Succes op de rivier! – Zo vangt Mats zijn grote snoekbaarzen in de zomer

02/07/2025
Succes op de rivier! – Zo vangt Mats zijn grote snoekbaarzen in de zomer

Er zijn vele manieren om roofvis te vangen! Terwijl de ene persoon graag in de polder op snoek gaat vissen, gaat de andere persoon op de rivierplassen achter de baarzen aan. Je kunt ook op de rivieren achter de roofvissen aan. Dit is de favoriete visserij van Mats van Dijk in de zomer en hier wil hij jullie graag alles over uitleggen.

In de zomer zijn er genoeg avonturen aan de rivier te beleven!

Door Mats van Dijk – In de zomer is het vaak heel warm en schijnt de zon heel fel overdag. Hierdoor ga je snoekbaarzen minder snel vangen omdat ze dit liever vermijden. Je zou snoekbaarzen wel onder bruggen kunnen vangen, maar die zijn er op de rivieren niet in overvloed. Hierdoor focus ik mij vooral op snoekbaars als het donker is. In het donker gaan de snoekbaarzen actief azen. Hier vertel ik later in dit artikel meer over. Eerst wil ik jullie meenemen in mijn visserij die ik overdag toepas.

 

Baarzen laten zich wél vangen

Zoals gezegd, is de kans kleiner dat je veel en grote snoekbaarzen overdag gaat vangen. Hierdoor focus ik mij overdag vooral op baars. Deze laten zich met het warme weer beter vangen dan snoekbaarzen. Met name op ondiepe kribvakken waar planten staan vis ik graag op baars in de zomer. Ik gebruik voornamelijk chatterbaits en crankbaits voor deze visserij. Deze kun je ondiep aanbieden en kun je tot een bepaalde diepte vissen.

Je kunt met chatterbaits goed door de planten heen vissen.

Als je een aasje eraan hangt zoals een shadje met een zware loodkop ga je constant wier vangen. Belangrijk is dat je de aasjes in een keer door draait en voor de kant of boot even stil laat hangen. De baarzen volgen je aas vaak helemaal tot aan je voeten! Als je het aas even laat hangen, kun je goed zien of er baars achter je aas aan komt en kun je nog anticiperen. De hengel die ik graag hiervoor gebruik is een Sportex Nova RS-2 Twitch 2.13 meter met een werpgewicht van 3-15 gram.

De Nova RS-2 Twitch is heerlijk voor de lichtere visserij op bijvoorbeeld baars.

Deze hengel is perfect voor deze visserij. Door het werpgewicht tot 15 gram heb je een perfecte controle over je ondiep lopende crankbait. Ook heb je voldoende backbone om aan te slaan. Dit is erg belangrijk omdat je op de rivier vist en de kans groot is op een bijvangst als een grote snoek of zelfs meerval! De molen die ik gebruik is een 2500 model. Je zou ook een 2000 kunnen gebruiken voor deze visserij, zolang de molen een inhaalsnelheid heeft tussen de 70 en 80 centimeter per slag zit je goed. De lijn die ik zelf gebruik is een Climax I-Braid met een diameter van 10/00. Met deze lijn voel je alles wat je aas doet en ben je ook grotere vissen de baas.

 

Wanneer het begint te schemeren…

Wanneer de avond begint en de schemer valt, zie je aasvissen verzamelen op de ondiepe platen van kribvakken en langs steenstorten. Op dit moment hoor en zie je vaak roofblei springen. De roofblei aast dan in het oppervlakte op de kleine(!) aasvissen. Speel hier op in en hang er een kleine topwater plug aan.

Met roofblei kun je je ’s zomers ook opperbest vermaken.

De truc is om echt op de kolken van de roofblei te gooien. Hierdoor weet je dat je dicht bij de roofblei zit en de kans groter is dat hij jouw aasje pakt. Dit heeft mij al vaak succes opgeleverd. Ook baarzen en windes kun je op deze manier vangen.

 

En dan komen de snoekbaarzen

Wanneer het eindelijk donker is, gaan de snoekbaarzen actiever worden. Veel mensen zeggen dat je in de zomer voor snoekbaars met klein aas moet vissen. Maar schijn bedriegt, ik vang bijna al mijn snoekbaarzen in de zomer op softbaits met een lengte van 20 centimeter. Hiermee target je ook voornamelijk de grotere snoekbaarzen. Deze snoekbaarzen liggen dan vaak op de talud randen van het kribvak net buiten de stroming, ook vang ik ze regelmatig in het kribvak waar nog geen meter water staat.

Baars is altijd ook leuke bijvangst.

Probeer dit dus altijd en gooi alles goed uit! De softbaits vis ik op een zo licht mogelijke loodkop afhankelijk van de stroming. Stroomt het hard? Hang er dan een zwaardere loodkop aan, want je wilt altijd in de buurt van de bodem vissen op snoekbaars. De softbaits die ik gebruik zijn erg lang. Hierdoor wegen ze ook zwaarder. Ik gebruik daarom een lange en zware hengel. De hengel die ik gebruik voor deze visserij is een Sportex Carat GTS-2 Spin. Deze hengel heeft een werpgewicht van 12-54 gram en heeft een lengte van 2.70 meter. Een lange hengel is bijna verplicht voor deze visserij, omdat je op grote snoekbaarzen vist en op talud randen waar veel stenen liggen.

Wanneer de zon onder begint te gaan, schakel ik over op de Carat GTS-2 Spin!

Als je er een grote snoekbaars of een grote snoek aan hebt hangen en hij zwemt langs de stenen, dan is het risico op doorscheuren met een korte hengel te groot. Met een lange hengel kun je de vis weghouden van de stenen en hem sneller naar het oppervlakte sturen. Gebruik hiervoor ook altijd een fluorocarbon voorslag van minstens een meter lang. Hierdoor ben je nog beter voorbereid op de stenen en de scherpe tanden van snoekbaarzen. Ik gebruik zelf een fluorocarbon onderlijn van 40/00, dat werkt perfect.

In het donker worden de grote snoekbaarzen actief!

De hoofdlijn die ik gebruik hiervoor is Climax I-Braid van 14/00. Je vist op grote vissen en je wilt niet die ene kolossale snoekbaars verspelen door een lijnbreuk. Ook raad ik je aan een molen te gebruiken met een 3000 of 4000 formaat. Doordat je met relatief zwaar aas vist, draai je de tandwielen van je molen kapot als je met een molen onder de 3000 vist.

Een 14/00 Climax I-Braid  is voldoende op de zwaardere setup.

Wees hierop voorbereid en gebruik een groter model molen. Een hoofdlamp is ook erg belangrijk om mee te nemen, want je wilt niet je nek breken doordat je een steen niet zag liggen waar je zomaar tegen aan liep.

 

Vangen jullie goed snoekbaars in de zomer en gaan jullie ook vaak in het donker? Volg Mats HIER op zijn Instagram en stuur gerust je vragen naar hem op!