***Vers van de pers*** Is dit het wereldrecord snoekbaars?!

23/05/2023
***Vers van de pers*** Is dit het wereldrecord snoekbaars?!

De Deense Rasmus Christensens en zijn vader hebben een bizarre sessie gedraaid in Finland. Finland is thuis voor werkelijke monster snoekbaarzen die zo boven de 10kg kunnen groeien. Ze hebben 38 snoekbaarzen boven de 10kg gevangen in 3 (!!!) dagen tijd. De meeste snoekbaars vissers vangen niet eens een snoekbaars van 10kg in hun hele leven…

Dit was de grootste van de 38 monsters boven de 10kg met een bizarre 15,2kg…

Rasmus en zijn vader Casper gingen naar Finland op zoek naar monster snoekbaarzen en dat is ze zeker gelukt. De topvis die ze vingen is de op één na grootste snoekbaars ooit, dus bijna een wereldrecord met 15,2 kg en 103 cm. Iets eerder ging de Fin Hannu Vesaranta er met 15,3kg vandoor als record. Dit is toch te bizar voor woorden?!

 

Keiharde wind maar toch bikkelen

“De wind kwam uit het noorden, wat nooit mijn favoriet is,” zei Rasmus over de visdag. Met een windkracht van 5 m/s en windstoten tot 12 m/s zouden velen er niet eens aan gedacht hebben om te gaan vissen. Toch leken het optimale omstandigheden te zijn! “Om 23.59 uur kwamen we een vis tegen waarvan we allebei wisten dat het iets bijzonders moest zijn.” De hengel sloeg krom na een dikke dreun op de top en na een stevige dril die kort duurde lag de monster snoekbaars in het net. Het was volledig donker en -6 graden Celsius, maar toch zijn de mannen door gegaan en met wat voor succes!

Nog zo’n monster uit een serie massieve vissen.

“Het was onmogelijk te zien of hij 14, 15 of 16 kilo woog,” zei Ramus. “Totdat ik hem optilde, wow! Het meetlint gaf 103 centimeter aan en toen beseften we in welke klasse deze vis zat.” De vissers bepaalden het gewicht zo nauwkeurig als hun weegschaal toeliet: “Het was 15,2 kilo en we waren uitzinnig! De Bismer weegschaal meet alleen in stappen van 100 gram, en we ronden altijd af om ervoor te zorgen dat het gewicht dat we opgeven altijd 100 procent correct is – en in geval van twijfel iets minder dan het werkelijke gewicht.”

Keiharde wind, maar het lukte toch.

Rasmus vist voor zowel Garmin als Westin. Door gebruik te maken van zijn LiveScope en PS30 kon hij precies boven de vis sturen en zijn Westin Twinteez in de kleur Black Mambo droppen. Voor deze visserij gebruikt hij de Westin W6 Vertical XH, deze hengel is lekker strak en ideaal om pelagisch mee te vissen.

 

Ruim boven het officiële wereldrecord

Het record van 15,3kg door Hannu Vesaranta. In deze foto zie je pas echt hoe bizar hoog ze gebouwd zijn in Finland. Hoe zou dat komen?

Het officiële wereldrecord staat op ‘maar’ 11,48 kg en 97 cm. Dit was een snoekbaars die gevangen was in 2016 in het Italiaanse meer Lago Maggiore. Rasmus heeft dit record werkelijk verpulverd, maar hij heeft geen record te pakken. Dit record is in handen van de Fin Hannu Vesaranta, die ook voor Westin en Garmin vist. Hij wist in 2021 een snoekbaars van 15,3 kg te vangen.

Dat snoekbaarzen überhaupt zo groot konden worden, hadden wij echt niet gedacht. Wat een gewicht bij relatief korte lengte… Het is een kwestie van tijd voordat iemand weer zo’n monster uit één van die duizenden Finse meren trekt… Klik HIER om de bizarre vissen te zien die Rasmus vangt met zijn vader.