Vliegvissen op MEGA snoek – Zo vangt Christian Drost de monsters

31/05/2021
Vliegvissen op MEGA snoek – Zo vangt Christian Drost de monsters

In mijn vorige artikel (klik HIER) schreef ik over de elektronica die ik gebruik om vis te lokaliseren, maar ook te vangen. In dit artikel ga ik wat dieper in op de algemene technieken die gebruikt kunnen worden om tot die resultaten te komen. Vliegvissen op MEGA snoek in dit geval.

Door Christian Drost 

Laten we wel wezen, het voorjaar kan een absolute toptijd zijn om grote vis te vangen. Natuurlijk is het najaar misschien wel net zo goed, maar in het voorjaar kun je de gekste dingen beleven. Veel vis vangen en groot is dan ook geen uitzondering. De rovers komen inmiddels uit hun winterslaap, hebben gepaaid en er moet gegeten worden.

Bellyboaten is meer en meer in zwang geraakt. 

Christian kan gerust spreken dat hij gespecialiseerd is in het vangen van MEGA snoeken op de vlieg 😉

Nu zijn er op elk water meerdere populaties te vinden, en treft men snoek aan die zowel op diep, als ondiep, als medium diep water paait. Het is dus geen maatstaf dat de vis alleen maar op de ondiepten verblijft voor dit ritueel, maar op alle waterlagen kan je vis verwachten. Zo komt het dus ook voor dat je op een bepaalde diepte geen actie krijgt, maar dat wanneer je van diepte wisselt, je ineens wel leven aantreft.

Christian maakt gebruik van de Raymarine Element 7 fishfinder.

Daarom reik ik voor deze visserij ook weer tot mijn dieptemeter en waterkaart. Het zoeken en puzzelen, totdat de puzzel samenkomt, en dan weer vangen. Mijn visserij, of dat nu snoek, roofblei, snoekbaars of baars is, het is voor mij een specimen visserij. Ik vang het liefst groot, en ben bereid alles te geven voor die ene vis. Ook al  betekent dat dat er maanden geblankt moet worden.

 

Alleen op de wereld

Aan de horizon is geen sterveling te bekennen. Zowel boven als onder water lijkt het compleet uitgestorven. Ik tuur op het scherm van mijn Raymarine Element 7, die in combinatie met mijn Navionics Relief Shading waterkaart geperfectioneerd is voor het vliegvissen vanuit de bellyboat.

Ook daar waar het 9 van de 10 keer compleet uitgestorven lijkt, kun je zomaar onverwachts de jackpot aantreffen.

Het vorige artikel wat ik op Roofmeister publiceerde, was de snoek die daarin de primeur had nog niet afgepaaid. Eigenlijk was die dag een tweeluik, waar ik op hetzelfde stuk water twee topvissen heb mogen vangen. Nu komen we ook weer terug op de inleiding.

Op dezelfde spot een vis die nog vol in het kuit zat.

En op dat zelfde stuk trof ik even later een al wel afgepaaide 120+ snoek aan. Een opvallend detail was dat het water door de vele wisselende weersomstandigheden nog niet echt lekker op temperatuur was gekomen, echter lag de vis er toch.

En niet veel daarna een vis die het al ontschoten had.

De ene vis kwam namelijk van de ondiepte, terwijl de andere knaller van diep water kwam. Op een visdag probeer ik verschillende benaderingen van een water uit, en zo ook verschillende diepten. En dan komt het zomaar ineens voor dat je dan weer de jackpot vindt.

 

Materiaal

Voor het vliegvissen op monster snoek gebruik ik op dit moment de Hardy Zephrus SWS 12, met dito reel. Een WF12 wel te verstaan, met een Fast action.

Dit ziet er alles behalve breekbaar uit.

Deze vis ik in combinatie met een Scientific Angler Sonar Titan Sink 7, die met 500 grains zinkt als een baksteen. Hier haal ik gemakkelijk 5 à 6 meter diepte mee, maar als het moet kan ik er ook ondieper water mee vissen met minder lijn uit. Overigens vist men met deze combi ook op Haai en Tarpon, maar ook voor onze eigen zoetwaterhaai, de snoek, komt deze uitermate goed van pas.

Tja, als ze er in het buitenland dit soort vissen mee weten te vangen dan weet je dat je gebakken zit!

Het is wellicht wat overkill voor sommigen, maar wat body hebben in de hengel is toch niet verkeerd wanneer een vis van over de 115 met één meter lijn uit de top besluit om er even aan te gaan hangen.

Dit spektakel voltrekt zich allemaal vlak voor de bellyboat in een klein spectrum en dan moet die vis wel hangen. Natuurlijk kun je ook lichter gaan vissen, en ik heb ook zeker hengels in een lichtere klasse zoals AFTMA 10 of 9, maar veelal grijp ik toch weer naar mijn 12.

Scientific Angler Sonar Titan Sink 7. Hiermee behaal je makkelijk 5 à 6 meter en ’t zinkt als een baksteen.

Natuurlijk zet je met een vliegenhengel niet met de hengel de haak, maar met de lijn, en deze moet dan ook picobello in orde zijn. Als leader gebruik ik 60/00 Fluorocarbon, en een onderlijn van 90lb Shark Leader cable. Geen kinderachtige setup-je dus en dat maakt voor de vis niet uit. Verder wordt er gebruik gemaakt van grote streamers, die minimaal 25cm lang zijn met een 8/0 haak.

Met een setup als deze kun je doelgericht te werk gaan. Als het visuele en het materiele aspect één geheel worden, dan komen onbegrensde mogelijkheden om de hoek kijken. Ik kan vrijwel elke diepte de baas. Eigenlijk is het dan ook laser gestuurd vissen. Met een oog op de SideVision + kaart, en de andere turend naar de lijn die door mijn geleideogen glijdt.

Absoluut een must voor Christian!

En ik zeg het nogmaals, hierin is de Navionics Relief Shading een absolute must. Mijn beeldinstellingen geven de kaart en de SideVision weer. Ik kan nauwkeurig navigeren en met uiterste nauwkeurigheid het water uit kammen.

De Raymarine Element 7 die ik in dit geval gebruik staat standaard ingesteld op SideVision. Tijdens het vliegvissen op snoek ben ik hier volledig op gefocust. Omdat de transducer links van mij zit aan de bellyboot en ik rechts de turbulentie van mijn flippers heb, staat het beeld alleen ingesteld op links. Ik vis immers ook links en niet rechts (rechtshandig, dus werp links).

De SideVision staat op een bereik van 8 meter. Natuurlijk kun je voor meer of minder kiezen, maar met deze instelling heb ik de beste resultaten. Overigens staan verder alle instelling van het apparaat op standaard. Dus de onderstaande beelden kan iedereen krijgen.

Daarnaast gebruik ik behalve de SideVision ook graag de DownVision. De vis van 123cm, zag ik namelijk in wat dieper water op de DownVision staan. Waypoint nummer 13 wat normaal een ongeluksgetal is, bleek nu de jackpot te zijn.

Zo zie je dat je met een paar instellingen je veel succes kan boeken. Als ik ga vliegvissen op mega snoek zijn deze tools voor mij dan ook een absolute must! Niet alleen kun je heel nauwkeurig het water afscannen, je ziet ook direct waar de vis zich bevindt. En juist omdat mijn SideVision staat afgesteld op 8 meter naar links, kan ik daarom ook heel snel schakelen.

De vis zien liggen en daarop snel kunnen schakelen is van groot belang.

Mijn hengel heeft een lengte van 2.70 meter, stel er ligt een vis halverwege het beeld, dan weet ik dat deze rond de 4 meter naar links ligt, dan is de afstand ineens nog maar heel klein en kan ik deze direct aanwerpen. In 90% van de gevallen krijg je dan beet. De vis van hierboven zag ik ook zo staan.

Het spektakel voltrok zich vlak voor mijn bellyboot, en de aanbeet was knetterhard. Het was alsof ik er direct een blok beton aan had hangen, zo sterk en vooral ook zwaar was deze vis.

 

Zo zie je maar weer dat wanneer je technieken combineert, en het materiaal perfect op elkaar is afgestemd, de wonderen van de natuur opeens bovenwater komen!