Finesse to the max – Rico Stougie over zijn verfijnde visserij

09/11/2018
Finesse to the max – Rico Stougie over zijn verfijnde visserij

Ultralight vissen, finesse technieken… Termen die je in de hedendaagse roofvisserij vaak voorbij hoort komen. Zeker binnen de streetfishing scene zijn dit algemene termen. Vandaag neem ik jullie mee in mijn specialisme, namelijk Baitfinesse…

Door Rico Stougie

Anders als anders, maar zeer effectief…

Ik hoor jullie denken; Baitfinesse, waar heb je het over? Bait Finesse System, ook wel BFS genoemd, is een techniek die ontstaan is in de Japanse blackbass visserij. Met de standaard setups begonnen ze op den duur minder te vangen, dus zijn ze gaan verfijnen. Kleiner kunstaas, lichtere lijnen en hengels. Maar de reels die ze hier doorgaans voor gebruikten, konden deze lichte aasjes niet goed wegzetten. Dus ook werden de reels verfijnd. Ze merkten dat ze met een baitfinesse setup al gauw weer meer vingen, juist door een kleinere en lichtere aasaanbieding…

Dit werd al vrij snel opgepikt door de forelvissers in Japan die gewend waren met ultralichte spinhengeltjes de forel te belagen in de vele bergstroompjes die Japan rijk is. Hierin is het BFS eigenlijk ontwikkeld tot wat het vandaag de dag is.

BFS, niet alleen in Japan goed voor mooie forellen…

Maar blackbass, forel? Is die techniek dan alleen geschikt voor deze rovers? Nope, ook voor onze Nederlandse rovers is deze aanpak erg effectief! Er zijn voor mij meerdere factoren waarom ik een baitcasting setup verkies boven een spinsetup.

Een ultralichte baitcasthengel is in de meeste gevallen heel anders opgebouwd ten opzichte van een spinhengel in een vergelijkbare werpklasse. Net ff iets parabolischer, wat meer oogjes erop, maar vooral ook fast action. De meeste spinhengels zijn dan toch vaak (niet altijd!) meer richting medium-fast of medium..

Bovendien ligt een goed uitgebalanceerde baitcast setup incl de reel ontzettend prettig in de hand! Bijkomend voordeel is dat je maar 1 hand nodig hebt om je worp te kunnen maken. Erg handig als je bijvoorbeeld in een duikertje of ergens anders onder wilt gooien… je hoeft niet eerst je lijn te pakken, beugel open te doen en en dan pas je worp te maken…

Met een baitcaster ben je qua snelheid in het voordeel. 

Gewoon klik en klaar! Zo kan je dus ook sneller en dus effectiever een spot uitkammen op zoek naar die dikke baars…Want dat is de vis waar ik met deze visserij naar op zoek ben gegaan, dikke stadsbaarzen.. Je kent ze wel, van die donkere baarzen… Vaak karakteristiek door krassen en beschadigingen, echte straatvechters… We love it!

Die donkere baarzen, straatvechters…

De stekken waar ik deze baarzen vind, zijn doorgaans ingangen van kleine haventjes, zijtakjes van de rivier en bruggen met donkere duikers. Doordat er vaak veel zandschepen door de rivier komen, is het water in dit soort zijtakken altijd wel in beweging.. de schepen zuigen constant het water weg en daarna komt het weer keihard terug. In deze periode van het jaar stikt het er van de aasvisjes en deze komen keer op keer in de problemen in de het kolkende water rondom de bruggen en steigers. Regelmatig zie je grote flanken door de stroming heen flitsen en dan weet je gewoon dat je daar moet zijn!

Het is ondanks de vaak goede omstandigheden wel echt een momentenvisserij. Het is heus niet zo dat je ze altijd vangt. Maar als ze er zitten, maak dan je borst maar nat!

Zelfs die kleinere baarzen kunnen een grote muil opzetten. 

Hoe ziet mijn setup eruit? Ik gebruik voor deze visserij 2 verschillende sets. Set 1 bestaat uit een Majorcraft Benkei 652UL-BF met hierop een Daiwa Tatula 100HSL. Deze reel heb ik zelf aangepast met een ondiepere lichtgewicht spoel en andere lagers zodat ik hiermee nu ook lichtgewicht kunstaas moeiteloos wegzet. Op de spoel ligt een 6/00 gevlochten hoofdlijn. Deze setup gebruik ik vooral op ietsjes dieper water.

Set 2 bestaat uit een Royal Spirit Dagger 562UL met hierop een Revo LTX-BF8 van Abu Garcia. Deze reel is speciaal ontwikkeld voor deze visserij. Op de spoel zit een 18/00 fluorocarbon hoofdlijn. Dit is echt mijn favo setup om de dikke stadsbaarzen te belagen. Met deze setup kan ik aasjes wegzetten vanaf 2!!! gram..

Mijn twee set ups, links de Abu-Royal Spirit set-up. 

Omdat ik heb gemerkt dat de baars zich echt op de kleine aasvisjes richt, ben ik dus op zoek geweest naar softbaits die hier het dichtste bij in de buurt kwamen. Ik vond het perfecte slachtoffer in de Dropshot Minnow van Berkley! Een bijna perfecte imitatie van een aasvisje en ook erg duurzaam! Deze vis ik op een 2 of 3 grams loodkopje om zo het shadje te laten dwarrelen en dartelen in de stroming… Juist door dit effect klappen de grotere baarzen er vol op!

Finesse to the max. 

Terugkomend op mijn setup; de reden dat ik zo licht vis en met een fluorocarbon hoofdlijn is vanwege het feit dat baars en zeker die grotere baarzen vrij zachte bekken hebben… Ze vechten als leeuwen en het lichte materiaal vangt alle klappen van een kopschuddende baars perfect op. Dat kleine beetje rek in de hoofdlijn beschouw ik absoluut niet als nadelig. Eerder als pluspunt, aangezien ik geen extra knoop nodig heb tussen leader en hoofdlijn…

Ik heb hier juist een situatie beschreven voor iets wat voor mij ontzettend goed werkt, maar er zullen op jouw thuiswater ook ongetwijfeld soortgelijke stekken en situaties zijn! Een BFS setup kun je al aanschaffen vanaf ongeveer 110 euro (reel incl hengel). Mocht je er meer over willen weten, benader mij dan gerust via social media en ik kan je er alles over vertellen!

Rico Stougie

Klik HIER voor de FB-pagina van Rico