij. Enfin, iets zwaardere loodkoppen en gaan met die banaan. Tevens meteen een ultieme test voor de hengel.

Bij de uitgang van deze haven heb je een mooi langgerekt ondiep stuk van circa 2 tot 3 meter diep langs de oever, wat grenst aan dieper water en in de avond is dat de plek waar snoekbaarzen in die periode (najaar) optrekken.  

Net even meer feeling door de uitsparing in de reelgreep. Het is een detail, maar bij deze techniek komt het aan op details. 

Maak je niet druk of je de aanbeten goed voelt 😉

Wat ik daar graag doe is verre worpen maken over dat ondiepe stuk om dat zoveel mogelijk te kunnen uitkammen. Geen probleem met deze Yasei Zander Shad. Uit alles blijkt dat de blank veel power in huis heeft. Lekker om de haak goed te kunnen zetten in die harde snoekbaarsbek, maar ook om goed ver te kunnen werpen. 

doffe plofje

Met verre worpen maak je het je met deze visserij niet makkelijk. Hoe verder, des te moeilijker je goed voeling houdt met de shad en de bodem. Des te belangrijker dat je met een juiste hengel staat te vissen. En, eerlijk is eerlijk, ook wat dat betreft staat de Yasei Zander Shad zijn mannetje. 

De blank is lekker strak (zelfs een beetje responsive) en heeft een mooie topactie, ingrediënten die je nodig hebt bij deze visserij. Zelfs op afstand kwam dat doffe plofje van de loodkop op de bodem goed door en dan vis je met veel meer vertrouwen. 

Bijkomend voordeel is de uitsparing in de reelhouder, waardoor je met je duim rechtstreeks contact hebt met het carbon. Het lijkt misschien een detail, maar ik ben er van overtuigd dat je zodoende nog meer voelt wat er onder water gebeurt. Dat aanbeten goed doorkomen, moge duidelijk zijn 😉

Kwaliteits Fuji hengelogen en extra licht in gewicht.

Ik kijk met tevredenheid terug op de testfase van de Yasei Zander Shad. Nadien heb ik er nog enkele keren mee vanaf de kant gevist. Daarna nog enkele keren vanuit de boot, maar dat beviel minder goed. Deze hengel komt dan ook het beste tot zijn recht vanaf de kant. 

Enfin, 270 cm voor een hengel in de boot is sowieso aan de lange kant en op de website van Shimano las ik dat deze hengel in hoofdzaak ook bedoeld is voor vanaf de kant. Die extra power in de blank is bedoeld voor verdere worpen, iets dat je als kantvisser goed kunt gebruiken, maar wat je als bootvisser in principe niet nodig hebt.

sjoerd beljaars

Meer info klik HIER. Voor verkooppunten klik HIER.

YASEI VERTICAL JIG

Meteen bij het in de handen houden van de Yasei Zander Vertical Jig voelde ik eigenschappen die een verticaalhengel mijns inziens moet hebben. De hengel is ontzettend licht, 100 gram en is snaarstrak, oftewel, de… klik HIER

YASEI PIKE CASTING 

Uiteraard is er ook aan de snoekvisser gedacht en zijn er verschillende hengeltypes gemaakt. Allereerst wordt daar bij het onderscheid gemaakt tussen Yasei Spinning en Yasei Casting. Het beste onderscheid kun je make… klik HIER.