Zo vis je met kunstaas in de gesloten tijd

28/04/2020
Zo vis je met kunstaas in de gesloten tijd

Nog even volhouden Roofmeisters, nog een maandje en we mogen weer knallen met kunstaas. Gelukkig hebben we alternatieven. Een daarvan is heel populair en dat is niet voor niks, het Oostvoornse Meer, geroemd vanwege de (bakken van) forellen en botten die er rondzwemmen. Hier mag je onder bepaalde restricties door blijven vissen met kunstaas.

Vanwege het corona virus is het in het weekend niet toegankelijk, doordeweeks wel. Sander Paans heeft speciaal voor jullie een handleiding gemaakt voor dit bijzondere water 🙂

Door Sander Paans

Ik heb er een beetje een haat-liefde verhouding mee, het Oostvoornse Meer. Ik ben er al heel wat keren wezen vissen,  alleen en samen met vismaten, ben ik er geweest. Ik kan me de eerste tripjes nog goed herinneren, met Alex Boom, die viste graag met kleine shadjes op een mooi onderlijn systeempje. De eerste aanbeten waren snel een feit, maar haken, dat was een ander verhaal.

Doorknallen in de gesloten tijd, dat kan op het Oostvoornse Meer op beauty’s van forellen.

Waar je moet beginnen? Zoek sowieso de kribben op, hier kun je altijd vis verwachten… De openingen tussen de kribben lijken overigens ware trekpleisters te zijn voor botten.

En zo kan ik nog wel even doorgaan over mijn frustraties op Oostvoorne, maar daar gaat dit artikel niet over. Uiteindelijk hebben we daar mooie vissen gevangen en wat een bijzonder water is het toch. Zo dicht bij de kust, onder de rook van de industrie, brak water en een super mooi bestand aan forellen. Wat te denken van een grote regenboogforel, bruine forel of beekridder, stuk voor stuk keiharde vechters en de aanbeten zijn vaak snoeihard. Vissen op het Oostvoornse Meer is gewoon een groot avontuur op zich.

 

Zo glad als een aal

In dit artikel beperk ik mij tot de visserij met de spinhengel en kunstaas vanaf de kant. Eén van de belangrijkste onderdelen van de uitrusting op Oostvoorne is een waadpak. Wadend kom je tot de betere plekken en kun je naar de vele kribben toe lopen die in het meer liggen. Hier kun je de beide kanten van de krib af tevissen, want in de ondiepe bakken aan de binnenkant van de krib zwemmen de forellen net zo goed!

Forellen zijn niet makkelijk vast te houden, lees zo glad als een aal 😛

Een niet te zware spinhengel tot zo’n 25 gram is prima voor deze kantvisserij, qua lengte zou ik de hengel niet te lang pakken. Wadend kan een lange hengel soms wat in de weg zitten en daarom kies ik voor een hengel van rond de 240 cm. Kies een niet te strakke hengel vanwege de zachte bek van de forel.

Vergeet niet dat je je op het Oostvoornse Meer ook kostelijk kunt vermaken met botten. Deze platvissen zwemmen hier volop, het zijn altijd de wat grotere exemplaren en ze zijn dol op kleine shadjes 😉

Hierop een lichte molen, Shimano 1000 of 2500 en Abu Garcia maat 20 of 30. Uiteraard kiezen we voor een dunne dyneemalijn van 10/00, hiermee houden we het beste contact met ons kunstaas. Het water in het Oostvoornse meer is kraakhelder en daarom gebruiken we een voorslag van fluorocarbon. Deze voorslag wordt minimaal een meter lang, de dikte ligt rond de 30/00, zelf gebruik ik graag de 31/00 variant van Rozemeijer.

Vismaat Robert-Paul Wolters met een bak, gevangen op een shadje in combinatie met een lichte loodkop.

Een klein schepnet meenemen is niet geheel onverstandig. Forellen zijn namelijk zo glad als een aal en moeilijk vast te houden. Tegenwoordig zijn er diverse drijvende netten te verkrijgen die ideaal zijn voor het wadend vissen. Neem deze zeker mee, het zou zonde zijn om die bak te verspelen vanwege het ontbreken van een net!

 

Met kunstaas in de gesloten tijd

Alsof ze speciaal voor het Oostvoornse Meer gemaakt zijn.

Wat het Oostvoornse meer uniek maakt is de mogelijkheid om met kunstaas te vissen in het gesloten seizoen. Dit is hier  toegestaan en dat maakt dat er veel kunstaasvissers in deze tijd hun geluk komen beproeven. Er moet wel een kleine aanpassing worden gedaan aan het kunstaas, omdat je er maar met één enkele haak mag vissen. Deze haak moet ook nog eens weerhaakloos zijn of de bestaande weerhaak moet plat geknepen zijn. Zelf gebruik ik haken van Gamakatsu, type LS-3423F, het oog op deze haak staat anders ten opzicht van normale haken. Hierdoor is het mogelijk om de haakpunt, met één splitring, omhoog of naar beneden te laten wijzen.

Kleine slanke plugjes en lepels zijn favoriet…

Het kunstaas kies ik niet te groot bij deze visserij, tussen de 7 en 10 cm is meer dan voldoende. Zelf vis ik graag met kleine plugjes, waarbij mijn voorkeur naar lang en slank uit gaat. Hier heb ik betere resultaten mee geboekt dan met bolle plugjes. Je kan er ook voor kiezen om met shads aan de gang te gaan en die met korte rukjes binnen te vissen.

Maar net zo goed ook weightless shadjes… Niet veel mensen die hier mee vissen 😉

Deze shadjes vis je met een offset haak waardoor ze in de shad vallen of je kiest een langstelige haak en laat de haakpunt er aan de onder- of bovenkant uitkomen. Vervolgens volgt er een onderlijn van 70 cm en hierboven een loodje van 3 tot 5 gram als werpgewicht. Slanke lepels zijn ook nog een goede optie om te kiezen, zeker de kleinere varianten die voor zeeforel zijn ontworpen kunnen het goed doen.

 

Controles

Respecteer de regels en je kunt hier een fantastische tijd beleven.

Nu is het Oostvoornse Meer een flinke bak met water, dus waar begin je in vredesnaam? Pak een kaartje van het meer erbij en zoek naar de plekken met de kribben, hier ga je zeker vis tegen komen. Let er wel op dat het ook een geliefde duikplek is en dat er plekken zijn waar je niet mag vissen, respecteer dat ook!

Heb je een bellyboat of kajak, dan kan dit ook zomaar je nieuwe walhalla worden.

Net als de zone die een vogelbroedplaats vormt, ook daar mogen wij niet komen. Denk ook aan de enkele en weerhaakloze haak! Er zijn controles genoeg  dus de kans is groot dat je beloond wordt bij een overtreding.

Wanneer je de regels in acht neemt kun je genieten van een uniek water dat internationaal bekend staat om zijn vissen. Een heerlijke tijd waarin wij niet in zoet water aan de slag kunnen met kunstaas en toch weer even dat gevoel willen hebben. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de andere mogelijkheden, het vliegvissen op forel of het bellyboaten/kayakken op platvis. Er is zoveel te beleven daar!