Explosieve aanbeten op topwaters!

28/06/2024
Explosieve aanbeten op topwaters!

De laatste visdag en nog steeds is het Noorse Vevang ons goed gezind. Onze hoogste verwachtingen waren al waargemaakt, maar de toegift was er niet minder om. Deze contreien staan niet bepaald bekend om de visserij met oppervlakte kunstaas, toch?! 

Hier ons liveblog van onze trip naar Vevang, Noorwegen, onder de bezielende begeleiding van Visservice:
Dag 1, krankzinnige kick off, klik HIER.
Dag 2, bizar veel soorten, klik HIER.
Dag 3, grote koolvis, klik HIER.
Dag 4, heilbot? Klik HIER.
Dag 5, honderden haaien, klik HIER.

Door Sjoerd Beljaars – Natuurlijk was de Roofmeister groep hier gisteren volledig in de ban van de haaien die die visdag gevangen werden. Tientallen, nee, honderden en ook dat is nog defensief ingeschat, op de bewuste plek wemelt het van de doornhaaien.

“Snel het avondeten naar binnen, de haaien wachten.” Wie had gedacht dat ik dit zou kunnen zeggen?

Onze John met een levensgrote doornhaai.

Uiteindelijke heeft iedereen haai gevangen!

Ook René die er eigenlijk niets van moest hebben! Respect gozer!

Meteen na het eten stapten de meesten in de boot om dit met eigen ogen te aanschouwen. Helaas, ze waren verdwenen… Nee hoor, alsof er nog meer zaten. Het water was nu ook een stuk rustiger en je kon ze nu op de bodem zien liggen, en… ze selectief vangen. Geen LiveScope nodig hier. Kwam er een kleintje achter het aas dan, dan snel binnendraaien en daarna weer op die grote mikken.  K r a n k z i n n i g !

Treffend plaatje…

Dat was de avond, daarna onze laatste visdag. Ik quote mezelf nog maar eens: “Mogen we hopen op een nog bizardere visserij? Dat is de brandende vraag!” Dat schreef ik dag 1. Elke dag heeft ons verrast en ook deze laatste dag is er een voor in de boeken.

Der Gunther met een grote poon!

Deze dag gingen Bo, Dick en ik zonder visgids op pad. Wat hebben we veel van ze geleerd en wat tof om dat dan zelf in ons uppie in de praktijk te brengen. Allereerst lonkte de koolvis. Grote koolvis. Dick had hem al bij kunnen schrijven, Bo en ik nog niet. Die gierende molenslip, krakend carbon, een snelle/agressieve visserij, wat zou dat nog gaaf zijn. Helaas, we kregen ze niet gevonden, laat staan aan de praat. 

Vis van de dag deze laatste dag, een leng voor Thomas die ruim over de 1 meter ging!

Wat een weer!

Lang hebben we het ook niet geprobeerd. Bij een steile wand in het fjord zagen we opeens een dikke plons, 100% jagende vis! Shit, ik had mijn oppervlakte pluggen thuis laten liggen, maar Dick, de reddende engel, niet! Hij had o.a. van die geweldige Xorus Asturies bij zich… De raderen draaiden. Wat nou als we op de oceaan die kliffen aanwerpen… Die ondieptes… Thomas was het eerder al gelukt…

Dick met pollak bij de steile wand waar we vis in de oppervlakte zagen jagen.

Al snel stoven we door het fjord naar de open zee. Als eerst die klif waar we op dag 1 meteen goed pollak vingen… Worp 1 niks… Worp 2? Een pollak die zich met zijn gehele lichaam uit het water schroefde. Mis… Hartkloppingen! Worp 3, halverwege een dikke kolk op de Asturie. Bam! Kromme hengel! Nee joh!!!

De klif van dag 1.

Pollak op topwaters en spectaculaire aanbeten ten top!

Daarna stek 2 van dag 1, een ondiepe plaat met overal van die taaie kelp op de bodem. Je kunt denken aan zo’n 8 tot 12 meter. Het maakte niet uit en we weten niet exact in welke waterlaag de pollak zwom, maar ze kwamen hem halen en hoe?! 1 keer zelfs meerdere pollakken die om de Asturie leken te vechten. Krankzinnig! Pollak op topwwaters!!! Dat verzin je toch niet?!

De Sandy Andy’s van Westin, met name de weedless variant kan heel wat aanbeten verduren en dat is hier echt een pré.

Alles afspoelen met zoet water, laten drogen en inpakken.

Met shads? Dat was al buitengewoon goed, maar elke dag daar nog een schepje bovenop met deze dag als summum. Alsof er nog alleen maar grote pollak (60, 70 en misschien zelfs 80 cm plus) zwom met nog meer overgave, die shads zaten nog verder weg in de bek. We zouden 17 uur terugvaren, maar ik zie ons elkaar om 15 uur nog steeds aankijken. Is het mooi geweest? Spierpijn, kapotgevreten shads, weke handen van het onthaken… Ja, meer voelt bijna beschamend.

Wat een trip, een dreamteam en geweldig begeleiding! Speciale dank aan de toppers Michiel, Jan & Chris van Visservice!

Niet te filmen? Jawel, en hoe! Bo heeft de SD kaarten volgepropt met waanzinnige beelden. Stay tuned voor spektakel dat van je scherm afspat!

 

Deze reis wordt mogelijk gemaakt door Visservice. Ook geïnteresseerd in een all-in roofvisvakantie in het visparadijs dat Noorwegen heet, klik HIER