Passief of actief op wintersnoek?

30/01/2023
Passief of actief op wintersnoek?

Wat is nou de beste manier om op wintersnoek te vissen? Passief, waarbij je heel lang op dezelfde plek blijft hangen met dood aas of kunstaas. Of ga je toch actief op zoek? Veel plekken afstruinen op zoek naar actieve vis. In dit artikel geven we de voor- en nadelen van deze manieren van vissen.

Door Team Roofmeister

Voor beide visserijen valt wat te zeggen. Wil je juist veel vangen of groot? Beide manieren hebben een aantal hele duidelijke voordelen maar ook nadelen. Het is aan jou om af te wegen wat voor jou de beste manier is op basis van je doelen.

 

Actief vissen

Als je net begint met vissen of een water nog niet goed kent, raden we je absoluut aan om actief te starten. Wanneer je actief vist, vis je veel meer water af dan wanneer je passief vist. Als je een water niet goed kent en je steekt al je tijd in één stek, dan kun je van een ontzettend koude kermis thuis komen. Leer je water dus eerst goed kennen voordat je overweegt passief te vissen op dezelfde stek.

Als er alleen maar sloten zijn, vis dan lekker actief.

Probeer dus in het begin lekker veel meters te maken op zoek naar actieve vis. Tijdens het vissen zal je zien dat je steeds meer informatie wint. Je gaat zien of merken waar de aasvis zich ongeveer ophoudt, in welke hoekjes of stukken van de sloot de meeste snoek ligt, of waar juist de grotere vissen vandaan komen. Ook al vis je actief, dan nog is het belangrijk dat je op bepaalde stekken meer tijd besteed. Duikertjes, bruggetjes en splitsingen bijvoorbeeld roepen om meer aandacht, ook als je actief vist.

Een bruggetje krijgt wat meer aandacht.

Zeker wanneer je aantallen wilt vangen, is actief vissen de beste manier. Doordat je veel water afdekt, ga je ook langs meer snoeken komen. Op deze manier ga je patronen ontdekken en soms zelfs ook specifieke delen van de dag wanneer de snoek gaat azen. Zeker in de winter kan snoek erg inactief zijn en zijn er maar korte momenten op de dag dat ze even in actie komen.

Kleine aasmomenten. Daan Pit was op de juiste plek op de juiste tijd!

Dit is ook meteen de grootste achilleshiel van het actief vissen. Je dekt wel meer water af, maar het kan dus zijn dat jij net in een aasperiode op een stek vist waar geen grote vis zwemt. Dan ga je ze ook niet vangen natuurlijk. Soms kun je ook geluk hebben en sta je net in een aasperiode wel op een goede stek waar die ene dikke meter zwemt. Soms moet je dat geluk net even hebben om een potentiele top stek te vinden.

 

Passief vissen

Passief vissen is als je het water erg goed kent soms de allerbeste manier. Snoek kan in de winter zeer geconcentreerd liggen op sommige wateren. Wanneer je tijdens het actief vissen van hetzelfde stukje een aantal snoeken vangt, zullen er hoogstwaarschijnlijk meer bij liggen. Grote kans dat dit stukken zijn waar ook veel aasvis ligt. Vind je dus een stuk waarvan je denkt of weet dat er veel snoek kan zitten. Geef het dan eens echt een aantal uur en kam het tot de vierkante centimeter af. Vang je even niets? Dat kan zomaar, de aas periodes zijn kort in de winter, het kan elk moment omslaan!

Dit kan een stek zijn waar je meer tijd in kunt steken. Een luw stukje wat grenst aan de hoofdvaart.

Het grootste nadeel van passief vissen, is dat je de verkeerde stek uitkiest. Je moet echt leren aanvoelen wanneer het het waard is om lang te blijven staan of om verder te lopen. Als beginnend visser is dit niet makkelijk, dus geef een water echt even flink de tijd en experimenteer veel met aas en stekken.

“De grote snoeken gaan echt maar heel even op een dag aan en soms zelfs helemaal niet”

Passief vissen is voor grote snoek echt het beste. De big mama’s zijn een stuk minder agressief dan de kleine snoeken. De grote snoeken gaan echt maar heel even op een dag aan en soms zelfs helemaal niet. Waar een kleine snoek in de winter nog weleens aas wilt aanvallen uit pure agressie, doet een grote snoek dat ’s winters eigenlijk niet zo snel. In de zomer en in het voorjaar zeker wel! Hoe kouder het water, hoe meer het loont om passief te vissen om het meeste uit de korte aas periodes te halen.

Hier ook weer: een plasje waarvan we wisten dat er mooie zaten. Lang wachten met dood aas werd beloond.

Voor passief vissen heb je wel een relatief grote stek nodig, denk bijvoorbeeld aan een stuk kanaal wat grenst aan groot water of een plasje wat grenst aan wat groter water, deze kun je tot de vierkante centimeter afvissen. De hele tijd dezelfde vierkante meter van een poldersloot uitgooien heeft natuurlijk geen zin… Mocht er snoek liggen op de stek, dan gaan ze je aas sowieso opmerken. Nu nog bijten…

 

Tot slot

Beide visserijen hebben dus hun voor- en nadelen. Eigenlijk zijn ze allebei super. Aantallen maken is in de winter leuk, het houdt je scherp en warm. Wanneer je echt wilt inzetten op die éne grote, dan kun je beter tijd investeren op een plek waar je ze verwacht. Als je het water niet kent, kies dan zeker voor een iets actievere manier van vissen en zoek een aantal veelbelovende stekken.

 

Veel succes met het vangen van de groenjassen! Het is niet altijd even makkelijk in de winter maar de aanhouder wint!