Zeebaars gaat los – Vissen met aas en Berkley topwaters

01/08/2019
Zeebaars gaat los – Vissen met aas en Berkley topwaters

Er zijn van die dagen die je met een gouden randje omcirkelt in je agenda. Zo’n dag die je niet snel vergeet en voorlopig in je geheugen staat gegrift. Die vrijdag ergens in de maand juni is er zo eentje. Waarom? Omdat elke rechtgeaarde sportvisser droomt van een dag waarop alles lukt. Droomt dat hij/zij ook bijzonder mooie vissen vangt op allerlei mogelijke methoden en technieken. Zo’n dag was die vrijdag.

Door Toine van Ierland

De weervoorspellingen zagen er, naarmate vrijdag naderde, niet al te best uit. Vooral de wind baarde ons zorgen. West 5 Bft  met uitschieters naar 6 is niet waar een zeebaarsvisser in het bankengebied voor de Zeeuwse– en Zuid-Hollandse kust op zit te wachten. De voorspelling van donderdag gaf de doorslag, afnemend West 5 draaiend naar Zuid 2 tot 3 Bft. Dat betekent dat er een knobbelig zeetje loopt, maar dat het in de loop van de dag steeds rustiger wordt. Gaan dus!

 

Bruin water

De wind uit Westelijke richting in de afgelopen dagen zorgt ervoor dat het kustwater er bruin uit ziet. Bruin omdat de golven in het ondiepe kustwater de bodem bereiken en tonnen zand meevoeren die het doorgaans heldere water kleuren.  Bruin water betekent voor ons zeebaarsvissers dat het vissen met kunstaas, oppervlaktepluggen, poppers en stickbaits, vrijwel niet mogelijk is. Ja, je kunt natuurlijk gooien tot je ons weegt. De beloning van je inspanningen blijft nagenoeg altijd uit. Niet gek dat je zelden jagende zeebaarzen aan de oppervlakte ziet als het water ‘bruin’ is.

Hoe donker het water ook is, altijd de zee in de gaten houden op zoek naar jagende visdiefjes en meeuwen.

Bruin water heeft echter ook grote voordelen voor het  zeebaarsvissen met aas. Vissen met zandspiering, zeepieren, tappen of zagers lukt bijzonder goed op de dagen dat er een stevige golf loopt en het water troebel is.

 

Statisch vissen

De vrijdag beginnen vismaat John Smit en ik met aas. Steekzagers welteverstaan! Grote steekzagers aan een lange  fluorocarbon onderlijn met een stevige langstelige haak. Onze vaste keuze daarbij is 40/00 Berkley’s Trilene 100% Fluorocarbon XL en Berkley’s Fusion 19TM Aberdeen hook in maat 4/0. Die haakkeuze kan je verbazen maar geloof me, in de bek van een zeebaars blijft het een minuscuul haakje.

Berkley X9, een ideale hoofdlijn voor zeebaars.

De stek die we opzoeken is een plaats waar een ondiepte, een zandbank of strekdam in de volle stroming ligt bij opkomend of afgaand water. Plaatsen waarvan je weet dat de altijd aanwezige branding voor veel reuring onder water zorgt. Plaatsen waar speldaas wordt opgestuwd. En waar garnalen en krabben de grond onder de poten wordt weggevaagd. Dat zijn de plaatsen waar zeebaarzen actief op alles jagen wat eetbaar is.

Vele zouden volgen…

De hengels die wij gebruiken voor deze vorm van zeebaarsvissen zijn van Abu Garcia. Sinds een paar seizoenen is de Hornet Stinger Plus Spin in een lengte van 2,74 meter en een werpgewicht van 20–50 gram of de 8–28 gram een vaste waarde aan boord geworden. Een perfecte combi is een Hornet met Revo Inshore Spinning 40 eveneens van Abu Garcia. Ook de nieuwe PENN Spinfisher VI 4500  misstaat zeker niet onder een Hornet Stinger. Beide combi’s zijn dan ook standaard aan boord.

Een van de werkpaardjes 🙂 De Spinfisher IV.

De nieuwe Spinfisher is een subliem apparaat. Lichter dan zijn voorganger, een perfect instelbare slip en zo goed als waterdicht. Dat laatste wil een zeevisser graag horen. Zand en zout water matchen namelijk niet met molens. De Spinfisher heeft daar geen last van. Om de zaak compleet te maken. Op de molens gebruiken we Berkley’s X9 Braid  14 of 17/00. Een super gladde, ijzersterke, soepele lijn in Fluo Green (die overigens fluo knal geel is).

De knalgele lijn is een bewuste keuze. Het bevordert de zichtbaarheid van lijn boven water enorm. Het kunnen volgen van de lijn bij een vluchtende vis is super belangrijk. Daarvoor zijn twee redenen. Je vist vaak met meerdere hengels tegelijk, dan is het wel zo handig als je goed kunt zien hoe je lijnen liggen. Zeebaarzen zijn razendsnel. Grote zeebaarzen schieten werkelijk van links naar rechts en zwemmen regelmatig tegen de stroming in, vliegensvlug richting de boot. Je lijn volgen en strak houden is dan een echte uitdaging.

 

Hengels zekeren

Statisch vissen op zeebaars is zeker niet voor mensen met hartklachten. Baarzen die in de volle stroming hun voedsel zoeken moeten razendsnel zijn.  Voorzichtig een zager, pier, krab of garnaal pakken is geen optie. Aanbeten zijn dan ook negen van de tien keer ongenadig hard!

Geloof maar dat deze units je hengel overboord kunnen trekken.

Door schade en schande ben ik een stuk wijzer geworden. Of, je houdt je hengel in de hand. Of, je plaatst je hengel in een vaste hengelsteun onder een hoek van minimaal 45 graden en je zet de slip van je molen minder strak. Een hengel los tegen de boord van de boot is gedoemd overboord te vliegen. Geloof me, dat zijn dure lessen die je dan leert! Los nog van het feit dat er een zeebaars rondzwemt met een hengel en molen in het kielzog….

 

Jackpot

Bij aankomst op de eerste stek loopt de stroming tegen de wind in over de zandbank. Een forse branding met hoge witte koppen steekt af tegen de strakblauwe lucht. Dit is wat wij graag zien. In de branding is het ieder voor zich. Alles is in beweging. Opgezweept door de stroming en het woeste water. Dit is het territorium van grote zeebaarzen die op alles jagen wat in paniek over de bodem rolt en tolt. De kans om een baars te haken op kunstaas, top water pluggen, is hier onder deze omstandigheden minimaal. Op zich is dat ook logisch. Een heksenketel van schuim, kolkend water en opgewerveld  zand ontneemt elke vis die op zicht jaagt de mogelijkheid om ook maar iets te spotten wat op een vis lijkt.

Feest in kolkende watermassa’s!

De dikke steekzagers vliegen door lucht en landen in de woeste branding.  De hengels stevig in de steunen en de lijnen strak gedraaid. Tijd om even de chaos aan boord, veroorzaakt door de ruige rit naar deze stek, te ordenen. Maar niet voor lang! Nog geen minuut in het water en beiden staan we met een kromme hengel een wild vechtende zeebaars te mennen.

Zeebaarsbakken die tot het uiterste vechten.

De slip van zowel de Inshore 40 als van de Spinfisher VI 4500 gillen het uit. Met meer geluk dan wijsheid weten we te voorkomen dat de lijnen kruisen.  Twee prachtige grote voorjaarsbaarzen vechten voor wat ze waard zijn. Mooier wordt het haast niet. Onze blikken naar elkaar spreken boekdelen, dit is het. Dit is de jackpot waar je  zo op hoopt als je een tripje plant. De vissen vechten voor wat ze waard zijn en na een aantal stevige runs kunnen beide baarzen worden geland! Prachtige, grote maar vrij slanke, zilveren vissen glijden in het net. Yes!! Dat is nog eens een start van de dag!

 

Top waters!

Yeah!!! Dit kan maar een ding betekenen!

In de uren die volgen neemt de wind met rasse schreden af. Van een stevige 5 naar een zwakke 3 Bft. De zee verliest zijn grauwbruine sluier en kleurt langzamerhand steeds meer blauw.  De sfeer aan boord was al super, maar na het spotten van een groep duikende sterntjes begint de adrenaline door de aderen te gieren. Jagende zeebaarzen in verte zorgen ervoor dat we de wereldstek van vandaag met grote spoed verlaten. Vis vangen is leuk. Zeebaarzen vangen een statische manier is al spectaculair, maar kan absoluut niet tippen aan vissen met top water pluggen op jagende zeebaars.

Niks dat kan tippen aan aanbeten op topwaters!

Tergend langzaam kruipen we dichter op het vreetfestijn dat zich op nog maar slechts 100 meter afstand afspeelt. Krijsende vogels, kolkend water en zeebaarzen die airborne gaan. Eindelijk liggen we met de boot op werpafstand van de plek des onheils.  John, op de voorkant laat een stevige stickbait, de J-Walker 120 van Berkley  vliegen. Nog voor hij de lijn strak kan draaien, buigt zijn Abu Garcia Rocksweeper  diep door. Hangen! En dat nog binnen drie seconden dat de plug het water raakt.

Love it!

Ook mijn High Jacker plug van Berkley wordt vrijwel onmiddellijk keihard gegrepen.  Dit is zo’n beetje de mooiste vorm van vissen. Dit is een droom die lang niet altijd in vervulling gaat. Zeebaarzen harken met oppervlaktepluggen! En ja! Ik weet ook wel dat als je eenmaal in zo’n feeding frenzy belandt, uit pure voedselnijd, elk op een visje lijkend kunstaas, gepakt wordt. Maar neem van mij aan dat de kick die je krijgt van het zien van de aanbeet op bijvoorbeeld een  Bullet Pop van Berkley zo ongelofelijk lekker is, daar kan bijna niets tegen op. Bijna! Ik kan nog wel iets noemen wat ik nog lekkerder vind…..