Zo vang je veel snoek in weinig tijd vanaf de kant

07/10/2022
Zo vang je veel snoek in weinig tijd vanaf de kant

Wat hebben we een zomer gehad… Inmiddels is de temperatuur voor het eerst richting de 15 graden gedaald. Er valt weer regen en het begint wat te waaien. Dit is het moment dat de gedachten weer beginnen te verschuiven van zeebaars naar vooral de snoek! 

Door Sander Paans

Momenteel is het zo dat ik veel minder tijd aan mijn hobby kan besteden in vergelijking met vroeger. Een baan, druk gezinsleven en andere ‘verplichtingen’ zorgen ervoor dat het op dit moment niet anders is. Daarom probeer ik de laatste jaren snel een of twee uurtjes te vissen en dan weer verder te gaan in de waan van de dag. Het meeste maken van weinig tijd is hoe het nu te werk gaat.

Even snel die aanbeet uitlokken en weer verder gaan met je dag!

Heerlijk is dat toch wel, je bent er even uit, een frisse neus en als het goed is vieze handen. Helaas roept daarna de plicht weer. Maar dat wel met in de herinnering die mooie 80+ snoek die voor mijn voeten op het kunstaas klapte. Dat zorgt dan weer voor een kleine glimlach op het gezicht!

 

De essentials

Tijdens die korte sessie hoef je natuurlijk niet veel mee te nemen. Ik bedenk van tevoren vaak waar ik die dag mee wil gaan vissen. Is dat een nieuw aasje wat ik nog niet heb uitgeprobeerd of wat meer de kans wil geven? Of ga ik voor het oude en vertrouwde waarvan ik zeker weet dat ik er een aanbeet op krijg. Veel neem ik in ieder geval niet mee en wat er precies in mijn schoudertas zit, laat ik jullie zien.

De kinderen gaan soms ook gezellig even mee als er weinig tijd is!

In die paar korte uurtjes heb je niet veel nodig, in ieder geval geen zware tassen. Soms zie ik vissers langs de waterkant lopen met uitrustingen die niet misstaan tijdens een dag vissen vanaf de boot. Ik heb zelf al enkele jaren dezelfde schoudertas en deze bevalt mij prima. Ik kan er een of twee kunstaasdoosjes in kwijt, niet te groot en verder nog wat andere belangrijke zaken. Om te beginnen met de belangrijke zaken, zitten de volgende attributen altijd in mijn tas en zouden eigenlijk verplicht moeten zijn voor iedere roofvisser.

  • Onthaaktang (puntbekmodel, geen ouderwetse arterietang)
  • Een goede en deugdelijke kniptang die zonder problemen een dreg of splitring door knipt.
  • Drie nieuwe onderlijntjes.
  • Een kunstaasredder, zonde als je dure aasje vast zit en je hem niet meer los krijgt.
  • Een meetlint, mocht je de vis van je leven eraan krijgen!
  • Een goed dyneema schaartje.
  • Een oude doek en/of een paar pleisters. Snoeken blijven toch lastpakken op sommige momenten.
  • Een flesje water en wat kleins te eten.

Een kleine schoudertas met daarin wat essentiële hulpmiddelen die eigenlijk verplicht moeten zijn voor iedere roofvisser.

De laatste tijd zet ik mijn tangen vast met een soort koord dat vast zit aan mijn tas. Dit heet ook wel een Quick Connect Lanyard. Hierdoor voorkom ik dat mijn tang uit mijn tas valt of na het onthaken blijft liggen en ik hem kwijt raak, een simpele maar effectieve toevoeging!

 

Kunstaas keuzes

Tijdens zo’n korte sessie pak ik niet veel kunstaasjes mee, soms maar 3 of 4 stuks. Zeker als ik een nieuw (prototype) aasje wil uitproberen en de tijd gunnen, dan kies ik er wel eens voor om alleen dat aasje mee te nemen. Ik leer op die manier de werking kennen en dwing mezelf om het maximale eruit te halen. Soms maak je dan wel eens de verkeerde keuze, maar daar leer je ook weer van. Voordat de visdag begint, maak ik een selectie van het soort kunstaas dat ik mee wil nemen en afhankelijk daarvan kies ik ook de hengel erbij.

Gewoon altijd een hengeltje in de kofferbak hebben, creëert ook weer mogelijkheden.

Ik vis tijdens deze korte sessies graag met een iets langere spinhengel die niet te hard is, de hengel die ik hiervoor gebruik is de Rozemeijer Spin-it 250. Met een iets langere hengel kan ik mijn aas wat beter sturen langs obstakels in het water en daarbij vind ik de actie van de hengel veel fijner dan een kortere (jerkbait) stok. Die laatste is veel harder en naar mijn idee los ik hierdoor ook meer snoeken in de kleinere polder- en stadsslootjes waarbij je toch op korte afstanden vist. Wil niet zeggen dat ik daar nooit met jerkbaits vis, zeker aan het einde van het seizoen kan dat zeer lucratief zijn, maar voor die tijd kies ik toch andere aasjes.

Vergeet ook zeker je lepels niet, ik vind ze zwaar onderschat.

Ik neem bij het vissen met de spinhengel niet te groot aas mee, denk aan spinners, lepels(!), shads tot een centimeter of 15, een chatterbait, plugjes tot zo’n 12 cm, alles moet passen in dat ene kleine kunstaasdoosje wat ik bij heb. Op onderstaande foto zomaar een kleine collectie van kunstaas wat ik graag meeneem.

Een collectie van kunstaas wat ik graag meeneem.

Die korte sessie voor of na het werk of school kunnen echt heel interessant zijn. Aangezien je niet zoveel tijd hebt, vis je geconcentreerder en scherper, omdat je iedere aanbeet wilt verzilveren in die korte tijd. Op deze manier kun je ook meerdere stekken in korte tijd bezoeken en leren waar de vis zich ophoudt tijdens een bepaalde periode van het jaar. Leg een hengeltje in de kofferbak van je auto of zet hem klaar in de schuur en als je even een uurtje hebt, pak hem dan snel. Succes!

 

Niet iedereen heeft evenveel tijd om onze geliefde hobby te beoefenen, op deze manieren kun jij het meeste maken van weinig tijd! Check ook even Sanders Instagram voor leuke foto’s van korte sessies!