Winde op kunstaas – Oppervlakte spektakel

17/09/2020
Winde op kunstaas – Oppervlakte spektakel

Winde, misschien wel de vreemdste vis qua gedrag van onze wateren. Roofvis? Ja en nee. Witvis? Ja en nee. We houden het er op dat het een echte opportunist is. En ja, je kunt ze op kunstaas vangen en ja… zelfs gericht. Thomas Danckaert van Hart laat het je zien 🙂

Door Thomas Danckaert

Het was weer eens warm. Dit keer was ik niet in Nederlands Limburg maar thuis in Gent. Te warm om iets te gaan doen, maar toch kriebelde het… Het waren perfecte omstandigheden om met kunstaas achter de winde aan te gaan en dan specifiek spinnertjes en kleine topwaters.

Eenvoud, maar met vangkracht.

Qua stek had ik mijn keuze al gemaakt, een plek waar ik vorig jaar al een 61 cm winde ving tijdens het baarzen met spinnertjes. Hier wilde ik een tweede kans wagen. Ik heb het hier over het kanaal Gent–Terneuzen, een lang kanaal met dieptes tot 14 meter en veel scheepvaart, industrie en hier en daar ondiepe gedeeltes. Awel, juist daar in die ondiepe gedeeltes moeten we zijn voor winde’s. De plek die ik had uitgekozen is net een metertje diep en sowieso kun je er grote snoek en baars aantreffen, maar… dus ook extreme winde’s. Met extreem bedoel ik vissen van 2 kg+ en 60 cm+.

Voor deze missie gebruikte ik de Hart Bloody Ika hengel, voorzien van een Hart Poizon Vantage 2000 met 06/00 gevlochten lijn en 1 meter 28/00 fluorocarbon. Zo’n Ika hengel is echt perfect voor dit werk met zijn 244 cm lengte en werpgewicht van 2 tot 12 gram. Overigens kun je deze hengel een echte allrounder noemen, want ik gebruik hem voor meerdere verschillende visserijen.

De eerste mocht er al zijn…

Ik begon met een spinner, een Evia spinner nr. 2, een prima formaatje om eens te polsen wat er zat. Dit model spinner is voorzien van een enkele haak met daarop een kleine twister geprikt. Deze heb ik voorzien van een dregje met daarop wat garen. Ik slechte ervaringen met een enkele haak achter de spinner.

Al na een paar worpjes meldde de eerste vis zich, een baarsje had zich vergrepen aan de spinner. Nog een baarsje volgde. Tja, ook baarzen zijn gek op die Evia spinners.  Dan, uit het niets, PATS… en de eerste dril met een winde was een feit. Ik had wat beweging gezien in de oppervlakte, had de spinner daar net over heen geplaatst en direct binnen gedraaid. Je mag ze namelijk gerust in de hogere waterlagen zoeken. Nummer 1 was binnen. Niet al te groot, maar een mooie vis…

Oef! Wat een aanbeet, wat een geweld! Wat een bak!

Ik verplaatste me naar een wat begroeider gebied aan het kanaal waar het van 6 meter diep naar een halve meter loopt. Voor dat ondiepere gedeelte had ik de Hart Helix 50 in gedachten. Dit is een topwater propeller kunstaasje van 5 cm waar de baars ook gek op is. Je kunt hem prima in de oppervlakte vissen, maar bij een spinstop zakt hij ook nog eens verleidelijk onder water.

In de VS noemen ze dit een spybait…

Al na een paar worpen een harde aanbeet met een grote kolk in het water. Wat een knal op de hengel en even een slip die ging. Wooooowwww, wat een geweld. Deze vis kwam ook nog eens 3 keer volledig uit het water tijdens de dril, nooit eerder gezien. Wat een vet gevecht.

 

En wat een winde! Echt zo’n grof gebouwde vis. Love it en meteen een blije bakkes 🙂 Dit smaakt naar meer en binnenkort zeker nog een poging wagen. Ik houd jullie op de hoogte!