Zorgen om de hengelsport & echtgenote vangt eerste metersnoek op jerkbait

05/05/2023
Zorgen om de hengelsport & echtgenote vangt eerste metersnoek op jerkbait

In deze rubriek hebben we een aantal vissers onder andere gevraagd wat hun hoogte- en dieptepunten waren van afgelopen seizoen en wat ze in de gesloten tijd zoal gaan doen. Dit keer de beurt aan Jouke Jansma van Daiwa!

 

Roofmeister> Wat was het absolute hoogtepunt van afgelopen seizoen?

Er waren tijdens het afgelopen seizoen vele hoogtepunten. Meer tijd om te vissen betekent ook meer dingen uitproberen of juist weer technieken waar je niet meer aan toekwam oppakken. Zoals ik al zei, waren er vele memorabele momenten. Om er een paar te noemen: de metersnoek van mijn echtgenote Annamarie op een jerkbait, een gidsdag met heel veel grote snoekbaarzen, heel veel grote vissen die we vingen op vergeten stekken en een dagje hardcore roofblei vissen met Lodewijk Harmeling, noem maar op…

Een metersnoek voor mijn echtgenote op een jerkbait, fantastisch!

Als er echt een uitgepikt moet worden is dat wellicht de prachtige zeeforel, die ik ving op dezelfde stek als waar ik dat twintig jaar geleden deed en bovendien met hetzelfde PAKO-lepeltje van toen…

Misschien wel een van mijn absolute hoogtepunten was deze zeeforel.

 

Roofmeister> En wat was het absolute dieptepunt van afgelopen seizoen?

Wat mij betreft waren er qua vissen geen echte dieptepunten. Een dag waarop het wat minder loopt kan juist ook heel leerzaam zijn. Soms vallen de vangsten wat tegen, maar die vallen weg tegen de dagen die meevallen. Een dag op het water kan nooit een dieptepunt zijn toch?

Een dag op het water is nooit een dieptepunt toch? Zeker niet als je moeder natuur kunt aanschouwen.

Het dieptepunt vind ik wel de ontwikkeling van de dreiging van het verbieden van sportvissen in bepaalde steden. Men heeft hier en daar binnen de politiek de steun van de dierenpartij nodig en dan zijn de hengelsporters meestal het wisselgeld. En denk nou niet dat het meevalt, want ze zijn in alle provincies druk bezig. Er is niet voor niks een specifieke Facebookpagina Hengelsport Alarm opgezet om de dreiging voortijdig te signaleren. De volgende keer dus gewoon wel allemaal naar de stembus…

 

Roofmeister> Wat was je nummer één kunstaasje van het afgelopen seizoen?

Door mijn gasten en door mijzelf is goed gevangen op de Prorex Duckfin shad.

Ik vis gedurende een seizoen op veel vissoorten met diverse technieken. Met mijn gasten wordt het vaak verticalen of werpen op snoekbaars. Tijdens het afgelopen seizoen zijn er zowel door mijn gasten als door mijzelf heel erg veel grote vissen gevangen op de Daiwa Prorex Duckfin shad. Met name de 12,5 cm versie deed het erg goed. Ik heb er naast snoekbaars ook grote snoek, roofblei en meerval op gevangen. Voor het snoekvissen was de Lazy Shad, samen met de Lazy Jerk onverslaanbaar.

De 12,5 cm deed het goed…

 

Roofmeister> Hoe ga je nu de gesloten tijd doorbrengen?

Dat is in eerste instantie de tijd waarin alle materialen worden nagekeken en waar nodig vervangen. De buitenboordmotor krijgt een onderhoudsbeurt en de boot een grote schoonmaakbeurt. Daarnaast de nodige klusjes in de tuin en rondom het huis en af en toe eens een fietstochtje in de buurt of verder weg.

Er staat nog een weekje Denemarken op de planning waar ik af en toe ga vissen op zeeforel.

Verder staat er nog een weekje Denemarken op de rol (fietsen en af en toe zeeforelvissen) en een week snoekvissen in Zweden met de vaste ploeg. Dit jaar nemen we een kijkje op Foxen. Dan kan daarna de voorbereiding voor de seizoenopening beginnen.

 

Roofmeister> Wat zijn de ambities voor het komende seizoen?

We willen het komend seizoen nog meer gaan werpen. Niet alleen op de rivier, maar ook gericht op forse snoekbaarzen in de relatief ondiepe Friese wateren. We hebben er al veel gevangen, maar het kan altijd beter.

Meer gaan werpen op deze Friese dames staat op de planning!

Daarnaast is er vast wel weer een vergeten stek of nieuwe techniek die naar boven komt. We gaan in ieder geval genieten van elke dag op het water. Bovendien wil ik iedere gast helpen om een volgende stap te maken in zijn visserij of techniek….

 

Thanks voor de antwoorden Jouke! Volg deze baas ook even op zijn Instagram voor leuke updates.