De toppers van Dennis Veug voor snoek – Top 5 kunstaas

17/07/2019
De toppers van Dennis Veug voor snoek – Top 5 kunstaas

Kunstaas voor snoek, de rekken hangen er vol mee en we kunnen het onszelf zo moeilijk maken als we zelf willen. Wat zijn nu de echte toppers. We vroegen het specialist Dennis Veug van BFT Shop. Smaken verschillen natuurlijk, maar geloof maar dat deze crack je met deze info op weg helpt.

Door Dennis Veug

Een top 5 van snoek kunstaas. Laat ik beginnen met te zeggen dat ik ook makkelijk een top 25 op zou kunnen schrijven. Zelf vis ik voor BFT Shop en je zult zien dat maar een paar van de aasjes van onze webshop in deze lijst staat. Is de rest dan rommel? Nee, natuurlijk niet. Per jaargetijde en techniek wisselt het aas dat ik pak enorm en wij hebben nou eenmaal niet alles in het assortiment. Ook maak je jezelf volstrekt ongeloofwaardig als je zou beweren dat je met kunstaas van andere fabrikanten niets zou vangen.

5 toppers van mij, maar er zijn er veel meer 🙂

Volgens mij zijn een aantal andere voorwaarden belangrijker dan wat je aan je speld hangt: de stek, de presentatie van het kunstaas en de concentratie en het geduld van de visser.

Niet teveel wisselen Roofmeisters, geef kunstaas voor een langere periode de kans om zich te bewijzen.

Hoeveel vissers zie ik niet constant wisselen, waardoor ze meer tijd kwijt zijn met piekeren dan met vissen? Echt bizar veel! Kloppen de boven genoemde condities, dan is er een grote range aan kunstaas waar vriendje Esox zijn tanden wel in wil zetten.

 


 

Super Shad Rap – Rapala

En dan het liefst nog de Redhead-versie. Op een of andere manier vangt deze plug op mijn thuiswater altijd vis. Ik heb een afgekloven exemplaar dat inmiddels met pensioen is. Deze plug werp ik niet, maar trol ik. Als ik op de put vis die wij hier hebben, kan ik een mooi talud volgen dat vanuit de plantjes van 2 naar 8 meter loopt.

Met pensioen en verdiend 😛

Met twee hengels vis ik de ene SSR korter achter de boot (meter of 6) aan de ondiepe kant van het talud en de andere vis ik 12 meter achter de boot over de diepe kant. Uiteraard is de duikdiepte afhankelijk van de dikte van je lijn en de snelheid waarmee je vaart. Dat laatste doe ik trouwens rustig met 8 kilometer per uur. Deze pluggen blijven dan namelijk perfect lopen!

 


 

Pike Fighter – Spro

In deze periode kunnen lange, diepe kanalen ook goed zijn. Het kanaal waar ik vis is behoorlijk troebel, dus zoek ik naar iets dat opvalt onder water. De Pike Fighter heeft een mooie ratel en vinnige zwemactie. Ik vis de ene Pike Fighter recht onder de top van een lange doodaas hengel van zeker 3 meter. Deze hengel gaat haaks op de boot vlak langs de kant. Waarom die lange hengel? Zo creëer ik ruimte voor de tweede hengel die in het verlengde van de boot in de steun achter de spiegel hangt en omdat aanbeten recht onder de top knetterhard zijn en voor spektakel zorgen. Niet iets voor vissers met hartproblemen!

Multi inzetbaar en een terechte plek in deze top 5.

De hengel in het verlengde van de boot heeft de Pike Fighter zwemmend op 3 meter diepte. Ook nu niet meer dan 5 meter lijn geven! Heerlijk die beuken en daarna een zingende ratel! Met deze set-up zit ik altijd recht op het talud. Een paar meter naar links of rechts kan het verschil betekenen tussen veel of niets vangen! Mijn eerste Pike Fighter is ook met pensioen zoals je kunt zien, genietend van een welverdiende rust na door duizenden snoekentanden zo lek als een mandje te zijn gebeten en daardoor wat slecht ter been inmiddels.

 


 

1 Minus – Mann’s

Vaak wordt in deze periode werpend gevist met kerstbomen van spinnerbaits, kano’s van jerkbaits en zelfs eend-en rat-imitaties op ware grootte worden richting het groen gesmeten. Prachtig allemaal, maar je levert wel in op de finesse en de souplesse van een lichte baitcaster met kleiner aas.

Ideaal voor de werpende visser.

Pak nou gewoon eens een ouderwetse Mann’s 1-Minus, gooit als een kogel en is zeer robuust! Twitch dit pareltje rustig naar binnen over het groen. Kan niet fout, echt niet! Waarom? Hoeveel mensen ken jij die hier nog mee vissen?

Nog een tip; omdat je er zo ver mee kunt gooien en dit aasje haast zonder weerstand binnen kunt vissen kun je ook wat verder van de planten af driften. Moet je zwaar staan trekken aan een giga-spinnerbait, dan maak je kortere worpen om je armen te sparen. Ga eens wat verder van de stek af liggen en accepteer dat je worp maar 30% van de tijd in de hit-zone ligt. Sommige stekken vangen beter als ze niet verstoord worden door er met de boot te dicht op te varen!

 


 

Mid Spigg 24 gram – Spigg Baits Sweden

Heb ik opstappers aan boord en is de watertemperatuur wat aan het zakken tijdens een zomerdipje, dan duik ik steevast wat ondiepere vaartjes tot 2 meter diep in. Ik durf hier keihard te beweren dat als je gaat trollen met deze plugjes, het niet anders kan of je komt snoek tegen. Veel snoek. Ik heb echt dagen met meer dan 25 vissen meegemaakt, die niets anders pakten dan dit kleine, apart gevormde, van kogels voorziene plugje.

Laklaag laat snel los, maar wie maalt daarom als je er de een na de ander op vangt 😉

En, zoals de foto hieronder laat zien, kom je ook wel eens een grootmoeder tegen die de Spigg niet kan laten gaan…. Eerlijk is eerlijk; de laklaag laat snel los, dus ze zijn sneller aan vervanging toe. Maar, liever wat vaker een nieuwe kopen dan een plug aan de speld die nooit gepakt wordt, toch?!

Monster op de Mid Spigg.

 


 

Screaming devil 100 gram – Spro

Last but not least, de screaming devil. Als niets werkt, hang dan deze 100 grammer er maar aan. Werpend, trollend en zelfs verticalend heb ik hier vis op gevangen (zakt als een baksteen!). Op van die dagen dat geen enkel plan lijkt te werken en de roofvis in de parkeerstand staat, kan dit kunstwerkje toch nog vis over de streep trekken.

Meer dan eens een day saver geweest 🙂

Als het erg warm is zorgen bruggen voor schaduw en verkoeling. Wat extra leuk is met dit kunstaas, is dat je door de klankkast die de betonnen brug vormt, het aas niet alleen voelt maar ook hoort. De aanbeet hoor je eerder dan dat je hem voelt op de hengel! Probeer het eens als het niet wil.


 

Zodoende mijn top 5 waar ik net zo goed een top 25 van had kunnen maken.