Anders met spinhengels – Vloeken in de kerk?

21/04/2020
Anders met spinhengels – Vloeken in de kerk?

Het gesloten seizoen op roofvis doet velen besluiten om de roofvishengels een paar maanden op te bergen. Maar is dat wel nodig? Naar mijn mening niet. Veel van de door roofvissers gebruikte hengels zijn best geschikt om ook in het gesloten seizoen ingezet te worden.

Door Ben Megens

Ik denk dan vooral aan de wat langere (vanaf 240 cm) niet al te zware spin, dropshot en streetfishing hengels. Heb je toevallig de Zander float uit de IT serie van Rozemeijer in je bezit dan zou ik die zeker inzetten voor deze visserij. Hoewel deze hengels er niet specifiek voor gebouwd zijn, kan hier vaak uitstekend mee op winde, ruisvoorn, karpertjes etc. gevist worden.

De eenvoud zelfde, een flinke brood vlok als aas.

Hoe dan? Gewoon met een drijvende korst brood of hondenbrokje.  Zeker op smalle watertjes is er vaak niet meer nodig dan een haak aan de lijn beaasd met een broodkorst of drijvende hondenbrok. Mocht je toch iets van werpgewicht willen dan kan je de lijn voorzien van een buldo of controller.

Extra werpgewicht in de vorm van een buldo of een waggler.

De eerste is gewoon een plastic bolletje dat je deels met water kunt vullen, de tweede is een soort voorgelode dobber met een oogje op het topje waar de lijn doorloopt. De controller blijft op zijn plaats zitten door een stuitje aan weerszijden of een klein loodhageltje. Je kunt er ook met een spinhengel behoorlijke afstanden mee overbruggen.

Het strijdtoneel zonder kunstaas.

Overbodig om uit te leggen dat de aanbeten die je zo in het oppervlaktewater krijgt zeer spannend zijn. Vaak zie je de vissen zwemmen en kun je bijna uitzoeken welke je wil vangen.

Toch niet verkeerd en geloof maar graskarper kunnen knokken!

Mochten de echt warme dagen achterwege blijven en de vissen niet in het oppervlaktewater te vinden zijn dan kan een gewoon dobbertje uitkomst bieden. Op die manier kun je met een maiskorrel of vlok brood prima wat dieper tegen het riet of waterlelies vissen. Maak het allemaal niet te zwaar.

En duur hoeft het op deze manier al helemaal niet te zijn. Let tijdens het drijvend vissen wel goed op of er niet teveel watervogels in de buurt zijn die ook wel wat lekkers willen. Die willen we immers niet vangen. Probeer het eens in de gesloten tijd voor roofvis. Zeker weten dat je er plezier aan gaat beleven. Succes!