5 top ‘DICHTBIJ’-bestemmingen voor marlijnen – Tom’s Catch

07/03/2019
5 top ‘DICHTBIJ’-bestemmingen voor marlijnen – Tom’s Catch

Wie aan marlijn vissen denkt, denkt meteen aan de tropen, witte stranden en palmbomen. In Mauritius, Hawaï, Dominicaanse Republiek of Mexico kun je uiteraard veel en grote marlijn vangen. Maar voor het marlijn vissen, hoef je echter helemaal niet zo ver weg. Hier zijn 5 top bestemmingen om te big game vissen op marlijn, en… niet ver van huis.

Canarische Eilanden 

Dankzij het heerlijke klimaat kan je heel het jaar op de Canarische Eilanden terecht voor je zonvakantie, strand, zee en natuurlijk ook om te vissen. Het big game vissen op de Canarische Eilanden begint eind mei, dan komen de eerste marlijnen tevoorschijn. De warme stromingen in de Atlantische Oceaan vloeien van Zuidwest naar Noordoost. Ze botsen het eerst op La Gomera en kort daarna op Tenerife en Gran Canaria.

Big gamen kan dichterbij dan je denkt 🙂

In de late zomer bereikt deze warme stroming Fuerteventura en Lanzarote  Hierdoor zijn de piekmaanden voor het marlijn vissen op de Canarische Eilanden achtereenvolgens eind mei, juni en juli op La Gomera; juli, augustus en begin september op Tenerife en Gran Canaria; en september, oktober en begin november op Lanzarote en Fuerteventura. Maar zoals we allemaal weten is vissen geen wetenschap en is het perfect mogelijk om buiten deze piekmaanden een marlijn te vangen. Het zou niet de eerste keer zijn dat in december een joekel gehaakt wordt. Klik HIER.

 


 

Kaapverdië

Kaapverdië is voor velen dé marlin-destination bij uitstek. Het aantal marlijnen dat hier gemiddeld gevangen worden is niet te vergelijken met andere bestemmingen. Vissen op Kaapverdië kan 365 dagen per jaar. Wahoo, dorado en tonijn kan elke dag slepend gevangen worden en op de bodem worden allerlei soorten rif- en rotssoorten gevangen. De piek van het seizoen is april tot begin juli, maar dit hangt van vele factoren zoals de stroming, watertemperatuur, wind, aasvis enz af.

Heavy duty gear voor dito roofvissen 😛

Van juli tot november kan het marlijn vissen minder constant zijn dan in de lente, maar de kans om blauwe marlijn te vangen is nog steeds groot. Deze maanden combineren we het marlijn vissen ook met het jigging. De kalmere weersomstandigheden laten toe om bijvoorbeeld de noordelijke gebieden te bevissen.

 


 

Madeira 

Het vissen op Madeira is wat ons betreft de leukste activiteit van het eiland. Sportvissers kennen dit eiland vooral voor het marlijn vissen en het tonijn vissen. Madeira staat wereldwijd bekend voor het big game vissen op marlijn. Op zeer korte afstand van de haven zijn er al grote dieptes die perfect zijn voor het big game vissen. Meestal wordt het aas net na het verlaten van de haven al te water gelaten! Deze geweldige roofvis, die hier meer dan 600 kg zwaar kan worden, bezoekt Madeira van juni tot september. De prestigieuze Big Game toernooien op Madeira worden over het algemeen in juni en juli gehouden.

Vastgegespt in een gevechtsstoel.

 


 

Azoren

De diepe geulen tussen de eilanden, de zeestromingen van de immense Atlantische Oceaan en de overvloed aan spectaculaire roofvissen zoals marlijn, tonijn en haai zorgen ervoor dat de Azoren tot één van de spectaculairste sportvislocaties ter wereld beschouwd kan worden. Hoewel je in principe heel het jaar door kan vissen op de Azoren, is de beste periode de zomer omdat het weer dan rustiger is.

Witte marlijn, nog zo’n beauty!

In juli (wanneer de temperatuur van het water 22 graden bereikt), komt de blauwe marlijn uit het zuiden om zich in de zomer te voeden met de overvloedige scholen van sardines, ansjovis, makreel en horsmakreel. De Azoren zijn beroemd om de enorme blauwe marlijn met een zeer hoog gemiddeld gewicht van rond de 230 kg. Het grootste exemplaar dat is gevangen in deze wateren tot op heden woog bijna 600 kg.

 


 

 

Blauwe marlijn voor de kust van de Algarve.

Algarve in Portugal

De Algarve ligt in het zuiden van Portugal en laat zich goed lenen voor een zonvakantie. Duizenden vissers komen om te big game vissen op marlijn en tonijn. De grote blauwe marlijn concentreert zich tussen juli en november in het visgebied Picos. De zeebodem stijgt hier van 1.000 meter diepte naar ‘slechts’ 260 meter! Deze onderzeebergen zorgen voor een stevige opwaartse stroming waar sardine en makreel gek op is. Tussen juli en november is dit de place to be voor blauwe marlijn, witte marlijn, zwaardvis, tonijn en haai. Vergeleken met de Canarische Eilanden en Madeira zit hier misschien minder marlijn, maar de exemplaren zijn hier behoorlijk zwaarder. Klik HIER.