Bertus Rozemeijer over het nieuwste snoek boek – Verweerde Zielen

14/12/2021
Bertus Rozemeijer over het nieuwste snoek boek – Verweerde Zielen

Het is een paar dagen geleden dat ik een flink zwaar pakket aangereikt kreeg. Dik verpakt in karton en voor de zekerheid ook maar omwikkeld met Ducktape. Daar moest wel iets bijzonders in zitten en dat was ook zo. Het uitpakken was even een klusje om uiteindelijk het nieuwe boek van Michel Verlaak in handen te nemen, Verweerde Zielen. 

Door Bertus Rozemeijer

Hoewel mijn vrouw Moniek en ik met best wel ingrijpende renovaties thuis aan het werk zijn ging ik er toch gelijk voor zitten. Ik kon al snel het ‘jemig en tjeetje… wat een boek gevoel’ niet onderdrukken! Super fotografie, fraai vormgeven op mooi papier wat veilig is opgeborgen in een harde kaft.

Michels eerdere snoekboek Esox mocht en mag er zeker zijn. Daarin heel veel sfeer met verhalen die je raken. Verweerde zielen steekt anders in elkaar. De tekst is ook nu weer prettig te lezen en behelst een enorm groot deel praktijkgerichte informatie.

Het nieuwe boek in al haar glorie en… Het blijft drijven 😛

Tegenwoordig lijkt het alsof het snoekvissen zoals we dat nu kennen altijd al zo geweest is. Michel laat in zijn boek zien dat het wel eens anders is geweest. Benen haken en oeroud kunstaas staan netjes afgebeeld. Afgekloven jerkbaits waar nu vrijwel niemand meer mee wil vissen (het lijkt niet op ’n vizzie) staan naast de moderne producten.

Tot aan in de oertijd wordt de snoek bevist. Met kunstaas. 

Aansprekend vind ik ook de historie van Esox en al zijn verwanten die je laten terugkeren van tientallen miljoenen jaren geleden tot nu. Daarmee wordt wel aangetoond dat Esox een van de meest succesvolle vissoorten op onze planeet is en waaruit een prachtige diversiteit aan snoeksoorten tot stand gekomen is.

Kunstaasnostalgie en vooruitkijkend naar het meest moderne spul.

Michel laat ook anderen aan het woord. Frans Oomen die je meeneemt in de passie die je kunt hebben voor kunstaas en sommige vormen van kunstaas in het bijzonder. Geweldig om zo bijvoorbeeld de Legend Lures weer voorbij te zien komen. Arjan Willemsen Is echt de pionier waar het om zelf bouwen van kunstaas gaat. Arjan doet breed uit de voeten hoe hij dat doet en welk materiaal daarvoor gebruikt wordt. Volkmar Strikkers legt uit hoe je op de rivier achter de snoek aan kunt. Wie Volkmar volgt op de socials weet hoe succesvol hij daarin is. Roy Vanstreels laat zien hoe de meest moderne fishfinders gelezen moeten worden en hoe je daaruit je voordeel kunt halen . Dirk van Nieuwenhove legt uit hoe je zijn Divani Darter bouwt.

 

Met elkaar -schrik niet- bijna vierhonderd pagina’s tekst, foto’s, historie en toekomst over die altijd fascinerende roofvis, snoek. Wat een genot dit in de hand te hebben, en er doorheen te bladeren. Dit boek niet hebben is een misser die geen snoekvisser zich permitteren kan. Klik HIER voor verkoopinformatie.