Wat is dat toch met de Miuras Mouse – Dit is hét aas om je PR snoek mee te verbreken!!!

07/03/2024
Wat is dat toch met de Miuras Mouse – Dit is hét aas om je PR snoek mee te verbreken!!!

De Miuras Mouse is in korte tijd razend populair geworden en vaak als zoiets gebeurt, zal het wel een goede reden hebben. Dit aas staat bekend om de monsterlijke vangsten die erop geboekt worden. De platte kop en dikke bucktail zorgen voor veel waterverplaatsing, iets waar grote snoeken erg van houden! Marcel Hoekman is groot fan van dit stuk kunstaas en in dit artikel vertelt hij precies wat er zo bijzonder aan is.

Door Marcel Hoekman – Ik neem jullie even mee terug in de tijd… Een paar jaar geleden tijdens Fly VS Jerk (seizoen tien) van Kanalgratis ving Pierre Monjarret op de laatste dag van de competitie een snoek van maar liefst 127 cm, die ze uiteindelijk de overwinning bezorgde. Het kunstaas waar hij haar mee ving, was de Miuras Mouse, ik had ze nog nooit gezien maar ik was helemaal enthousiast!

Ik was al snel helemaal enthousiast en de snoeken ook!

Een half jaar later kwamen ze uit in Nederland en als één van de eerste had ik er eentje. Ik kon niet wachten om hem te testen, het was gesloten tijd dus het was even wachten tot de laatste zaterdag van mei. Het duurde welgeteld drie worpen voordat de eerste snoek erop klapte en daarna volgden er meer. Reden genoeg voor mij om de collectie snel uit te breiden!

De gemiddelde lengte ging echt omhoog en ik heb al vele echt grote snoeken mogen vangen op dit kunstaas.

Opvallend was dat de gemiddelde lengte van de snoeken die ik ving erg hoog was. Tuurlijk ving ik ook wel kleinere snoeken, zeker als het echt los was, maar doorgaans waren het vissen van 90+ en daarboven.

Handgebouwd of fabriek?

Ze kwamen in twee maten op de markt, de Mini Mouse 20 cm en 40 gram en de Big Mouse 23 cm 95 gram. Als je mij vraagt welke ik het liefste gebruik, zal ik 100% voor de grote variant gaan. Deze is namelijk een stuk zwaarder, zinkt iets sneller en heeft meer water verplaatsing!

De grote variant is veruit favoriet bij mij.

Ik kwam na een tijdje ermee gevist te hebben in contact met de founding father van de Miuras Lures, Maurizio Carini. Een hele aardig man en een echte kunstenaar, zijn handgemaakte exemplaren zijn ongeëvenaard. Hij vertelde me over het geheim van de Miuras Lures met het platte gedeelte vooraan, wat zorgt voor veel waterverplaatsing en het is die vele waterverplaatsing die juist de grote vissen over de streep trekt.

Meerdere variaties, maar die kop zorgt voor veel waterverplaatsing en dat is waar de kracht ligt.

Ik vroeg hem wat het verschil was tussen zijn handgemaakte muizen en de muizen die in de fabriek worden gemaakt. Daarop antwoordde hij dat ik dat zelf moest ondervinden en daarom stuurde hij me er eentje op. De eerste middag na ontvangst, lag de eerste meterbak al in de boot, het ijs was gebroken! Bij de handgemaakte versies is het platte gedeelte net wat groter en de haardos wat voller, wat voor nog meer waterverplaatsing zorgt. Ook is hij dus een tikkeltje zwaarder zodat hij ietsje dieper gaat.

Zo haal je alles uit je Mouse!

Ik pas wel altijd wat aan aan de Miuras Mouse, ik maak namelijk een pinnetje aan de achterste dreg zodat deze vrij hangt. Het pinnetje prik ik dan vast in de shad. Ik vis ze meestal met mijn BFT Lizzard X baitcaster Stefan Trumstedt signature 130 grams hengel. Op de reel zit 23/00 lijn, dit is wel aan te raden want het zou ook zonde wezen als de lijn zou knappen.

De ideale setup om deze muizen te gooien.

Het is niet het goedkoopste aas, maar de grandioze momenten die je er mee kunt beleven, zijn onbetaalbaar. Je kunt er in principe elke shad achter schroeven. Als je staart kapot is, kun je hem simpel vervangen voor een nieuwe, die in vele kleuren verkrijgbaar zijn. De tactiek die ik vaak toepas in de zomer is de kantjes uitwerpen waar plantenbedden staan. Later in het jaar ga ik meer de taluds op zoeken en vis ik iets dieper.

Die snoeken vol het aas pakken op zicht is onbetaalbaar.

Op één tot drie meter diepte vis ik zonder extra gewicht, het liefste zie ik het aas gewoon zwemmen tijdens het binnen vissen. Vis ik boven dieper water dan hang ik een gram of zeven á tien aan het aas, ze komen hem echt wel halen! Je krijgt een prachtige actie door langzaam binnen te draaien en zachtjes met je hengeltop te tikken zodat het haar mooi pulseert. Als je hem in hetzelfde tempo binnen draait, dan blijft het haar strak naar achter staan.

Veelzijdiger dan je denkt

De beste periode om dit aas in te zetten, vind ik begin van het seizoen tot aan eind september, half oktober. Daarna kun je ze ook nog wel vangen, maar de vis gaat dan vaak naar de diepere gedeeltes van het water. Dan kun je de Mouse verzwaard vissen met een extra loodje eraan of natuurlijk gewoon naar ondiepere wateren gaan.

Met een loodje ervoor kun je ietsje dieper vissen, ideaal als je de taluds meepakt.

Je kunt de Mouse ook tergend langzaam vissen, dus hij is ook ideaal voor de trage wintersnoek. Ook heeft Maurizio een andere versie op de markt gebracht genaamd de Ram. Dit is een iets ander model met geen platte voorkant maar een soort van kuipje die nog meer water tegenhoudt en dus nog trager te vissen is. Daar kreeg ik een prototype van toegestuurd en van de eerste tien snoeken gingen er acht over de meter.

De Ram is dus nog trager te vissen door de speciale kop.

Helaas moest ik diezelfde Ram er zelf ook uit mijn vingertop laten snijden bij de dokter omdat een meterbak mij erbij aan gehaakt had! Een risico van het vak zeggen we dan maar… Bij werpend vissen staan Miuras Lures voor mij op plek één zonder twijfel! De Mini Mouse is zelfs goed in te zetten bij pelagisch vissen, verzwaard met een flink stuk lood uiteraard, probeer het maar eens.

Veruit mijn favoriete kunstaas, probeer ze eens!

Een vraag die ik heel veel krijg is welke kleur mijn favoriet is. Eén kleur heb ik niet, maar de Ice Cream, Purple Heart, Baitfish en de Hot Banana heb ik erg goed op gevangen. Naar mijn mening heb je niet meer nodig dan wit, zwart en paars. Sta je nog in twijfel om ze te kopen, zou ik zeggen twijfel niet langer en geef ze het vertrouwen. Ze gaan je dubbel en dwars terugbetalen! Check deze toppers HIER.
Een wel heel bijzonder stuk kunstaas die zich echt goed heeft bewezen als grote snoeken magneet. Het kost inderdaad wat, maar ze gaan mega lang mee en ze maken echt een verschil. Probeer ze eens uit!