Vier succesvolle technieken voor de ondiepe visserij op snoekbaars

24/03/2023
Vier succesvolle technieken voor de ondiepe visserij op snoekbaars

Maart is een super maand om snoekbaars ondiep te belagen, elke roofvis eigenlijk. Een prachtige visserij maar het is niet altijd even makkelijk. Je kunt te gekke dagen hebben, maar ook met lege handen naar huis gaan. Je moet even de code kraken en met deze drie technieken kun jij heel goed snoekbaars ondiep belagen.

Door Team Roofmeister

 

Twitchbaits en jerkbaits

Dit zijn misschien wel de dodelijkste stukjes kunstaas in het voorjaar voor snoekbaars op de ondieptes. Er zijn weinig vissen zo agressief als snoekbaarzen die zich klaarmaken voor de paai. Ze mogen dan wel agressief zijn, ze gaan geen meters zwemmen. Het water is nog steeds koud en daarom is het zaak dat je nog redelijk langzaam vist of lange pauzes inlast tussen het binnen draaien.

Twitchbaits zijn misschien wel de aller beste aasjes in het voorjaar! FOTO: Martijn Leus.

Hier zit ook de kracht van twitchbaits, de actie is onvoorspelbaar en lokt echt agressie uit. Naast dit kun je ze ook echt zo lang stil laten hangen als je wilt recht voor de neus van de snoekbaars. Vaak slaan ze ook toe in het hang moment, vergeet deze dus zeker niet in te lassen. Enkele twitchbaits die je goed kunt gebruiken op de ondieptes zijn de Berkley DEX Stunna, SPRO Ikiru Twitch en als je het echt gek wilt maken de Vision Oneten van Megabass.

Tijdens snoeken in het voorjaar gebeurt het maar wat vaak dat er een snoekbaars op de jerkbait rost. FOTO: Sjoerd Beljaars.

Niet alleen twitchbaits hebben de kwaliteit om agressie uit te lokken. Ook jerkbaits bedoeld voor snoek worden maar wat vaak gegrepen door snoekbaarzen op het ondiepe. Jerkbaits kun je ook lang laten hangen zoals twitchbaits. Een langzaam geviste, redelijk kleine jerkbait gaat je ook goede resultaten opbrengen. Bijkomend voordeel is dat je ook mooie snoeken tussendoor gaat vangen!

 

Jigs

Een klassiek shadje op een loodkop blijft gewoon een van de beste manieren om snoekbaars te belagen jaar rond. Waar je in de winter best groot mag vissen, is het ons opgevallen dat het in het voorjaar best klein mag. De vis is nu echt niet meer met azen bezig, maar een kleine snack lijkt er vaak nog wel in te gaan.

De hele dag niks, een super ondiep plas openingetje gevonden en bingo! De een na de ander knalde op het shadje. FOTO: Luc de Groot.

Kies daarom eens een shadje van 8-10 cm op een loodkopje van 5-7 gram. Op deze manier geef je de snoekbaars nog wel de tijd om toe te slaan. Echter kun je nu je shadje wel wat agressiever optikken om een reactie uit te lokken. Probeer ook eens met een v-staartje te werpen! Als je deze agressief optikt met wat felle halen van de hengel schiet een v-staartje alle kanten op. Zaak is wel dat je hem heel gecontroleerd laat afzakken, het zweefmoment is super belangrijk.

 

Spinnerbaits en chatterbaits

Deze herrieschoppers zijn misschien niet de eerste aasjes waar je aan denkt, maar waarom niet? Zeker chatterbaits kun je ontzettend langzaam vissen en mooi over de bodem laten hoppen. Je kunt ook oneindig variëren met softbaits die je op de trailerhaak monteert. Deze aasjes hebben ook als eigenschap dat ze de snoekbaarzen echt irriteren.

Probeer ook eens een chatterbait als je ondiep gaat snoekbaarzen. FOTO: Molix

Dit is wat je ook wilt, ze zijn haast niet te missen door alle trillingen die ze maken. Als het water bijvoorbeeld wat troebeler is, kunnen de snoekbaarzen deze aasjes alsnog goed vinden door de herrie en eventuele flikkeringen van het chatter- of spinnerblad. Zeker het proberen waard!

 

Grote creatures

Wanneer de snoekbaarzen niet reageren op twitchbaits, jerkbaits en alle andere herrieschoppers, kun je ook voor een wat subtielere aanpak gaan. Een dikke creature bait op een Texas- of Carolina rig kan uitkomst bieden. Met deze technieken kun je zo langzaam gaan als nodig is.

Creatures blijven natuurlijk ook werken. FOTO: Tim Hakkert.

Door zo ultra langzaam te vissen, kun je een voorzichtige snoekbaars toch nog over de streep trekken. Ook kun je je aas gewoon langer in de strike zone houden, bijvoorbeeld op dat ene mosselbankje.

Er gaat niets boven de aanbeet van een snoekbaars in ondiep water zo in het voorjaar. Harder dan dat kunnen ze er haast niet op knallen. Succes allemaal!