Nu moet je op rivier snoekbaars vissen – Luc legt uit hoe!

01/02/2023
Nu moet je op rivier snoekbaars vissen – Luc legt uit hoe!

Voor de één is een overstroomde, troebele rivier een regelrechte nachtmerrie, voor de ander is het een paradijs. Snoekbaarzen zijn met deze omstandigheden super goed te vangen en het zijn zeker geen kleintjes die je kunt vangen. Now is the time!

Door Luc de Groot

Het vissen op een troebele rivier kan ontzettend leuk zijn, maar ook uitdagend. De stekken waar je normaal snoekbaarzen vangt, zullen waarschijnlijk geen beet opleveren. Tenminste, dat is als je überhaupt de boot kunt controleren op die stekken. Maar hoe moet dat nu in die harde stroming en het troebele water?

 

Waar moet je zoeken?

Het vissen op snoekbaars op een troebele rivier die snel stroomt betekent meters maken en veel verkassen. De stekken zijn over het algemeen klein. Hoe troebeler het water, hoe ondieper de snoekbaars komt. Zeker met keiharde stroming komen ze super ondiep, denk aan 1-2 meter diep maximaal.

Je kunt super ondiep plaatjes van vissen vangen in deze omstandigheden zoals mijn maat Gijs de Haan dit weekend deed.

Dit zou je niet meteen denken in de winter maar het is ergens ontzettend logisch. Vissen willen geen kostbare energie verspelen, dus ze trekken allemaal richting structuur of ondiep water waar de stroming minder hard is. Zoek daarom naar oeverzones met onderbrekingen en een mooi stroomnaadje met daarnaast langzaam stromend of zelfs stilstaand water. Grote kans dat hier een aantal snoekbaarzen klaar liggen.

Schoolvoorbeeld van een potentiële stek op een troebele rivier. Een krib waar de stroming langs raast, links zie je kalm water, daar moet je wezen.

De ondiepe plaat middenin een kribvak kan ook mooi wat vis opleveren. Het belangrijkste is dat je logisch nadenkt of het veel energie kost voor snoekbaarzen om er te blijven liggen. Vaak weet je al na één of twee drifts of er vis ligt ja of nee. Vaak zijn ze super opportunistisch in deze omstandigheden en regelmatig zul je in de eerste drift beet krijgen als er actieve vis ligt. Zo niet, ga dan vooral verder, je moet ze echt zoeken.

Een mooi naadje gevonden met veel steen op de bodem en het was direct raak.

Je fishfinder kan helpen in deze omstandigheden, niet per se om vis te vinden, maar om stenen te vinden waar ze achter kunnen schuilen. Je kunt zeker wat vis zien liggen met de Raymarine Element, het is me opgevallen dat ik op ondiep water alsnog goed beeld krijg. Echter liggen de snoekbaarzen vaak tussen de stenen en dan zie je ze echt niet meer. Het meeste werk zul je uiteindelijk toch met je verstand moeten doen. Belangrijk is dat je goed kijkt naar het water, hoe staat de stroming en waar is deze minder sterk om goed te kunnen vissen.

De Raymarine Element geeft ook op ondiep water super beeld. Check deze dikke snoek op de DownVision!

De fishfinder is enkel een hulpmiddel en zeker niet de belangrijkste factor bij de visserij op het ondiepe op snoekbaars. Echter kun je soms wel net even die extra vis spotten of een aantal bij elkaar. Dan weet je of je wat naar links of rechts moet opschuiven. Dit weekend heb ik op deze manier een leuk snoekje weten te vangen. Puur omdat ik hem zag liggen op de SideVision kon ik mijn shad precies goed positioneren.

Links op de SideVision een snoekje, even later haakte ik hem, de dril van deze vis zie je links boven op de 2D scan!

 

Hoe ga je te werk?

Nu je stekken hebt gevonden, is het tijd om ze aan te vissen. Dit kun je verticalend doen of werpend. In mijn ervaring is verticalen echt effectiever. Je kunt preciezer vissen en ook langzamer. Met werpen kom je snel vast, door de stroming komt je shad super langzaam op de grond en vaak voordat je het door hebt, zit je alweer tussen de stenen. Met verticalen heb je hierover meer controle en kun je je shad te allen tijde in de strike zone houden, dichtbij de bodem.

Verticalen heeft echt mijn voorkeur omdat je optimale controle over je shad hebt.

Door het troebele en hard stromende water liggen ze strak tegen de bodem. Verticalend kun je mooi 5-10 cm boven de bodem blijven door super langzaam tegen de stroming in te varen. Met werpen tik je de shad al gauw te hoog op en gaat je shad te snel voorbij. Je moet ze echt de tijd geven om je aas te vinden.

 

De setup

Wanneer je vist op een troebele rivier die hard stroomt, kun je knalharde aanbeten verwachten en gemiddeld knappe vissen. Hier moet je materiaal ook op aangepast zijn. Door de stroming heb je sowieso al zware loodkoppen nodig van 40-50 gram. Dit moet zo zwaar omdat je met groter kunstaas vist en kort bij de boot wilt blijven om vast zitten te voorkomen en kort bij de boot heb je optimale controle.

De meeste vissen die je vangt zijn gemiddeld toch echt wel boven de 60cm. De vis op de foto is een van de kleinere die we hadden.

In troebel water moet je het de snoekbaars zo makkelijk mogelijk maken. Een grote shad geeft veel trillingen, zeker in de harde stroming komt deze tergend langzaam voorbij, maar maakt wel extreem veel commotie, dit is killing!

Lekker herrie schoppen met fel en groot kunstaas. Maak het ze makkelijk!

Dit soort kunstaas is aan de normale verticaal hengel niet prettig te vissen. Ook moet je flink druk op de vis kunnen zetten want ze gebruiken graag de stroming om je tegen te werken. Zelf vis ik graag met een baitcaster tot een gram of 60. Een baitcaster gebruik ik omdat ik dan één hand nodig heb voor het vissen en daardoor de ander vrij heb voor het sturen. Controle is alles. Zelf vis ik met de Westin Powerstrike serie, deze is mooi strak in de blank, maar heeft wel topactie om de klappen recht onder de top goed op te vangen.

De Westin Powerstrike hengels zijn ontzettend goed voor dit werk.

Ook vis ik met een baitcaster om de druk op mijn pols te minimaliseren. Zo’n grote zware shad geeft flink wat weerstand en met een baitcaster kun je de kont van de hengel mooi langs je ellenboog houden zodat niet alle kracht op je pols komt. Zo heb je de hengel altijd stevig vast en kun je echt hard haak zetten bij aanbeten en geloof me, die zijn hard! Als laatste is het ook is het wel lekker dat je makkelijk met dikke handschoenen kunt vissen met deze setup, wel zo prettig als het zo waterkoud is ;).

 

De rivieren zijn nog troebel as we speak en stromen nog flink, de ideale omstandigheden voor mooie snoekbaarzen. Dus doe er je voordeel mee en probeer het eens uit! Volg Luc ook even op Instagram voor meer foto’s! Succes allemaal!