Zo vang je grote forel en bot op het Oostvoornse Meer

14/04/2021
Zo vang je grote forel en bot op het Oostvoornse Meer

Het Oostvoornse Meer, een trekpleister voor roofvissers uit het hele land gedurende de gesloten tijd. Hier mag je in april en mei met kunstaas blijven vissen en liggen bakken van forellen en agressieve botten op de loer. Maar hoe pak je dit water aan? Wij vroegen het specialist Daniel van der Post van Westin. 

Door Daniel van der Post

Vreemd eigenlijk dat het Oostvoornse Meer met een uitstekend bestand aan diverse forel soorten niet vaker bevist wordt door menig visser. Dit brakke water, een oude afgedamde zeearm, waarin al vele jaren lang ieder jaar forellen worden uitgezet, is écht een uniek water in Nederland en zelfs voor Europese begrippen!

 

Verraderlijke zeearm

Nogmaals, we hebben het hier over een oude, verraderlijke zeearm die in de jaren 60 is afgedamd van de zee,  nog steeds zijn er op de bodem restanten van oude scheepswrakken te vinden . Het meer kenmerkt zich naast het brakke karakter ook door zijn enorme grilligheid qua structuren. Zeer steile taluds, enorm diepe stroken tot wel 40 meter!

Een uniek water onder de rook van de Europoort!

Onderwater bergjes en ondiepe stroken langs de kanten die vaak zijn omgeven door stenen dammetjes.  Deze dammetjes worden veel gebruikt door vlieg en kantvissers waarmee ze zowel de diepe als ondiepe gedeeltes goed kunnen bevissen. Om het water niet geheel te laten verzoeten wordt er zout water vanuit het naastgelegen Europoort havengebied naar binnen gepompt.

 

De do’s en don’t’s

De regenboogforel kan hier behoorlijk uit de kluiten gewassen zijn.

Bij een uniek water horen bepaalde reglementen. Zo mogen er geen gemotoriseerde voertuigen op het Oostvoornse Meer varen (ook niet elektrisch). Een roeiboot, kayak en bellyboat zijn de enige toegelaten visvaartuigen. Doordat de (regenboog)forellen worden uitgezet in bij voorkeur het najaar is hier een gesloten periode ingesteld gedurende de maand november, opdat deze nieuwe uitzet een aantal weken kan wennen en zich verspreiden in de nieuwe leefomgeving.

Gemotoriseerd (ook elektrisch) voorgestuwde vaartuigen zijn hier niet toegestaan.

Later is men naast regenboogforel ook bruine forel (beek/bron forel) gaan uitzetten echter wordt dit (bij voorkeur) hoofdzakelijk in het voorjaar gedaan.  Ondanks meerdere uitzetperiodes houdt men vast aan de gesloten periode gedurende de gehele maand november.

Naast de afwijkende gesloten periode mag er op dit water slechts met een enkele haak worden gevist zonder weerhaak. Je mag met elke kunstaassoort vissen zolang deze maar is voorzien van een enkele haak. Een dreg (treble hook) is dus geen optie en wordt gezien als drie haken, houd daar dus rekening mee!

Eigenlijk zonde dat het OVM alleen in de gesloten tijd altijd populair is. Er zwemt zoveel moois!

Het is last but not least een 100% catch en release water dus een gevangen vis dient ook weer netjes terug gezet te worden. Er mag ook niet met natuurlijk aas worden gevist op bijvoorbeeld de ruime aanwezigheid van platvis in de vorm van bot en zelfs schol.

 

Rovende platvissen

Doordat er regelmatig via een buis zoutwater vanuit de Europoort havens het Oostvoornse Meer word binnen gepompt zijn er piepkleine platvissen in het water terecht gekomen. Deze hebben het kennelijk uitstekend naar hun zin, gezien de forse aantallen en het formaat waarmee ze hier voorkomen! Deze platvissen blijken heuse rovers te zijn die zich goed aan kunstaas laten vangen. Menig bellyboat, kayakvisser vist gericht op deze platvissen en zien de forel daardoor als bijvangst.

Nog niet zo heel lang is bekend dat je er prima op botten kunt vissen met kunstaas.

Een kleine shad/twister op een jighead (werpend en verticaal) werkt uitstekend. Naarmate het voorjaar vordert komt er steeds meer groene (draad) alg op de bodem te liggen waardoor je loodkop al snel onder de groene smurrie zit. Een dropshot montage is mede daardoor een zeer veel gebruikte techniek om succesvol op de platte rovers te vissen. De platvissen kunnen zeer ondiep liggen, maar vaak zoekt men de onderwater plateau’s die tussen de 8 à 12 meter liggen. Een schol zul je niet ondiep aantreffen, deze leeft bij voorkeur wat dieper maar een bot kun je al tegenkomen op amper 30 cm water. Het zijn verrassend sterke rovers die je met licht materiaal kunt bevissen. Een hengel set up voor onze zoete baars voldoet hier prima!

 

Forel soorten

Op het Oostvoornse Meer zwemt dankzij jaarlijkse uitzettingen een mooi bestand aan diverse forel soorten rond. Sportvisserij Zuid-West Nederland en de VNV (Vereniging Nederlands Vliegvissers) maken zich hier sterk voor. Daarom is het belangrijk dat vangsten worden gemeld met een vangstenregistratie form.  Op deze manier krijgt men een goed beeld van hoe de diverse soorten/uitzettingen het doen op het OVM. Resultaten hiervan hebben al geleid tot een andere kweker, een die geen (voor consumptie gekweekte) genetisch gemanipuleerde (steriele of alleen vrouwelijke) exemplaren uitzet. Er wordt nu een mix van zowel vrouwelijke als mannelijke exemplaren uitgezet (met zuivere stamboom) die betere overlevingskansen in de natuur hebben en tevens sterker zijn.

Een Ferox trout van 57 cm. Check die waanzinnige print!

Daarnaast is ook het formaat omhoog forel opgeschroefd om te voorkomen dat ze een te makkelijk doelwit vormen voor aalscholvers. Naast regenboogforel, zit er een uitstekend bestand aan bruine forel (beekforel) die in de regel wat dieper leven en daardoor minder kans lopen om door een aalscholver te worden gepakt.

Net geen 70 cm bruine forel powerrrrr!

Daarbij komt dat deze forelsoort van nature in het algemeen Sowieso wat beter overleeft dan een regenboogforel. Naast de bruine en regenboog is er in het voorjaar van 2019 een ondersoort van de bruine forel uitgezet, de meerforel. Sommigen zullen deze soort beter kennen onder de naam Ferox trout. Een prachtige forel met grotezwarte vlekken die enigszins aan een tijgerpatroon doen denken.

 

Welk kunstaas?

Forel is te verleiden met vele soorten kunstaas waarbij de vliegvisserij met een daarbij behorende vlieg/nimf imitatie de bekendste methode is. Maar door de kunstaasvisser die van het zoete afkomt wordt vaak gebruik gemaakt van softbaits, lepels, spinners, pluggen en wobblers.

De o zo succesvolle wobblers.

Werpend vissen op forel is voor mij de leukste manier om ze te verleiden tot een aanbeet. Daarbij is het belangrijk om te weten dat we de forel in elke waterlaag kunnen tegenkomen. Op 40 meter water kun je forel vangen, maar ook in de bovenste 3 meter water.

De bruine forel lijkt altijd net wat dieper te zitten.

Forel is een echte zichtjager en dat past mooi bij het kraakheldere water van het Oostvoornse Meer. Het nieuwsgierige karakter van de forel zorgt ervoor dat ze vaak komen kijken naar je kunstaas. Zo nu en dan een versnelling of vertraging bij je binnen geviste kunstaas is zeker van meerwaarde. De wobbler is mijn persoonlijke favoriet voor de forel mede dankzij de fantastische werpeigenschappen en vooral door zijn absolute vangstkracht! Met een wobbler kun je snel veel water afvissen/ zoeken en door zijn onvoorspelbare zwemkarakter kunnen de forellen er maar moeilijk vanaf blijven.

 


Nieuwe killer

Let op, dit kunstaas gaat nog hoge ogen op gooien!

Onlangs heeft Westin-Fishing een inline versie uitgebracht van de Salty Wobbler. In deze wobbler zit een teflon buisje waardoor de lijn er vrij doorheen kan bewegen/glijden. Met dit inline systeem kan een forel niet langer het gewicht van het kunstaas gebruiken om zich te onthaken! Na het zetten van de haak zal het kunstaas weg van de vis glijden over de fluorocarbon leader. Dit zorgt voor beduidend betere vangstresultaten en heeft zich al ruimschoots bewezen!


 

Hengel en lijn keuze voor de forel

Een belangrijk aspect om succesvol forel te kunnen vangen is in eerste plaats de hengelkeuze. In tegenstelling tot het zoete waar men vaak vrij strakke hengels gebruikt met zeer veel topactie. Ben je met de forel met zijn zachte bek beter af met een zachte hengel met een (enigszins) parabolische actie. Met een zachte hengel kun je de forel veel beter sturen tijdens de dril en zal de hengel veel klappen opvangen wanneer de forel een onverwachte move maakt. Hierdoor verspil je minder vis dan wanneer je met een strakkere hengel vist.

Het blijft bijzonder om hier in alle rust te kunnen vissen. Een kilometer verder en je bevindt je in de hectiek van de Europoort industrie.

Toch hoort het wel een beetje bij deze visserij dat er vissen ontsnappen. Het zijn ware luchtacrobaten die geregeld een meter boven het water uitspringen om zich te ontdoen van de haak. Dat maakt de visserij op forel zo spectaculair, het onverwachte/ springen en natuurlijk de fantastische looks van de forellen.

Alsof je in het buitenland bent. Wauw!

Qua lijn heeft een dunne gevlochten lijn mijn voorkeur in combinatie met een fluorocarbon leader van een meter of 3! Een lange leader is wenselijk op het heldere water zodat de forel minder terughoudend is. Qua diktes van de lijnen is het vooral belangrijk om dit goed aftestemmen op je hengel en slipinstellingen van je molen!

Mooier worden ze nauwelijks 😉

Persoonlijk maak ik vanuit de kayak graag gebruik van de W4 LightStick in combinatie met een Shimano 2000/2500 serie molen 10/00 gevlochten Momoi Ryujin lijn en een fluorocarbon leader van ca. 20/00.

 

Misschien heeft dit artikel je interesse gewekt om eens een uitstapje te doen naar dit bijzondere water. Of het nou gaat om forel of de bot het is een bijzondere visserij waar je veel plezier aan kunt beleven. Ik wens een ieder heel veel plezier en wie weet tot ziens op het Oostvoornse Meer.