4 kunstaas toppers van Rapala voor snoek

01/02/2022
4 kunstaas toppers van Rapala voor snoek

Rapala is misschien wel een van de meest bekende kunstaas merken ter wereld. Wie is er vroeger niet begonnen met het vissen op snoek met Rapala plugjes? Ze zijn zeker niet gestopt en maken nog steeds pluggen van hoge kwaliteit. Lees hier over 4 absolute toppers van Rapala voor het vissen op snoek.

 

De absolute classic> Rapala Super Shad Rap

De Super Shad Rap, die mag je met recht een klassieker noemen…

Zoals snoekicoon Sean Wit ooit mooi zei: ‘vroeger keken ze je met grote ogen aan en vroegen je of je op haaien ging vissen.’ Dat werd er gezegd als je flink wat jaren terug ging vissen met deze plug. Wat zijn de tijden veranderd… Waar vroeger deze plug van 14 cm al heel wat was, is een stuk rubber van 30 cm nu ‘peanuts’. Deze plug is een prachtige allrounder en met zijn rollende actie is deze zowel werpend als trollend menig snoek de baas geweest. Met een gewicht van 45 gram en een diepgang van 1,5 tot 2,7 meter is deze plug van zowel kant als boot goed te vissen.

Als het super traag moet> Rapala X-Rap Peto 

Ultra traag of wat sneller over de planten, de Peto kan het allemaal.

De Rapala X-Rap Peto combineert de reeds bewezen Rapala X-Rap constructie met een softtail. De Peto heeft een rollende actie en een schoepstaart die flink wat vibraties afgeeft. Doordat er geen duiklip op zit en een relatief flinke schoepstaart, zal dit stukje kunstaas niet dieper lopen dan 0,5 – 1 meter. Dit maakt dit aasje meer dan geschikt voor het ultra traag vissen als het water koud is. Natuurlijk hoeft het helemaal niet per se koud te zijn om dit aas in te zetten! Ook in de zomer boven de planten weet deze topper menig snoek te triggeren. Deze hybride wordt in zowel 14 cm als 20 cm versies gemaakt met een gewicht van respectievelijk 39 gram en 83 gram.

De polder legende> Rapala Jointed

Net een nerveus aasvisje…

Een van de pluggen die elke visser wel in zijn of haar tacklebox heeft gehad, is de Rapala Jointed. Klein, zenuwachtig en ondiep lopend. Dit plugje imiteert een nerveus aasvisje en is perfect voor het struinen in de polder. Ze worden al gemaakt vanaf 7 cm en 4 gram tot en met 13 cm en 19 gram. De grote uitvoering is zeker ook trollend de moeite waard om te proberen, mits genoeg lijn kan deze plug toch nog een diepte halen van rond de 4 meter. Laat hem maar eens op een zomeravondje op de rivier over de stenen heen stuiteren. Je zult zien dat alle rovers komen kijken!

De innovatieve jerkbait> Rapala X-Rap Haku

Achterop zie je het rode ringetje die de hele rig op zijn plaats houdt…

Sinds een aantal jaar is Rapala ook met een jerkbait gekomen met een wel heel bijzondere eigenschap. De jerkbait zelf laat los van de takel met dreggen en kan vrij over de lijn heen schuiven na het haken van een vis. Zo kan de vis het aas niet gebruiken als hefboom om zichzelf van de haken te ontdoen en zo zit de jerkbait zelf niet in de weg als de vis wat dieper gehaakt zit. Winst voor jou en winst voor de vis. Met een lengte van 14 cm en een gewicht van 74 gram is dit een perfect allround jerkbaitje om te vissen van zowel kant als boot!

Rapala heeft dus de nodige klassiekers zoals de Super Shad Rap en de Jointed, maar ze blijven ook zeker vernieuwen zoals te zien is bij de Peto en de Haku. Misschien zijn dit zelfs klassiekers in wording? Benieuwd naar meer kunstaas en artikelen van Rapala? Klik dan HIER.